Het water wordt door ciliën op de kieuwen voortgeduwd. Deze ciliën nemen het voedsel op en verplaatsen het naar een slijmlaag, die dan de voedseldeeltjes naar de maag brengt. Het voedsel van de mossel bestaat voornamelijk uit plankton. Ander zwevend stof, zoals slib, wordt ook uit het water gefilterd.
Om te testen of een mossel nog leeft, geef je een tikje op de schelp.Sluit de mossel zich, dan is ze nog perfect. Blijft ze open staan, dan is ze dood en moet je ze weggooien. Ook beschadigde schelpen gooi je weg.
Mosselen worden levend verkocht en gekookt. Na de vangst blijven ze nog een paar dagen leven zonder water.
Dit water wordt door de kieuwen van de mossel gefilterd en met behulp van trilhaartjes wordt het voedsel naar zijn inwendige mond verplaatst. De oneetbare deeltjes die de kieuwen hebben tegengehouden worden uitgescheiden.Een soort poep dus.
Ademhaling vindt plaats met ciliën die het water langs de kieuwen voeren. Longslakken hebben een long die bestaat uit bloedvaten in de mantel. De mantel dient daarnaast als bescherming door de slijmcellen en speelt een grote rol bij de voortbeweging bij slakken.
Krabben, kreeften en octopussen kunnen lijden en pijn ervaren, blijkt uit onderzoek dat de Britse overheid heeft laten uitvoeren. Uit een studie door onderzoekers van de London School of Economics (LSE) blijkt dat er "sterk wetenschappelijk bewijs" is dat tienpotige schaaldieren en koppotige weekdieren gevoel hebben.
Al die slakken kan je op verschillende manieren indelen; er zijn slakken die door kieuwen ademen en soorten die door longen ademen en er zijn aaseters of planteneters. Maar de meest bekende indeling is wellicht; huisjesslakken en naaktslakken.
Er is relatief veel zekerheid dat vissen pijn kunnen voelen; bij schaaldieren zoals kreeften is dit in mindere mate het geval. Vooral bij weekdieren zoals mosselen is er onzekerheid over hun pijnervaring – met uitzondering van koppotigen zoals octopussen.
2.4 Lijden mosselen tijdens het koken? Het is heel onwaarschijnlijk dat een mossel beseft wat hem overkomt. Zijn zenuwstelsel lijkt hiervoor veel te eenvoudig. Hij heeft zenuwen maar geen hersenen.
Maar wanneer u in de mosselen bijt kunt u nog steeds de fijne lichtzoete en delicate smaak van het gekookte mosselvlees proeven. Honderd gram gepaneerde mosselen bevat ongeveer 220 calorieën.
Misverstand 6: Mosselen die dicht blijven na het koken kan je niet opeten. Dichte mosselen in de mosselpot zijn geschikt voor consumptie. De reden waarom ze dicht blijven, heeft dan ook niets te maken met eetbaarheid, maar wel met een stevig ontwikkelde sluitspier.
Het geslacht van een mossel is te herkennen aan de kleur van het vlees. Vrouwelijke mosselen zijn oranje, mannetjes zijn bleek.
Mosselen laat je trouwens best nooit te lang weken in stilstaand water, zelfs niet in water zonder iets erbij: mosselen overleven alleen in zout stromend water en sterven in stilstaand zoet water. Spoelen onder de kraan kan wel.
De belangrijkste natuurlijke vijanden van de mossel zijn waadvogels, zoals de scholekster, de eidereend en de zee-eenden. Bij laag water zoekt de scholekster de mosselen op en verbrijzelt ze of wrikt ze met haar snavel open. Daarnaast zijn zeesterren ondanks hun trage beweging geduchte roofdieren.
Tik tegen de openstaande schelp. Als de schelp zich sluit, is dat een teken dat de mossel nog vers is. Sluit de schelp zich niet, dan kun je deze beter net als beschadigde of gebroken schelpen weggooien.
Sinds een week is bekend dat het oudste dier ter aarde een 410-jarige Noordkromp mossel is. De nu beroemde mossel werd aan de kust van IJsland gevangen door Britse onderzoekers. Helaas, het oudste levend gevonden dier is nu wel dood.
De mossel zoals wij gewend zijn te eten is ca.2 jaar oud, maar kan zelfs 20 jaar oud worden. Ook worden in Nederland mosselen gekweekt in de zogenaamde hangcultuur.
Mosselen schieten kuit in de zee De twee geslachtsorganen van mosselen maken mannelijke en vrouwelijke geslachtscellen. Via een buis worden de zaad- en eicellen in het water geschoten. Uit de eitjes komen larven, die naar de bodem zinken en zich tot mosselen ontwikkelen.
Die vergeet je niet snel. Mosselen komen zo uit het water. In de winkel worden ze in bakken bewaard, waarin water zit dat de natuurlijke leefomgeving zo goed mogelijk nabootst. Hierdoor blijven de schelpen dicht en zijn de mosselen ongeveer 6 dagen houdbaar (gerekend vanaf de vangstdag).
De mossel heeft lichtreceptoren (lichtgevoelige cellen).Hij 'ziet' alleen maar verschillen in licht en donker. Als iets het licht verduistert, sluit hij zijn schelpen.
Ze graven zich namelijk voor het grootste deel in en houden alleen maar dat deel boven de grond waarmee ze het water filteren. Mosselen filteren water door de kleppen te openen en een waterstroom op gang te helpen. Het voedsel wordt uit het voorbij stromende water gevist en geconsumeerd.
Boordevol voedingsstoffen: het caloriegehalte mag dan laag zijn, het gehalte aan nutriënten is hoog. Dat betekent dat mosselen een grote nutriënendichtheid hebben. Dat is positief. Mosselen zijn een bron van de mineralen jodium, ijzer, fosfor en magnesium en van de vitaminen A, B2, B12, en E.
Voortplanting. Slakken zijn hermafrodiet. Dat betekend dat ze zowel een mannetje als vrouwtje geslachtsdeel hebben. Ze kunnen niet zichzelf bevruchten, dus hebben ze wel een partner nodig om te paren.
Landslakken bijten of steken niet en het slijm is gemakkelijk af te wassen (het zou volgens sommige bronnen zelfs geneeskrachtig zijn en tegen rimpels werken). Kleinere exemplaren en naaktslakken kunnen gevangen worden via lokdozen of bierslakkenvallen; die zijn milieuvriendelijk en goedkoop.
Ademen. Onder water kan je niet ademen. Daarom houd je onder water je adem in. Tot je opnieuw inademt gebruikt je lichaam het zuurstof dat in je longen en je bloed zit.