Hoewel Polen in 2004 tot de Europese Unie is toegetreden, maakt het momenteel geen gebruik van de euro, maar van zijn eigen historische munteenheid, de złoty (PNL). De Poolse munt zoals we die vandaag kennen, ontstond in 1995 onder het postcommunistische regime met als doel de economie van het land een impuls te geven.
Munteenheid: Poolse złoty (PLN).
Euro referendum
In september 2003 werd er een referendum voor toetreding tot WKM II gehouden. De uitslag was dat 55,9% tegen lidmaatschap van de eurozone stemde. Hierdoor heeft Zweden de invoering van de euro voor onbepaalde tijd uitgesteld.
Polen. EU-lidstaat sinds 2004, lid van de Schengenzone sinds 2007 en meer over de rol van Polen in de EU.
Het vakantieland Polen heeft zlotys als betaalmiddel. In sommige winkels nemen ze ook euro's aan, maar dit is vooral op grote, toeristische plekken zoals Krakau. Het wisselgeld krijg je wel vaak terug in zlotys.
Wat sinds 1945 West-Polen is, was destijds onderdeel van de Weimarrepubliek (Duitsland). De Poolse oostgrens bevond zich in het huidige Oekraïne. Polen herwon zijn onafhankelijkheid na afloop van de Eerste Wereldoorlog in 1918, in de vorm van de Tweede Poolse Republiek.
Echter Denemarken heeft, na een eerste verworpen referendum om het Verdrag van Maastricht te ratificeren, een aantal clausules (opt-out) op het Verdrag van Maastricht bedongen, zodat de Denen de euro niet hoefden in te voeren als munteenheid. Het land blijft de kroon gebruiken als valuta.
Het land is echter geen lid van de EU, door Franse veto's in de jaren zestig en doordat de bevolking het lidmaatschap afwees in een referendum in 1994. Noorwegen is wel lid van de NAVO en van de Europese Economische Ruimte i.
In het kort. Munteenheid: Deense kroon (DKK). Denemarken heeft ervoor gekozen de euro niet te gebruiken en is ook niet verplicht de euro in te voeren.
Het prijsniveau ligt in Polen iets lager dan in Nederland, maar dit kan voornamelijk op populaire terrassen in het centrum van de steden wel gelijk zijn aan of iets hoger liggen dan in Nederland. Het prijsniveau van de drankjes is ongeveer gelijk aan die van Nederland, wijnen kunnen soms iets duurder zijn.
Valuta en betalen
Pinnen: Pinpassen (zowel bankpassen als creditcards) worden vrijwel overal geaccepteerd. Contant geld: Polen heeft voldoende geldautomaten, de kosten kunnen verschillen per exploitant van de geldautomaat, met name de bank Pekao SA berekent een hoger tarief.
De begroting voor 2021 werd vastgelegd op PLN 404,4 miljard inkomsten en PLN 487,7 miljard uitgaven, dit wil zeggen een tekort van PLN 82,3 miljard of 5,9% van het bbp. De openbare schuld blijft echter nog ruim onder de 60% en bedroeg in 2019 ongeveer 46% van het bbp.
De EU-Raad gaat akkoord met de toetreding van Kroatië tot het eurogebied. Het slaan van de Kroatische euromunten begint. Tot en met 31 december 2023 worden de prijzen in Kroatië zowel in kuna's als in euro's vermeld. Met alle commerciële banken in Kroatië worden bevoorradingsovereenkomsten getekend.
De officiële ISO-code van de munteenheid is EUR. In 1992 werd in Maastricht door de lidstaten van de Europese Economische Gemeenschap besloten tot invoering van de euro in de deelnemende landen.
De euro werd op 1 januari 2002 ingevoerd in Duitsland, Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk, Ierland, Finland, Spanje, Oostenrijk, Italië, Portugal en Griekenland. 11 van de toenmalige 14 lidstaten hadden toen de euro ingevoerd. Tegelijkertijd werd de euro in Vaticaanstad, San Marino en Monaco ingevoerd.
Het aantal EVA/EER-leden nam echter spoedig af: Zwitserland besloot de overeenkomst na een negatief referendum niet te ratificeren, en Oostenrijk, Finland en Zweden traden in 1995 toe tot de EU. Alleen IJsland, Noorwegen en Liechtenstein bleven deel uitmaken van de EER.
23 landen van de Europese Unie i en vier niet-lidstaten hebben in een overeenkomst vastgelegd de personencontrole aan hun gemeenschappelijke grenzen af te schaffen. De in totaal 27 landen die zich bij dit verdrag i hebben aangesloten, noemen we de Schengenlanden.
De Schengenzone is een apart onderdeel van de EU waar binnenlandse grenscontroles tussen de deelnemende landen zijn opgeheven, wat betekent dat reizigers zonder paspoortcontrole binnen de zone kunnen reizen.
Zoals je misschien wel weet hoort Bulgarije bij de Europese Unie maar beschikt niet over de euro als betaalmiddel. De Bulgaren betalen namelijk met de Lev. €1 is ongeveer 1.96 Bulgaarse Lev.
In Finland wordt net als in Nederland betaalt met de euro. Ze gebruiken in Finland ook de 1 en 2 cent. Finland is het enige Scandinavische land waar niet met een kroon wordt betaald.
Je Euro is dus het meeste waard in Estland en Portugal, het minst in Finland op afstand gevolgd door Italië en Frankrijk…
Het land kent een donkere geschiedenis, maar zit tegelijkertijd ook vol kleur en leven. Kleurrijke steden zoals Krakau en Hanzestad Gdańsk en het frisse groen en blauw van het oerbos en de Mazurische meren tonen de veerkrachtigheid van het land. Dit zijn de meest bijzondere bezienswaardigheden van Polen.
Van 1944 tot 1952 was de officiële naam nog Republiek Polen (Polska Rzeczpospolita). In 1944/1945 verdreef het Rode Leger en het Poolse Volksleger het Duitse leger uit Polen. Polen werd als staat hersteld.
Ongeveer 90% van de bevolking in Polen is katholiek. Ongeveer de helft gaat op zondag naar de kerk. Paus Johannes Paulus II was voor veel Polen een lichtend voorbeeld en mede dankzij de katholieke kerk is het communisme ingestort in Polen. Ook vandaag de dag speelt de katholieke kerk een belangrijke rol in de politiek.