Sommige mensen reageren hier wat overgevoelig op. Ze worden misselijk en kunnen last krijgen van huiduitslag. Vroeger werd gezegd dat het drinken van een glas melk na de mosselmaaltijd kon helpen deze symptomen te voorkomen.
Een glas melk drinken achteraf kan eventueel helpen. Mosselen en andere schelpdieren uit de Middellandse zee kunnen besmet zijn met het Hepatitis A-virus. Hepatitis A wordt overgedragen via menselijke ontlasting, besmet water of voedsel.
Zo maak je het. Spoel de mosselen goed af, zet ze eventueel twee uur op voorhand in licht gezouten water aangelengd met een tiende melk.
Een mild droge, witte wijn met een fris fruitige smaak past daarbij. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een Pinot Blanc, Sauvignon Blanc of Viognier. Begeleidende sauzen | Mosselen worden vaak geserveerd met begeleidende sauzen. De mossel neemt ook de smaak van de saus over.
In rauwe schaal- en schelpdieren kan het norovirus voorkomen. Je kunt dan last krijgen van misselijkheid, braken en diarree. Om dit risico niet te lopen, kun je mosselen en oesters beter niet rauw eten.
Diarree-achtige schelpdiervergiftiging
De meeste gevallen zijn het gevolg van het eten van toxine-bevattende tweekleppige weekdieren (bijv. mosselen, sint-jakobsschelpen). Symptomen treden meestal binnen 2 uur na consumptie op en omvatten buikpijn, koude rillingen, diarree, misselijkheid en braken. Symptomen verdwijnen meestal binnen 2-3 dagen.
Dichte mosselen gewoon eetbaar
Het is een misvatting dat je gesloten mosselen niet kunt eten. Sommige mosselen hebben gewoon een sterkere sluitspier, waardoor de mossel gesloten blijft. Af en toe betreft het een slikmossel. Dat is een mossel die zich heeft volgezogen met zand.
Mosselen zijn niet alleen lekker, maar zijn een hele goede vervanger voor vlees! Ze zitten bomvol eiwitten, de bouwstenen van het lichaam. En vergeet ook de vele mineralen en vitamines niet. Daarnaast is de hoeveelheid vet te verwaarlozen.
Als hoofdgerecht reken je 1 kg mosselen per persoon. Je kunt mosselen ook gegratineerd eten of verwerken in gerechten als soep, salade of pasta.
Voeg wat wijn of water (100 ml per 2 kg mosselen) toe met eventueel verdere kruiden (bijvoorbeeld peterselie, citroen en peper en zout) en doe de mosselen in de pan. Draai het gas hoog en laat met de deksel op de pan 7 á 8 minuten doorkoken. De mosselen moeten nu open zijn gegaan en kunnen opgegeten worden.
Vroeger waren mosselen alleen verkrijgbaar in de maanden met een 'r' in de naam. Dit had alles met houdbaarheid te maken. Maar sinds gekoeld vervoer beschikbaar is, zijn mosselen van juli tot april verkrijgbaar.
Slakken, mosselen en garnalen kunnen ook geen pijn ervaren. En zelfs een kreeft die schreeuwt als hij in kokend water wordt gegooid, voelt geen zier. Het zenuwstelsel van deze ongewervelde dieren is gewoonweg te simpel.
De kleur zegt helemaal niks over de smaak. Het is ook niet zo dat oranje mosselen vrouwtjes zijn en witte mosselen mannetjes. Die kleur heeft gewoon te maken met het pigment van de mossel, net zoals bij mensen. Witte en oranje mosselen smaken overigens hetzelfde.
Mosselen bevatten veel eiwitten en zijn koolhydraatarm. Ze bevatten ook weinig vetten en vooral onverzadigde vetten, die zijn gezonder dan verzadigde vetten en dragen minder bij tot je cholesterolgehalte. Bovendien zijn mosselen rijk aan mineralen, kalk, fosfor, jodium, ijzer en vitaminen.
Melk drinken 2 uur voor duurtraining verbeterde de prestatie in een 20 km tijdrit. Melk verminderde spierpijn en vermoeidheid in sommige studies .
Jazeker!
Regelmatig schelpdieren eten — met name oesters, kokkels, mosselen, kreeft en krab — kan uw zinkstatus en algehele immuunfunctie verbeteren . Schelpdieren zitten vol met eiwitten en gezonde vetten die gewichtsverlies kunnen bevorderen.
Voor het mosselseizoen 2023/2024 onderscheiden we, van groot naar klein: goudmerk (minder dan 45 stuks per kilo), jumbo (45 tot 55 mosselen per kilo), imperial (55 tot 65 mosselen per kilo), super (65 tot 80 mosselen per kilo) en als laatste extra (meer dan 80 mosselen per kilo).
Haal de mosselen die boven komen drijven uit het water en gooi deze mosselen weg. De mosselen die je er nu uit hebt gehaald kun je het beste niet eten. Want als de mosselen open staan of boven komt drijven dan zijn ze dood!
In schelpdieren kunnen algengifstoffen (fycotoxines) voorkomen. Als je hier te veel van binnen krijgt kun je niet lekker worden na het eten van schelpdieren. Door sommige algengifstoffen kun je last krijgen van diarree, buikkramp en koorts.
Sommige schelpdieren, zoals kokkels, mosselen, oesters, sint-jakobsschelpen en kokkels, bevatten weinig cholesterol en verzadigd vet. U kunt ze zo vaak eten als u wilt.
Andere weekdieren, zoals de mossel en de slak, hebben een heel klein brein. 'Als je al van een brein kan spreken.
Geur: Verse mosselen ruiken vaag naar de zee of een andere waterbron waar ze vandaan komen. Als ze naar riool ruiken, voor of na het koken, gooi de mossel dan onmiddellijk weg. Mosselen zijn kort houdbaar en bacteriën groeien er snel in, vooral als de mossel sterft .
Twee redenen vinden we daarvoor: zand zou erdoor uit de mossel gefilterd worden, en de mossel zou lekker dik worden en een speciale smaak krijgen. Over het filteren kunnen we kort zijn: mosselen koop je meestal in de winkel. Deze mosselen zijn al gespoeld en verwaterd en hebben overtollig zand al uitgespuwd.
Uit het mosselpannetje of gebakken. Heerlijk. Maar dan, een half uur na het eten komt het: je begint te zweten, wordt misselijk en moet overgeven. Drie dagen lang voel je je ontzettend beroerd – dat was dus een 'verkeerde' mossel.