De levensduur van darren en de koningin speelt hierin geen directe rol. De levensduur van de individuele werkster varieert over de seizoenen: zomerbijen leven slechts een aantal weken, de winter - bijen echter hebben een levensduur van maanden.
Zonder koningin kan een bijenvolk niet voortbestaan. Er moet dus een opvolgster komen. Als de koningin met een zwerm vertrokken is, dan komt de nieuwe koningin uit een zwermcel.
Een bijenkolonie kan niet zonder bijenkoningin. De koningin zorgt voor rust in de bijenkast. Bijen communiceren door middel van feromonen (geuren), maar de koningin creëert haar eigen unieke geur, dit is de specifieke geur van de bijenkast.
Een volwassen bij leeft meestal slechts enkele weken. De rest van het jaar zijn de bijen alleen in andere levensstadia (larve, pop) aanwezig, zoals hierboven beschreven. Uitzonderingen zijn hommels en sommige groefbijen, waarvan bevruchte vrouwtjes overwinteren en zo wel een half jaar oud kunnen worden.
Solitaire bijen zijn slechts enkele maanden actief op een jaar en vliegen maximaal tot ongeveer 3 maanden, vaak veel korter. Ze leven ook maar een zestal weken.
Solitaire Bijen
Wilde bijen houden een winterslaap als cocon of volwassen bij. Steeds goed ingeduffeld op een droge plaats, de meeste onder de grond, andere in holle stengels of gaatjes van boomstammen.
Ze stoppen stuifmeel bij de eitjes (en zorgen voor bestuiving!), zodat de kleine bijtjes straks te eten hebben. Dan metselen ze het gaatje vakkundig dicht.
Bijen slapen 's nachts en ook wel overdag. Ze slapen op de raten, zelden buiten, op bloemen of bladeren. Van darren is wel waargenomen dat ze overdag zitten te slapen op blaadjes of takken. Het zijn vooral de haalbijen die 's nachts slapen na hun vermoeiende dagtaak.
Wegjagen. In plaats van de bijen en wespen lokken naar een andere plek, kun je ze ook juist wegjagen van de plek waar je ze niet wil hebben. Dit kun je doen door gebruik te maken van bepaalde geuren. Zo houden ze niet van koffie, ui, kruidnagel, azijn en wierook.
Bijen hebben ook graag zon. Van regen houden ze helemaal niet. Pas wanneer de grond droog is, trekken ze erop uit. Ook op een hele bewolkte dag, zie je minder bijen dan als de zon schijnt.
Zonder de koningin in het nest zal de voortplanting van de wespen in het nest stoppen. Andere wespen zullen het wespennest ook nooit opnieuw gaan bewonen. Met het bestrijden van de wespenkoningin is de wespenplaag dan ook een halt toe geroepen. Om van de wespenkoningin af te komen, dient u deze wesp te doden.
Daarom is het belangrijk om bijen te helpen om te overleven. Deze dieren zijn namelijk verantwoordelijk voor de bestuiving van 80% van onze eetbare gewassen en bijna 90% van onze wilde planten. Anders gezegd: zonder bijen is er geen leven mogelijk op aarde.
Een wespenkoningin komt nooit uit haar nest, maar ze kan wel steken als ze wordt aangevallen of als iemand haar nest kwaad doet. Zo zijn er mensen die het nest proberen te verbranden of te verdrinken. Of ze slaan erop met een stok of honkbalknuppel. Slim is dat niet, want alle wespen breken dan uit om te steken.
Er zijn, naar wetenschappelijk onderzoek, van de volken die zwermen, maar 10-20% die overleven. Het merendeel van de zwermen zijn ten dode op geschreven, als je ze niet vangt. Het risico dat bijen zich gaan inbedelen, bij het instorten van een volk is groot. Dat kan ziektes en varroa met zich mee brengen.
Die bijen kunnen nu geadopteerd worden. Een koningin kost 80 euro per jaar, een klein volk 400 en voor 1600 euro kan een groot bijenvolk dat uitgroeit naar zo'n 50.000 insecten worden gesponsord. ,,Het Maasstad Ziekenhuis heeft vijf volken geadopteerd, die op het dak staan.
Er zijn meerdere oorzaken die ervoor gezorgd hebben dat het zo slecht gaat met bijen. De meest bekende hiervan zijn: verdwijning van leefgebied, pesticiden en de eigen ziektes (varroamijt). Maar wist je bijvoorbeeld dat elektromagnetische straling en windmolens ook hun effect hebben op bijen?
Meestal van korte duur. De plotselinge aanwezigheid van een bijenvolk kan even schrikken zijn, maar het goede nieuws is dat bijen meestal niet langer dan één of enkele dagen op een vaste plek blijven zitten. Wacht dus eerst af tot ze weer vertrekken.
Meng dan een paar druppels kruidnagelolie met geraniumolie en citroengrasolie. Dit zijn namelijk de drie geuren waar de beestjes een enorme hekel aan hebben. Zo vergroot je de kans dat je deze zomer rustig in je tuin kunt zitten, zonder lastiggevallen te worden door wespen of bijen.
Wilde bijen hebben het zwaar te verduren in Nederland. Bijna elke vierkante meter wordt gebruikt en bijen zijn gevoelig voor landbouwgif en stikstofuitstoot. Meer dan de helft van de Nederlandse bijensoorten staat op de Rode Lijst van bedreigde diersoorten of is zelfs al uit Nederland verdwenen.
Sommigen vliegen naar het warme zuiden, anderen overwinteren als ei of als larve. Ook zijn er insecten, waaronder bijen, die overwinteren als volwassen insect. Ze trekken zich terug in dicht struikgewas, in holtes van bomen of in holletjes onder de grond.
De beste bijenplanten hebben open bloemen met veel nectar en stuifmeel. Bijen zijn bijvoorbeeld verzot op kattenkruid, en hommels op vingerhoedskruid. Ook kruiden zijn een geweldige voedselbron, vooral de bloemen van bieslook, rozemarijn, tijm, salie en pimpernel.
Milieu of W eder - Regenachtig weer, hoge luchtvochtigheid , Temperaturen warm of bodem kan de bijen meer prikkelbaar en agressief te maken. Nieuwe koningin met Agressieve G eno Als de nieuwe koningin de kolonie vervangt, als ze agressieve of Afrikaanse genen heeft, is ze agressief.
Het duurt ongeveer tot september voordat de bijen volwassen zijn. Omdat het dan herfst is en er weinig bloemen bloeien, blijven de knuffelbijen in het bijenhotel. Ze komen uit zodra het in het volgende voorjaar weer een tijdje lekker weer is en er bloemen in bloei staan.
Bij de nestbouw worden stukjes blad van onder meer roos, rik en Haagbeuk gebruikt. Deze worden met de kaken geknipt en opgerold onder de buik meegenomen naar het nest en dienen als binnenbekleding van de nestcellen. In die cellen deponeert de bij een mengsel van stuifmeel en nectar en een ei.