Aandachtspunten vooraf. Het is belangrijk dat u met een volle blaas naar de poli komt. Dit verbetert de kwaliteit van het onderzoek en is bovendien nodig voor het plasonderzoek. Begin twee uur vóór het onderzoek met het drinken van water, limonade, thee of koffie.
Als richtlijn kunt u een uur voor aanvang van het onderzoek 0,75 tot 1 liter helder vocht drinken (water, thee of limonade). Drink dit binnen 30 minuten op en ga dan niet meer naar het toilet tot na het onderzoek. Drink geen koolzuurhoudende dranken, koffie of melk.
De uroloog doet bij u een blaasonderzoek, omdat er een kans is dat er iets niet goed is in de plasbuis, blaas of prostaat. Een blaasonderzoek wordt gedaan bij plasproblemen, urineverlies of bloed in de urine. Bij een blaasonderzoek gebruikt de uroloog een cystoscoop.
Voorbereiding. Voor dit onderzoek is het belangrijk dat u een volle blaas heeft. Met een halfvolle blaas lukt de meting niet.
De uroloog stelt tijdens uw eerste bezoek vragen.Die vragen gaan over uw klachten en medische voorgeschiedenis.Ook vraagt hij welke medicijnen u gebruikt.
Het onderzoek kan een vervelend gevoel geven, maar is niet pijnlijk. Het gehele onderzoek duurt ongeveer twintig minuten. Het kijken in de blaas neemt over het algemeen niet meer dan een paar minuten in beslag. Bij mannen wordt de plasbuis verdoofd met een vloeistof die tevens ook een glijmiddel is.
De uroloog is gespecialiseerd in de chirurgische aanpak van urineverlies en verzakking. De gynaecoloog is gespecialiseerd in de vrouwelijke geslachtsorganen die regelmatig ook verzakt zijn.
Er zijn verschillende onderzoeken om blaaskanker op te sporen. Een urineonderzoek kan afwijkende cellen vinden. Daarna is verder onderzoek nodig om te zien waar de tumor precies zit. Een echografie (onderzoek met geluidsgolven) van de nieren en van een gevulde blaas kan al een idee geven en is pijnloos.
Met een echografie kan de blaas met ultrageluidsgolven (dus onhoorbaar en niet voelbaar) worden afgetast. Door de buikwand heen is de (gevulde) blaas heel goed te zien en kunnen vaak ook andere organen, zoals de baarmoeder en eileiders bij de vrouw, worden bekeken.
Een echografie is een onderzoek met geluidsgolven. Deze golven hoor je niet. De weerkaatsing (echo) van de golven maakt organen en weefsels zichtbaar op een beeldscherm. Zo kan de arts de organen in het lichaam bekijken en een mogelijke tumor en/of uitzaaiingen zien.
Symptomen van blaaskanker
De meeste mensen met blaaskanker hebben in het begin geen klachten. Als de tumor groeit, kun je last krijgen van bloed in je urine. Opvallend is dat je hierbij geen andere klachten hebt, zoals pijn of het gevoel van een blaasontsteking.
Met een CT scan van de urinewegen kunnen de radioloog en de uroloog de nieren, urineleider en blaas goed beoordelen. Zij kunnen bijvoorbeeld zien of er een tumor, een steen of een aangeboren of verworden afwijking is van en in de nier, urineleider en/of blaas.
Het water dat je drinkt, komt via je darmen in de bloedbaan. De nieren filteren het bloed en scheiden overtollig water uit in de urine. Van een glas water dat je nu drinkt, zal de helft over iets meer dan een week je lichaam verlaten hebben. Van de helft die overblijft, zal na nog een week weer de helft verdwenen zijn.
We adviseren je een uur voor de echo niet meer te gaan plassen. Bij deze zwangerschapsduur gebeurt het regelmatig dat we de baarmoeder uitwendig nog niet in beeld kunnen krijgen.
U kunt zelf het best inschatten hoeveel en hoelang u van tevoren moet drinken voor een volle blaas. Als richtlijn kunt u een uur van te voren 0,5 tot 1 liter helder vocht drinken zoals water, thee of limonade. Drink géén koolzuurhoudende dranken, koffie of melk.
Onderzoek blaaskanker
Bloed wordt afgenomen voor beoordeling van de nierfunctie en het bloedgehalte. Cystoscopie en biopsie. Met een camera (cystoscoop) wordt in de blaas gekeken en het letsel weggesneden. Dit weefsel wordt onderzocht onder de microscoop.
De prognose van patiënten met gevorderde blaaskanker is vooralsnog slecht. Na 5 jaar is gemiddeld slechts 1 op de 10 patiënten nog in leven.
Bij blaaskanker is het moeilijk vast te stellen of iemand echt genezen is. Ook na een behandeling die gericht is op genezing, kan de ziekte terugkomen. Als de ziekte terugkomt, is dat meestal binnen vijf jaar. Bij oppervlakkige vormen van blaaskanker is de kans dat de ziekte binnen vijf jaar terugkomt gemiddeld 55%.
Blaaskanker zaait meestal uit naar de lymfeklieren, longen, lever en botten.
Klachten en symptomen bij blaaskanker
bloed in de urine (meestal zonder pijn en als er pijn is, is het niet constant, het bloed is slechts af en toe aanwezig); pijn bij het plassen (een branderig gevoel, moeilijk plassen); vaak moeten plassen (irritatie van de blaaswand zorgt voor meer aandrang om te plassen);
Bij lokaal / lokaal gevorderde blaaskanker is de tumor in de spierlaag van de blaas gegroeid (T2) of doorgegroeid in het omliggende vetweefsel (T3).
Via de cystoscoop kijkt de uroloog in uw plasbuis en blaas. Om goed zicht te houden, laat de uroloog voortdurend water in uw blaas lopen. Hierdoor kunt u op een gegeven moment aandrang gaan voelen om te plassen. Dat is niet prettig, maar dit duurt niet lang.
Urologie omvat alle problemen aan de urinewegen en de mannelijke geslachtsorganen.
Redenen van terugkerende blaasontstekingen
Een verkeerd plaspatroon waarbij tijdens het plassen de bekkenbodemspieren niet goed ontspannen. Hierdoor kunt u uw blaas niet volledig leeg plassen. De hoeveelheid urine die in de blaas achterblijft kan de bron van de terugkerende blaasontstekingen zijn.