'Eén zwaluw maakt geen zomer', is zo'n spreekwoord. Het betekent dat wanneer iets goed gaat, niet gelijk álles goed gaat.
hetzelfde als één zwaluw (of één ooievaar) maakt nog geen zomer (Harreb. II, 146), d.w.z. men kan geen algemeene gevolgtrekking maken uit een enkel voorkomend geval, evenals men uit het verschijnen van een enkele bonte kraai kan besluiten, dat de winter in aantocht is of zeer koud zal zijn.
Beter éen vogel in de hand dan tien in de lucht, d.i. het zekere is boven het onzekere te verkiezen; eene gedachte, die op soortgelijke wijze al vroeg in onze literatuur wordt uitgedrukt.
Betekenis. Met dit spreekwoord wil men zeggen dat je niet te kritisch moet zijn over iets wat je cadeau krijgt. Bij een cadeau is het belangrijker dát je iets krijgt dan wat je krijgt. Het gaat om het gebaar, niet om de waarde of de kwaliteit van het geschenk.
Als je op eieren loopt, doe je iets heel voorzichtig.
Zwaluwen. 'Vliegen de zwaluwen hoog, dan is het weer schoon en droog, vliegen ze laag, regen voor vandaag. ' Deze volkswijsheid klopt, en dat heeft te maken met de thermiek / luchtdruk. Bij mooi weer vliegen de insecten hoger, bij slecht weer vliegen ze lager.
Door de eeuwen heen is het vogeltje in verband gebracht met gezondheid, rijkdom, loyaliteit en de ontberingen van lange afstanden. De zwaluw is vaak te zien, in de symboliek voor een zeeman, in tatoeages of sieraden, in zijn hoop om veilig thuis te komen. Of als symbool voor vrijheid en liefde en trouw voor het gezin.
Ook de dieren kunnen je veel vertellen over het weer. Als de kikkers luid kwaken of de zwaluwen hoog in de lucht vliegen, heb je kans op mooi weer. Als de vogels daarentegen laag bij de grond blijven en rusteloos heen en weer vliegen, kan dit een signaal zijn van regen of wind op komst.
In de nazomer verzamelen boerenzwaluwen zich 's avonds om de nacht door te brengen in grote, gemeenschappelijke slaapplaatsen. Deze slaapplaatsen bestaan vaak uit vele duizenden, soms tienduizenden boerenzwaluwen. In Afrika zijn slaapplaatsen van miljoenen boerenzwaluwen bekend!
Plaats geen kunstnest op een tochtige plek; aan tocht hebben ze een hekel! Tussen nest en zoldering ongeveer 15 cm ruimte houden, anders kunnen de ouders hun jongen niet goed voeren en kunnen de jongen hun vleugelspieren niet oefenen bovenop de nestrand, vlak voordat zij uitvliegen.
In de schemering verzamelen de vogels zich en vliegen naar een hoogte van 3 km of meer, waar ze slapen, zwevend in de lucht. Tegen de avond verzamelen de gierzwaluwen die geen nest hebben, zich in groepen en stijgen dan op tot een hoogte van drie tot vijf kilometer.
Zoals je inmiddels weet, staat de duif voor liefde, vrede en vertrouwen.
Kraanvogels zouden de boodschapper zijn van vrede, geluk, symbool van wijsheid, gezondheid, loyaliteit en een lang leven. De kraanvogel is ook het symbool voor loyaliteit en goedheid. Kraanvogels werden in verband gebracht met het helen van het oog. Het oog staat voor de ziel.
Huiszwaluwen bereiken gemiddeld een leeftijd van vijf jaar, al zijn er exemplaren bekend die veertien jaar oud werden.
De boerenzwaluwen die in Nederland broeden, overwinteren in West- en Centraal-Afrika, ruwweg het gebied tussen Ivoorkust en Angola. Tussen eind maart en begin juni (met piek in mei) keren ze terug naar ons land. Dagtrekker.
Overdag foerageren ze rond de roestplaats in een straal van ongeveer 50 kilometer. Tijdens periodes van aanhoudende droogte zoeken ze hun voedsel ook verderop.
Gierzwaluwen zijn het, die het zo uithangen. Waarom ze dat doen? Omdat ze op zoek zijn naar een nestplaats. Het enthousiaste gegier van Gierzwaluwen kan je gerust beschouwen als hét geluid van de zomer.
Nesten van steenuilen zijn het gehele jaar beschermd, omdat zij deze ook buiten het broedseizoen gebruiken als vaste rust- en verblijfplaats.
De uil is een nachtelijke roofvogel met zeer scherpe zintuigen. Door de veel bijzondere eigenschappen die de vogel bezit werd de uil geassocieerd met wijsheid. Ook in sprookjes en verhalen komen uilen vaak als wijs naar voren.
Het gaat dan om territoriale mannetjes die hun leefgebied willen verdedigen tegen indringers. Ze zien hun spiegelbeeld in het raam en vallen dit aan. Het kan er erg heftig aan toe gaan en niet zelden kwetst de vogel zichzelf. Daardoor besmeurt de vogel je raam ook nog met bloed of uitwerpselen.
De leeuw, koning van de dieren, staat symbool voor innerlijke kracht en moed. Als krachtdier kan de leeuw je helpen om meer vertrouwen te krijgen in je eigen kracht en om obstakels in je leven te overwinnen.
De knobbelzwaan is bijna altijd trouw
Meestal zijn ze inderdaad hondstrouw aan hun partner, maar er bestaan net zo goed zwanen die elk jaar een nieuwe partner zoeken. Een zwanenkoppel broedt niet noodzakelijk elk jaar. Wanneer de populatiedichtheid groot is, lassen ze een sabbatjaar in.
Buiten broedtijd
De wegtrek begint in augustus en kent een hoogtepunt eind augustus en begin september. Een maand later passeren de laatste vogels. Vergeleken met enkele tientallen jaren geleden komen Huiszwaluwen in het voorjaar vroeger aan, maar verlaten ze ons land ook eerder in het najaar.
Wetenschappers dachten dat zwaluwen gemiddeld zo'n 500 kilometer per dag aflegden. Dat is al een flinke afstand, maar ze blijken nog veel verder te vliegen: tijdens een negendaagse tocht haalde een groep gierzwaluwen een daggemiddelde van 830 kilometer.