Tomaten doen er namelijk gemiddeld 8 weken over om van zaad tot plant te groeien. In de kas kun je planten vanaf begin mei, in de openlucht wacht je beter tot half mei – vanwege de ijsheiligen. Dat betekent concreet: Planten in de kas: 1 mei – 8 weken = zaaien vanaf 1 maart.
Daarom zaai je tomaten tussen eind maart en half april binnen voor. Zet je deze planten eind mei in je bak dan pluk je eind juli de eerste tomaten. En gaat daarmee door tot half oktober.
Zaaien in mei
Er kan nog genoeg in de volle grond gezaaid worden zoals bietjes, late erwten, wortelen, broccoli, slasoorten, radijzen, rucola, knollen en spinazie. Zaai sperziebonen, courgettes, komkommers, meloenen en maïs pas in de volle grond wanneer je er zeker van bent dat er geen vorst meer zal optreden.
Planten in juni
De warme temperaturen en de vochtige grond geven een uitstekende groei. Later in de zomer zijn de omstandigheden minder gunstig. Zorg dus dat al je gewassen halverwege juni geplant en aan het groeien zijn. Gewassen zoals tomaten, paprika's, aubergines en komkommers kun je in juni perfect planten.
Tomaten zaaien en kweken
De planten kiemen het snelst bij een temperatuur van zo'n 20 °C. Zet het kweekbakje in het licht zodra de zaailingen de kop opsteken. Als ze de eerste blaadjes hebben gekregen, zijn ze groot genoeg om te worden verspeend.
Tomaat - aardappel, erwt, venkel, diverse koolsoorten.
Geef ook liever 1x in de week heel veel water in plaats van elke dag een klein beetje. Zo ontwikkelt je tomatenplant langere, diepere wortels en daarmee een sterker wortelsysteem. Tomaten geef je dus veel water, maar alleen totdat deze beginnen te verkleuren. Geef dan matig water, anders barsten de vruchten!
tomaten: 7 tot 15 dagen. bieten: 7 – 21 dagen.
Tomaten kunnen hard groeien en gedijen goed in een vruchtbare bodem. Meng daarom een of meerdere handen potgrond, compost, of verteerde stalmest door het plantgat en geef goed water bij het uitplanten.
Voorzaaien: Andijvie, Bleekselderij, Radicchio Rosso en Sla. Rechtstreeks zaaien: Bladmosterd, Groenlof, Mesclun, Raapsteel, Rucola, Snijbiet, Tatsoi, Tuinkers, Tuinmelde en Zomerpostelein.
Je zaait tomaten binnen, ze kunnen geen vorst verdragen dus de jonge planten mogen pas vanaf 12 mei (IJsheiligen) naar buiten. Maar je wilt dan wel een voorsprong hebben, en dus zaai je in maart bij kamertemperatuur in een zo licht en zonnig raamkozijn, zo heb je al grote zaailingen in mei.
De temperatuur moet minimum 15°C bedragen. Tijdens de opkweek hebben de tomatenplanten weerom voldoende licht nodig. Anders krijgen ze zwakke, spichtige stengels.
Tomaten hebben kalk nodig. Drie of vier verpulverde eierschalen per plantgat doet de plantjes goed. Verzamel dus een paar dagen je eierschalen. Was ze in warm water, leg ze te drogen op een stukje keukenpapier en vermaal ze in een keukenmachine of vijzel.
Gecomposteerde kippenmestkorrels is een goede basis voor de (moes)tuin en uw tomatenplanten. Het bevat stikstof, fosfaat, kali en allerlei spoorelementen. Zelf laten we ook gecomposteerde kippenmestkorrels als basisvoeding door de potgrond mengen van onze pottomatenplanten.
Hoe vaak bemest je tomaten? Je kunt beter regelmatig een klein beetje mest geven dan heel veel in één keer. Bemest je tomatenplant eens per drie weken. Maar houd vooral de dosering op de verpakking aan.
Je zaait tomaten 5mm diep in goed vochtige zaai- en stekgrond. Je wil tot aan het kiemen geen water meer geven. Teveel water, water dat blijft staan, kan je zaadje doen rotten voor het kan kiemen en dan is het vaak 'game over' voor je teelt en kan je herbeginnen.
Allereerst is het belangrijk te weten dat een zaadje geen licht nodig heeft om te ontkiemen, alleen maar een vochtige omgeving. Licht is voor het zaadje pas van belang als er blaadjes aan komen, die nemen namelijk het licht op. Tot die tijd maakt het niet uit of het licht op donker is.
Geef aan het begin van de teelt, wanneer je tomaten net hebt geplant, elke dag water. De planten moeten zich namelijk kunnen aanpassen aan hun nieuwe groeiomgeving. Na gemiddeld 2 weken geef je nog 2 à 3 keer water / per week. Breng daarna het aantal gietbeurten terug tot 1 keer per week, na anderhalve maand.
De tomaat behoort tot de zelfbestuivende planten. Dit betekent dat de pollen van de plant de bloemen van dezelfde plant kunnen bestuiven. Je hebt dus niet noodzakelijk meerdere tomatenplanten nodig. De bestuiving gebeurt hoofdzakelijk door hommels en wilde bijen.
Tomatenplanten kunnen helaas niet tegen vorst. Men dient hierdoor maatregelen te nemen om te voorkomen dat de plantjes doodvriezen. Dit kan door de plant in een warmere ruimte te plaatsen. Je kunt bijvoorbeeld een tomatenplant binnen plaatsen en in het voorjaar opnieuw planten.
Tomaten houden niet van regen. Knip eventueel wat blad weg wanneer een plant te lang nat blijft na een regenbui. Knip ook bladeren weg die het zonlicht weghouden van de vruchten. Laat in ieder geval altijd minstens 6 tot 8 grote bladeren aan de plant zitten.