Overweeg behandeling met valaciclovir bij adolescenten en volwassenen met waterpokken, bij voorkeur binnen 24 uur. Behandel immuungecompromitteerde patiënten met waterpokken met oraal valaciclovir of intraveneus aciclovir gedurende minimaal 7 dagen om potentieel ernstige complicaties te voorkomen.
Waterpokken is al besmettelijk vóórdat je kind klachten krijgt. Het heeft dus geen zin om je kind thuis te houden om besmetting van andere kinderen te voorkomen. Ook mag je kind gewoon onder de douche of in bad. Warm water kan er wel voor zorgen dat de jeuk toeneemt.
Deze zalfjes of lotions haal je eenvoudig bij een apotheek of (online) drogist. Voor het beschermen en verzachten van de kwetsbare babyhuid wordt soms Sudocrem gebruikt. Sudocreme bevat een zinkoxide, dat ook prettig kan zijn bij waterpokken.
Er is geen medicijn waardoor waterpokken sneller over gaat. Zinkzalf helpt tegen de jeuk. Je kind mag naar school of het kinderdagverblijf. Waterpokken gaat vanzelf over.
Snel en effectief de jeuk verlichten
Waterpokken kunnen ontzettend jeuken, maar gelukkig bieden Pure talkpoeder en Talkpoeder met natuurlijke menthol verlichting. Menthol, natuurlijke extract verwijdt bloedvaten, waardoor het een verkoelende en licht verdovende uitwerking op de huid heeft.
Ja, douchen of in bad met waterpokken kan geen kwaad. Let er alleen wel op dat het water niet te warm is, dat maakt de jeuk erger. Dep je kind na het bad voorzichtig droog zodat je de blaasjes niet open wrijft.
Er is helaas geen medicijn om waterpokken sneller te behandelen, waterpokken zijn zeer besmettelijk maar gaat ook vanzelf weer over binnen 10 dagen. Wel kun je je kind helpen door de jeuk te verlichten en de waterpokken te behandelen met een verkoelende gel.
Nadat de eerste vlekjes zijn veranderd in blaasjes met korstjes, ontstaan er na 3 of 4 dagen nieuwe vlekjes en blaasjes. De waterpokken trekken zo als het ware in golven over het lichaam. Daardoor kan je kind tegelijkertijd zowel vlekjes, blaasjes, als blaasjes met korstjes op zijn lijf hebben.
Vanwege mogelijke verergering van huidcomplicaties is het advies NSAIDs en acetylsalicylzuur te vermijden bij varicella infecties (waterpokken of gordelroos). Acetylsalicylzuur dient vermeden te worden bij waterpokken of influenza vanwege de kans op optreden van het syndroom van Reye.
GebruiksaanwijzingKnijp 6 keer in de HeltiQ Zemelen Bad fles en los desubstantie op in een bak of bad met lauwwarm water vanminimaal 3 liter en maximaal 50 liter. Neem vervolgensplaats in het bad of breng de oplossing voorzichtig aan op dehuid met een washandje. Gebruik geen zeep of shampoo inhet bad.
Windpokken, waterpokken, wijnpokken of varicella zijn allemaal namen voor dezelfde ziekte, veroorzaakt door het varicella zoster virus. Windpokken zien eruit als rode bultjes of blaasjes op de huid. Je kind kan tegelijkertijd zowel rode vlekjes, bultjes, blaasjes als korstjes (opgedroogde bultjes) hebben.
Kan je kind naar de opvang komen? Nee. Je kind kan terug naar de opvang komen als alle blaasjes volledig opgedroogd zijn én ten vroegste 6 dagen na het verschijnen van de eerste blaasjes.
Besmetting kan plaatsvinden door hoesten, niezen, praten of door direct contact met vocht uit de waterpokkenblaasjes. Voornamelijk kinderen krijgen waterpokken. Een tweede keer waterpokken krijgen is zeer zeldzaam. Na het doormaken van waterpokken blijft het virus in het lichaam achter, zonder actief te zijn.
Drs Leenarts over waterpokken
Bijna elk kind krijgt een keer waterpokken. In de winter en vroege lente is de kans hierop het grootst. Het begint met lichte koorts. Eén tot twee dagen later verschijnen de jeukende rode vlekjes, blaasjes en korstjes over het hele lichaam.
Voelt iemand zich goed?Dan kan hij gewoon naar een kindercentrum, school, werk. Waterpokken is al besmettelijk voordat iemand klachten krijgt. Thuisblijven helpt niet om te voorkomen dat anderen ziek worden.
Breng een zinkoxide-lotion of verkoelende gel aan op de vlekjes. Hierdoor vermindert de jeuk en drogen de blaasjes sneller in. Was wel goed je handen na het aanbrengen. Bij oudere kinderen kun je mentholpoeder of -gel gebruiken.
Het is bovendien verstandig een kind met waterpokken uit de zon te houden. De warmte zorgt namelijk vaak voor meer zweten, waardoor het kind meer last van jeuk krijgt. Ook zijn de aangetaste plekjes gevoeliger voor verbranden en gaan ze sneller over in littekens wanneer ze aan teveel zonlicht blootgesteld worden.
In het kort. Bijna iedereen in Nederland krijgt als kind waterpokken. Als je waterpokken hebt gehad, kun je het niet nog een keer krijgen. Als je ouder bent dan 12, kun je van waterpokken erg ziek worden.
Zinkzalf (zinkoxide) heeft ook een verkoelende werking. Heeft je kind last van rode billetjes, dan verlicht het de pijn. Daarnaast heeft het als eigenschap dat de huid wordt samengetrokken waardoor wondjes sneller genezen. Ook werkt zinkzalf goed bij blaasjes, zoals waterpokken, krentenbaard of blaren.
Dit badzout is jeukstillend en helpt om snel van die vervelende pokken af te komen. Doe een beetje in warm water (1/3 van de zak) en maak de kleine goed nat in een bad of babybad. NIET afdrogen maar droog deppen en daarna de plekken nog behandelen met de Pokkenpoeder.
Een lauw bad met stijfsel, natriumbicarbonaat of havermout kan de jeuk verzachten. Stijfsel los je gewoon op in het water en laat je kind hierin (desnoods een paar keer per dag) een kwartiertje badderen.