Het impregeren van de gevel kan bijvoorbeeld al na circa 2 weken; ook na het impregneren kan namelijk het drogingsproces van de voegen doorgaan. Voor het schilderen van de buitengevel raden we aan om iets langer te wachten: schilderen kan na 2 tot 4 weken.
Wanneer u gaat impregneren is het belangrijk dat het de komende 24 uur zeker droog is. Hierdoor kan de vloeistof of de creme goed intrekken.
Het advies is altijd om de muren te behandelen wanneer deze droog is na een aantal dagen zon of warme temperaturen. Behandel vochtige muren dus nooit wanneer deze nog vochtig of nat zijn. Wacht tot ze droog zijn.
Breng altijd twee lagen impregneermiddel aan, zodat het hout goed, van binnenuit wordt beschermd. Werk je met geschaafd en glad hout (wat het geval is bij de meeste tuinmeubelen), schuur het dan eerst licht op, zodat de houtbeschermer beter kan intrekken.
Over het algemeen is een dag drogen voldoende. Sprayhood & Tent Protector is op waterbasis. Het impregneermiddel gaat overal in het doek naartoe waar water kan komen. Vervolgens zal het water uit dit impregneermiddel verdampen, waarna de werkzame stoffen achterblijven.
Over het algemeen houden we de regel aan van één keer per 3 a 4 jaar impregneren. Een tent is goed geïmpregneerd wanneer het water direct van de stof afdruppelt. Het is belangrijk om lekkage voor te zijn. Wanneer je tent begint te lekken ben je namelijk al te laat.
Kortom: droog inpakken is het beste, maar als dit niet mogelijk is zorg dan dat je binnen 24 uur je tent uithangt zodat er geen schimmel kan ontstaan. Je tent laten drogen doe je het beste in de zon of binnen in een plek op kamertemperatuur. Vermijd schuren en kelders: hier is het relatief vochtig.
Het impregeren van de gevel kan bijvoorbeeld al na circa 2 weken; ook na het impregneren kan namelijk het drogingsproces van de voegen doorgaan. Voor het schilderen van de buitengevel raden we aan om iets langer te wachten: schilderen kan na 2 tot 4 weken.
Wat zijn de voordelen van het impregneren van een gevel? Doordat de muur waterafstotend wordt gemaakt, wordt de thermische weerstand tot wel 25% verhoogd. Dit houdt in dat een geïmpregneerde muur dus beter isoleert dan een niet geïmpregneerde muur. Daarnaast blijft een geïmpregneerde muur beter schoon.
Bijna alle kenners geven aan dat een goede impregneer laag je gevel 10 jaar beschermd. Daarbij ligt het er wel aan hoe goed het is aangebracht en welke impregneermiddel er is gebruikt.
Een vochtige muur kun je zelf impregneren. Dit is relatief éénvoudig uit te voeren indien je een aantal stappen zorgvuldig naleeft. Twijfel je? Dan raden we je toch maar aan de vochtbestrijding te laten uitvoeren door een ervaren vocht- en gevelexpert.
Weet dat een met impregneermiddel behandelde muur niet meer gemakkelijk overgeschilderd kan worden. Het impregneermiddel voorkomt optimale hechting van nieuwe lagen verf. De reeds aangebrachte verf wordt er wel beter door beschermd, waardoor verven ook niet meer (vaak) nodig zal zijn.
De prijs om uw muren waterdicht te krijgen ligt gemiddeld tussen de 5 en 6 euro per m2. Hoe meer m2 de muren van uw woning hebben hoe goedkoper het impregneren van uw gevel zal worden. Ook wanneer u bijvoorbeeld besluit om het samen met uw buren te laten doen kan de prijs lager uitvallen.
Alleen dan krijgt het impregneermiddel voldoende kans en tijd om in te trekken en te drogen. Dus geen gevel impregneren bij regen. Breng het impregneermiddel liever ook niet bij een temperatuur van lager dan 5° Celsius aan omdat de muren het impregneermiddel bij lage temperaturen niet goed zullen opnemen.
Zelf impregneren is niet zo moeilijk als u zou denken. Wanneer u zelf een muur kunt schilderen, kunt u ook zelf impregneren. Door het impregneren niet uit te besteden aan een bedrijf, maar zelf de werkzaamheden uit te voeren kunt u al snel vele honderden euro's besparen.
Door te impregneren verlengt u de levensduur van uw gevel aanzienlijk. Nadat u het impregneermiddel op de muur hebt aangebracht zal deze niet alleen vocht en vuil afstoten, maar ook een grotere isolerende werking hebben. Hierdoor bespaart u direct op de energierekening.
Wanneer je last hebt van doorslaand vocht in de woning of wanneer de gevel regelmatig verontreinigd is met mossen of algen, dan is de gevel impregneren een goede oplossing. Hierdoor is deze jarenlang beschermd tegen doorslaand vocht, weersinvloeden en vervuiling.
Metsel niet bij regenweer. Metsel niet bij regenweer om de kans op uitbloeiingen en kalkuitslag zoveel mogelijk te beperken. Begint het tijdens het metselwerk te regenen, dek dan het verse metselwerk af met bijvoorbeeld plastic. Ook bij het verlaten van de bouwplaats dekt u vers metselwerk best af.
Muren impregneren (doorslaand vocht)
Bij het impregneren wordt een transparant impregneermiddel op de gevel aangebracht. Dit vormt een beschermende laag waardoor vocht niet kan binnendringen. De gevel is zo beschermd tegen (slag)regen.
Met een impregneermiddel wordt hout verduurzaamd door schimmel- en insectenwerende stoffen in het hout te laten doordringen. Het hout wordt hiermee waterafstotend gemaakt en gaat tot wel vijf keer langer mee. Bovendien voorkomt u aanslag van mossen en algen op het hout.
Naar huis met een natte tent
Als de tent strak ingepakt zit, is dat namelijk een broedplek voor bacteriën en schimmels. Als je thuis bent is het slim om de tent zo snel mogelijk uit te leggen in een ruimte die minimaal op kamertemperatuur is. Draai de tent regelmatig en laat deze drogen totdat hij kurkdroog is.
Nat inpakken
“Als een katoenen tent na een regenbui weer opdroogt, krijgt het doek zijn oude vorm weer terug en is de tent waterdicht. Nat inpakken is echter wel uit den boze. Een nat ingepakte tent, of het nu katoen, nylon of polyester is, kan gaan schimmelen. Het 'weer komt erin' zoals we het ook wel zeggen.