De wijn wordt gemaakt van een mix van de druiven Corvina, Corvinone, Rondinella of Molinara.
De druivenrassen die de basis vormen van de Amarone zijn de Corvina, Rondinella en Molinara. Deze druivenrassen vindt u ook terug in de Valpolicella en zogenaamde Ripasso wijnen.
Ripasso is een methode om de Italiaanse Valpolicella wijnen te verbeteren. De Valpolicella wijnen zijn afkomstig uit de Italiaanse wijnstreek Valpolicella, dat zich bevindt in het noorden van Italië tussen Verona en het Gardameer.
Zonder Amarone kan de Ripasso niet geboren worden… Letterlijk betekent Ripasso: gepasseerd! De basis Valpolicella wordt opnieuw gefermenteerd door de uitgeperste schillen van de Amarone toe te voegen, nadat deze zijn uitgedroogd en gefermenteerd volgens het governo* systeem.
Er wordt een droge rode wijn van gemaakt met intense fruit smaken met een afdronk van bittere chocolade. Recioto is een zijdezachte variant waarbij niet alle suikers worden omgezet in alcohol, deze is vergelijkbaar met Port. Valpolicella Ripasso is een soort tussenvorm.
De Valpolicella wijnen worden gemaakt volgens de gebruikelijke methode van wijn maken. De wijn wordt gemaakt van een mix van de druiven Corvina, Corvinone, Rondinella of Molinara.
Denk aan wijnen van lokale druiven als negroamaro. Primitivo dankt zijn naam aan het feit dat de druif als eerste rijp is in de wijngaarden. Primitivus betekent namelijk in het Latijn: de eerste die rijp is.
Amarone Cinque Stelle van Michele Castellani verovert alle smaakpapillen met zijn perfecte synthese tussen traditie en innovatie. Hoort tot de beste 1% Amarone's ter wereld, volgens Vivino. En scoorde 16 punten (goed-zeer goed) in het blad Perswijn van augustus 2020.
Amarone combineert mooi met typische lokale gerechten zoals: Pasta e Fasoi, risotto all'amarone, Bigoli co l'anara, Pastissada de Caval, Torresani allo spiedo, Fegato alla Veneziana, Brasato all' Amarone en vele andere gerechten uit de Veneto.
Probeer deze wijn eens bij een winters stoofpotje, (met gehakt), entrecôte met rode wijn-jus, Hertenbiefstuk met vijg, gevulde paprika's of pasta met een romig tomatensausje.
Zenato Ripassa Valpolicella smaakt fantastisch als mooie aperitiefwijn maar is voornamelijk erg lekker bij roodvlees, wildgerechten en kazen.
U koopt bij ons al een echte Barolo voor net onder de € 25. Maar ook een Barolo van meer dan € 100. En een ruime keus aan Barolo's tussen deze 2 uitersten. Ontdek eenvoudig uw favoriete Barolo met onze proefdoos.
Valpolicella en wijn in het kort
Het Valpolicella gebied is een prachtig gebied waar veel wijn wordt geproduceerd. Deze regio is een gebied in Verona, Italië. Valpolicella staat bekend als het pareltje in de Veneto streek. De naam Valpolicella komt uit een mengsel van Grieks en Latijns.
Zoals je intussen begrijpt gaat er veel meer tijd zitten in het maken van Amarone in vergelijking met 'normale' wijn en zijn er vanwege die appasimento methode meer druiven nodig (2x zoveel als normaal!). Dat maakt deze bijzondere wijn wat kostbaar.
Zorg er altijd voor dat de wijn op de juiste temperatuur geschonken wordt (eventueel door de wijn een half uur in de koelkast te bewaren). Te koude of warme wijn kan de smaak goed verpesten. De beste temperatuur om Amarone della Valpolicella te serveren is tussen de 18°C en 20°C.
De Amarone wijn smaakt als een ronde wijn, maar smaakt nimmer zoet. In de geur vind je de intense geur van kersen en zwart fruit, met een lichte tint van pruim. De volle smaak wordt wat frisser en kruidiger naarmate de wijn in leeftijd toeneemt.
Rijpe, pittige kazen, combineren goed met volle fruitige wijnen als viognier, gewürztraminer, volle chardonnay, houtgelagerde witte wijnen of een Rode wijnen met weinig tannine en een licht zoetje als Valpolicella Ripasso en primitivo.
Brunello smaakt goed bij rood vlees, wildgerechten en gevogelte zoals fazant. Gerechten met truffel combineren ook goed met Brunello. De Toscaanse Pecorino kaas (met name de oudere) is de perfecte partner voor Brunello en ook parmezaanse kaas (liever Parmigiano-Reggiano dan Grana-padano) past goed bij Brunello.
De 's werelds duurste wijn is een rode wijn van Chateau Lafite-Rothschild uit Pauillac, Frankrijk. Een verzameling van 300 flessen werd onlangs verkocht op een veiling voor $ 540.000. Deze zeldzame wijn is een favoriet van veel rijke mensen.
Waar komt Amarone vandaan? Deze Italiaanse wijn is afkomstig uit Valpolicella. Dit ligt in het noorden van Italië, bij het Italiaanse Veneto. Amarone della Valpolicella is een van de meest prestigieuze rode wijnen uit de regio.
De zinfandel is zonder twijfel de belangrijkste blauwe druif van Californië. Er worden witte, rode en rosé wijnen van gemaakt, die variëren van jong en fruitig tot sterk en rijp. De zinfandel wordt ook op kleine schaal in Australië en Zuid-Afrika verbouwd.
Smaak. De Merlot is een zachte, soepele rode wijn met redelijk neutrale tannines en zuren. De smaak van deze rode wijn is voornamelijk te herkennen aan kersen, bessen en pruimen. Deze wijn bevat minder tannine dan de Cabernet Sauvignon waardoor deze gemakkelijker en jonger te drinken is.
De Nebbiolo-druif is specifiek voor de Piemonte-regio. Van deze druif komen de twee beroemdste wijnen van Italië: de Barbaresco en de Barolo. De druif is vol van smaak met een hoge zuurgraad en een sterke tannine en doet denken aan aardbeien, champignons, teer en truffels.
Valpolicella is een Italiaanse rode wijn met het kwaliteitslabel Denominazione di Origine Controllata (DOC) die wordt geproduceerd in de provincie Verona.