Doe in het derde trimester, wanneer het kan, dagelijks een dutje met een duur van 90 minuten. Uit onderzoek blijkt dat middagdutjes een direct effect hebben op het geboortegewicht van je baby.
De slaapbehoefte tijdens de zwangerschap kan totaal anders zijn dan je normaal gewend bent. De meeste zwangere vrouwen hebben zeker in het begin meer behoefte aan slaap. Het is heel goed mogelijk dat je normaal aan zeven uur slaap voldoende hebt, maar tijdens de zwangerschap tien tot twaalf uur per etmaal wilt slapen.
Liggen woelen
Het kan lastig zijn, vooral in het derde trimester, om een comfortabele slaaphouding te vinden. Probeer op je zij te liggen met een kussen tussen je knieën, zodat je onderrug gesteund wordt. Als je kussens achter je legt en jezelf daarop laten rollen, krijg je steun waar je die het meest nodig hebt.
Je kunt je vermoeid voelen door de aanmaak en het pompen van extra bloed om je baby van voedingsstoffen en zuurstof te voorzien. Andere lichamelijke veranderingen. Je metabolisme is hoog en je hartslag is hoger. Je bloedsuiker en bloeddruk zijn lager en je verbruikt meer voedingsstoffen en water.
In het derde trimester (27 weken tot de bevalling) hebben veel vrouwen last van frequent urineren en kortademigheid.Dit maakt het moeilijk om in slaap te vallen en goed door te slapen. Het groeiende gewicht van de foetus kan bovendien druk uitoefenen op het lichaam, waardoor rugpijn en andere ongemakken toenemen.
Op je zij slapen
Op je rechterzij slapen drukt op de 'vena cava inferior' of je onderste holle ader. Als dat te lang duurt, kan je je duizelig voelen. Om dat te vermijden, draai je je dus beter op je linkerzij. Druk op deze ader heeft geen invloed op de bloedstroom van je baby.
De beste positie om te slapen als je zwanger bent, is op je zij.En het liefste op je linkerzij, met gebogen benen en eventueel een kussen tussen je benen. Wanneer je op je zij slaapt, zorgt dat ervoor dat de bloedtoevoer naar de placenta toeneemt, waardoor de voedingsstoffen en zuurstof de baby beter kunnen bereiken.
Reken op het bijtellen van zo'n 8 kilo. ' Het gewicht dat er in het derde trimester nog bijkomt (zo'n 4 kilo) zit 'm vooral in je groter wordende baby. Hij maakt zich klaar voor zijn leven buiten de baarmoeder en daar moet hij groot en sterk voor worden.
De derde trimester van je zwangerschap is voor de meeste vrouwen fysiek het zwaarst, maar mentaal rustiger. Je buik wordt groter en kan soms best even in de weg zitten. De trapjes van je baby zijn soms zichtbaar, en als alles goed gaat groeit je baby lekker door.
Vermoeidheid is een veelvoorkomende klacht in de zwangerschap, bijna iedere zwangere heeft ermee te maken. Vooral in de - en in de laatste weken van de zwangerschap.
's Nachts wakker tijdens de zwangerschap
In de eerste maanden kan de groeiende foetus op de blaas drukken er ervoor zorgen dat je 's nachts wakker wordt en naar de wc moet. Vaak wordt dat na de derde maand wat beter omdat de baby dan minder op de blaas drukt.
Zwangere vrouwen leggen hem vaak als steun onder hun buik, dan tussen de benen door naar de onderrug waar hij steun aan biedt. Daarnaast is het zwangerschapskussen heel fijn om te voorkomen dat je op je rug draait in je slaap. Sommige vrouwen kunnen niet meer op hun rug liggen omdat ze dan duizelig worden.
Slapen op je zij met opgetrokken knieën is de meest comfortabele houding. Je kunt je positie ondersteunen door een kussen achter je rug te plaatsen. In de laatste fase van je zwangerschap moet je door de druk van de baarmoeder op je blaas vaker plassen. Ook kun je te maken krijgen met maagzuur en kramp in je benen.
Hoeveel dutten tijdens de zwangerschap? Uit het onderzoek bleek dat de groep vrouwen die regelmatig een middagdutje deed tussen de 60 en 90 minuten, er 29% minder baby's voorkwamen met laag geboortegewicht. Daarnaast werd er gekeken naar de regelmaat van het dutten tijdens de zwangerschap.
Onthoud: tijdens de gehele zwangerschap zijn alle houdingen prima! Buik slapen bijvoorbeeld zal je vanzelf niet meer doen wanneer jouw buik in de weg gaat zitten. Je kan dus veilig op jouw rug liggen of slapen. In het derde trimester groeit jouw baby flink in gewicht.
In het begin van de zwangerschap is er erg veel energie nodig voor de groei van je kindje, dit kun je merken als extreme vermoeidheid. Je lichaam moet al zoveel presteren, dat het tijdelijk niet tot meer in staat is, dan het hoogstnodige. Na een maand of drie is de ergste vermoeidheid voorbij.
Als zwangere vrouw hoef je niet opeens grote hoeveelheden meer water te drinken. Een beetje extra is vaak genoeg. Voor veel zwangere vrouwen komt dit neer op 1,5 tot 2,5 liter water per dag. Als je voldoende groente en fruit eet, zit je al helemaal goed.
Blijven bewegen en sporten tijdens de zwangerschap is belangrijk. Zolang u zich er prettig bij voelt, kunt u de meeste sporten gewoon blijven doen. Over het algemeen raden we een dertigtal minuten matig-intensieve lichaamsbeweging aan. Neem wel geen onverantwoorde risico's.
Direct na de geboorte ben je ongeveer de helft meteen kwijt. Je kind, het vruchtwater en de placenta wegen samen zo'n 6 tot 7 kilo. De rest zijn reserves voor de periode van borstvoeding.
Dit is de periode waarin zwangere vrouwen vaak het meeste aankomen. Derde trimester: In het laatste trimester komen vrouwen gemiddeld 3 tot 4 kilo aan.
Ook op je rug slapen tijdens de zwangerschap is in principe veilig, maar kan richting eind van de zwangerschap zorgen dat je duizelig en misselijk wordt', weet ze. 'Het gewicht van je baby drukt dan op je grote lichaamsader, waardoor je bloed minder goed naar je hersenen stroomt.
Het derde trimester van de zwangerschap loopt van 28 tot 40 weken, dus ongeveer 13 weken. Aan het eind van week 39 ligt je uitgerekende datum en heb je de (gemiddelde) volledige termijn van je zwangerschap doorlopen. Hou er rekening mee dat sommige vrouwen al in week 37 bevallen en anderen pas in week 42.
Het kan ook voelen als een samentrekkend, krimpend gevoel. Het is onaangenaam, maar mag niet echt pijnlijk zijn. Daarnaast mag het niet samengaan met bloedverlies en/of vochtverlies.