De uitdrukking Wie weet? wil zeggen dat iets niet helemaal uitgesloten wordt geacht.
Weten is kennis hebben van de bekende en onbekende omgeving, door middel van eigen waarneming of overdracht van informatie. Kennis wordt opgeslagen in het geheugen. Weten is het bewust zijn van bepaalde gegevens omtrent je eigen leven, de omringende wereld of abstracte wetenschap (bijvoorbeeld getaltheorie).
Frase. (spreekwoord) degene die aan het eind het beste uit de strijd komt is de daadwerkelijke winnaar.
– Wie het Eerst komt, die het Eerst maalt. – Een Ezel stoot zich in het gemeen niet tweemaal aan dezelfde steen. – Voor Geld kun je de duivel doen dansen. – Wie zijn Gat brandt, moet op de blaren zitten.
Patriot: degene die het hardst kan schreeuwen zonder te weten waar hij over schreeuwt. Origineel: Patriot : the person who can shout the loudest without knowing where he is crying about .
In verwensingen als je, hij/het kan me gestolen worden! is de oorspronkelijke betekenis van stelen niet meer aanwezig. De betekenis heeft zich ontwikkeld tot die van 'ik lach om je, ik kan hem missen als kiespijn, ik heb genoeg van hem'. In Vlaanderen is de variant je kunt me gestolen worden! gebruikelijk.
d.w.z. tegen zijn zin, hetzelfde als het 17<sup>de<-sup> eeuwsche tegen wil en zin2). Het znw. dank heeft hier de oude, nog in Zuid-Nederland bekende, bet. bewaard van zin, wil3), die het ook nog heeft in ondanks.
begrijpen, beseffen, bespeuren, doorhebben, erkennen, onderkennen, snappen, vatten, verstaan, weten, zich realiseren, zien. voorzien (ww) : bevroeden, pronostikeren, vermoeden, verwachten, voorspellen, vooruitzien, weten.
als synoniem van een ander trefwoord: namelijk (bw) : dat wil zeggen, en wel, te weten.
Wie het hardst roept, heeft gelijk. Zo lijkt het soms. Wie het stevigst zijn mening verkondigt, heeft het goed gedaan.
Blaffende honden bijten niet: Wie het hardst roept is het minst gevaarlijk. Na gedane arbeid is het goed rusten: Wie hard werkt kan daarna van zijn rust genieten.
(het is makkelijker om iemands vertrouwen te schaden, dan te verkrijgen.) Dit spreekwoord is o zo waar in het opbouwen van relaties zowel in privé als op het werk. Werkrelaties staan of vallen met vertrouwen.
Een zo'n uitdrukking is: 'waar rook is, is vuur'. Een uitdrukking direct gekoppeld aan roddelen. En als feitelijkheid in zich heeft dat, als er iets naars over iemand wordt verteld is, er vast wel een kern van waarheid bij hoort.
Spreekwoorden zijn altijd zinnen met wijsheden of levenslessen erin. Voorbeelden van veelgebruikte spreekwoorden zijn: Wie A zegt, moet ook B zeggen - Als je ergens mee begint, moet je het ook afmaken. Eerlijkheid duurt het langst - Een leugen komt op een gegeven moment uit, maar de waarheid blijft altijd waar.
Ismail was zaterdag 14 november te zien bij 'Wie het laatst lacht'. Het team van Wendy van Dijk had hem goed te pakken! Om precies te zijn start Ismail's optreden bij 31 minuten en 35 seconden (dwz nog 30 minuut 50 te gaan). Moest je ook zo lachen of had je juist medelijden met Issy in deze benarde situatie?
Wie het laatst lacht, lacht het best is een hoorspel van James Follett. A Touch of Slander werd op 19 november 1977 uitgezonden door de BBC. De TROS bracht het op maandag 26 november 1979, van 22:02 uur tot 22:44 uur. Voor de vertaling zorgde Joke van den Berg.