Zinkoxide werkt licht indrogend en verkoelend. De jeuk vermindert snel. De vochtige huid droogt in en kan sneller genezen. Dit effect merkt u binnen een paar dagen.
'Gewone' merkloze zinkzalf bevat meestal 10% zinkoxide, niet zo erg veel dus. Zinkolie bevat weer heel veel zinkoxide, namelijk 60%. Maar dit is weer niet zo heel prettig in gebruik; de grote hoeveelheid zinkoxide mengt niet met de olie, waardoor je steeds moet roeren en mengen voor gebruik.
Zinkzalf, hoe gebruik je het? Na het schoonmaken smeer je de billetjes van je baby in met een dun laagje zinkzalf. Dat helpt luieruitslag te voorkomen en een beschadigde huid te herstellen. Gebruik het als je baby snel last heeft van rode billetjes of van luieruitslag.
Zinkoxidesmeersel (zinkolie)
Breng het smeersel voorzichtig op de huid aan. Eventuele resten smeersel kunt u het beste verwijderen met een tissue of gaasje met olie.
Zinkoxide beschermt en droogt de huid. Het kan jeuk stillen en de huid verkoelen. Dat hangt af van de vorm waarin u het gebruikt (zalf, crème, lotion, smeersel). Bij huidaandoeningen zoals eczeem, jeuk, koortslip, doorligwonden, herpes genitalis en kapotte mondhoeken.
Adviezen bij smetplekken
Droog uw huid goed af. Dep de huid in de plooien droog, in plaats van te wrijven. U kunt ook drogend poeder (talkpoeder) in de plooien doen. Als het tussen de huidplooien vochtig blijft, kunt u er gaasjes of scheurlinnen tussen doen.
Sudocrem bevat zinkoxide, wat verzachtend en beschermend is voor de huid. Omdat er zinkoxide in zit, wordt Sudocrem ook wel een zinkzalf genoemd. Daarnaast bevat het hypoallergeen Lanoline, wat ook beschermend werkt.
De aanbevolen dosering is voor volwassenen, kinderen en baby's: meerdere malen per dag op de geïrriteerde huid aanbrengen. Zoals elk geneesmiddel kan dit geneesmiddel bijwerkingen hebben, al krijgt niet iedereen daarmee te maken. Overgevoeligheid voor zinkoxide of de zalfbasis.
Breng wat Sudocrem aan op vervelende puistjes nadat je je gezicht gewassen hebt. Laat dit 's nachts zitten en was de volgende ochtend je gezicht met water. Je kunt Sudocrem beter niet onder make-up gebruiken, omdat het een vettige substantie is waardoor je make-up slechter blijft zitten.
BHA. BHA is o.a. te vinden in billencrèmes zoals Sudocrem. Het is een synthetische antioxidant die de houdbaarheid van een product verlengt. Het Amerikaanse 'National Toxicology Program' classificeert BHA als zijnde 'waarschijnlijk kankerverwekkend voor mensen'.
Zinkzalf werkt adstringerend op de huidporiën, waardoor de kans bestaat dat de huid wordt afgesloten. Zinkpasta koekt snel aan en is daardoor moeilijk aan te brengen en te verwijderen. De huid onder de pasta is vervolgens moeilijk te observeren.
Heeft een sterke ontstekingsremmende werking, anti-jeukwerking en bevordert herstel van de huidbarrière. Het effect op het microbioom is onbekend. Zinkzalf: Zinkoxide is bestanddeel van vele dermatologische preparaten vanwege het indrogend effect. Nanozinkdeeltjes hebben een bacteriedodende werking.
Zinkzalf tegen puistjes
We hebben deze hack eerlijk gezegd nog niet zelf uitgeprobeerd, maar blijkbaar werkt zinkzalf ook goed tegen puistjes. Zinkzalf bevat zinkoxide, een stof met een ontstekingsremmende functie die ervoor zorgt dat de poriën kleiner worden.
Een koortslip gaat vanzelf over binnen 10 dagen. Zinksulfaat in crème of gel verzacht de plekken en verlicht de pijn en de jeuk. De werking begint direct. Breng de crème of gel dik aan op de plekken.
Zink heeft een indrogend effect. Zink helpt daarom goed bij eczeem dat opengekrabd is, licht bloedt of erg nattend is. Zodra de huid is hersteld is het advies om met zinkzalf te stoppen, omdat de huid door zinkzalf juist kans loopt om nog verder uit te drogen.
Welke stoffen zitten er in dit middel? - De werkzame stof in dit middel is zinkoxide - De andere stoffen in dit middel zijn arachideolie (pindaolie) en oliezuur.
Voor de behandeling van smetten adviseert de huidige richtlijn verschillende maatregelen, zoals toepassing van Zinkoxidesmeersel. In de praktijk gebruikt men echter soms producten anders dan de richtlijn beschrijft. Soms gebruikt men ook producten die de richtlijn helemaal niet noemt, zoals Sudocrem.
Smeer de schone huid in met zinkzalf of zinkolie. Deze kunt u zonder recept bij drogist of apotheek kopen. Het is ook goed om uw baby een tijdje met blote billen te laten liggen.
Op het eczeem smeert u elke dag een crème of zalf. Bijvoorbeeld: cetomacrogol zalf of lanette crème. Als uw kind eczeem heeft, smeer uw kind dan elke dag helemaal in. Soms is een zalf of crème met hormonen nodig.
Liesschimmel wordt veroorzaakt door een van de vele schimmels of gistsoorten die op de huid leven. Schimmels en gisten houden van vochtige, warme plekken. In de huidplooien bij de liezen kunnen ze zich dus prima uitbreiden. Soms dringen ze dieper door in de huid.
Smetplekken zijn overigens geen schimmel, zoals liesschimmel. Bij smetten raakt de huid door warmte en vocht geïrriteerd, waardoor er kloofjes kunnen ontstaan. Bij liesschimmel treedt een schimmelinfectie op, te herkennen aan ringvormige rode plekken die aan de randen wat uitschilferen.
Smetplekken herken je aan rode huiduitslag in een huidplooi. Zoals in de liezen, bilnaad, bij de buik, onder de oksels of onder de bh en borsten. Maar ook kan je last hebben van een smettende navel of smet achter het oor. De huid is in zo'n huidplooi vaak rood, nattig en kan muf ruiken.