Ook is wolwasmiddel pH-neutraal en zitten er geen enzymen in. Enzymen kunnen namelijk natuurlijke vezels, zoals wol en zijde, aantasten.
Gebruik ook geen wasmiddel met toegevoegde bleek, omdat dit de kleuren sterk verbleekt. Wanneer er enzymen voor vlekverwijdering zijn toegevoegd is het belangrijk om te weten dat deze enzymen ook de eiwitstructuur van de zijde aantasten!
Enzymen kunnen in wasmiddelen, vaatwasblokjes of vlekverwijderaarszitten. Ze zorgen ervoor dat vlekken verdwijnen door het vuil af te breken. Veelgebruikte enzymen in deze producten zijn proteasen, amylasen en lipasen. Proteasen breken eiwitten af en verwijderen zo bijvoorbeeld bloedvlekken.
Wolwasmiddel met lanoline
De beste wasmiddelen voor wol bevat namelijk het bestandsdeel lanoline, dat afkomstig is van schapenwol. Gebruik daarom altijd een speciaal wolwasmiddel om de kwaliteit van je wollen kleding te waarborgen.
Wasmiddelen voor de fijne was zijn milder voor de was en bevatten geen bleekmiddel. Een Wolwasmiddel schuimt veel meer zodat de was minder tegen elkaar wrijft en daardoor ook niet beschadigt. Ook is wolwasmiddel pH-neutraal en bevat geen enzymen. Die kunnen namelijk natuurlijke vezels van de wol aantasten.
Breng het kledingstuk in vorm en laat het (liggend) drogen. Gebruik liever geen wasverzachter voor je wol. Wasverzachter vormt een laagje om de wolvezel. Dit is schadelijk voor de wol en zo verliest wol zijn werking.
Gewoon wasmiddel is te agressief voor wol. In de meeste regulieren wasmiddelen zit bleek. Wolvezels gaan stuk van bleek.
Was wol niet op een koud programma
Het is beter om de wolwas niet op een koud programma te draaien. Te koud leidingwater in de winter doet de vezels schrikken waardoor je wollen kledingstuk gaat krimpen. Wij adviseren temperaturen van 30°C voor kasjmier, lamswol en angora, en 40°C voor alle andere wolsoorten.
Wol reinigt zichzelf
Tuurlijk, soms is het gebruik van de wasmachine en wasmiddel onvermijdelijk. Maar, wist je dat wol zelfreinigend is? Wol bevat namelijk het natuurlijke vet lanoline, wat vuil- en waterafstotend is. Wanneer lanoline in aanraking komt met vocht, werkt deze als een natuurlijke zeep.
Doe dit absoluut niet met je wol!
Azijn tast namelijk de lanoline die van nature in wol zit aan. Is je wollen kleding toch toe aan een reparatie en kom je er zelf niet uit?
Enzymatische reinigingsmiddelen
Enzymen reageren met organische verontreinigingen; ze vernietigen elke organische stof en zetten deze om in kleine wateroplosbare resten. Bacteriën nemen de afgebroken resten eenvoudig op.
Enzymen in voeding
Met name rauw en onbewerkt voedsel bevat veel enzymen die het lichaam een handje kunnen helpen bij de spijsvertering. Zuivel bevat ook enzymen die voedsel helpen verteren, mits de zuivel rauw (onverhit) en biologisch is. Papaja, ananas (met hart) en kiwi bevatten eiwitsplitsende enzymen.
Enzymen helpen bij de vertering van eten door moleculen op te breken. Ze maken bijvoorbeeld (korte) suikers van (lange) koolhydraten. Dit proces komt niet alleen in het menselijk lichaam voor, maar ook bij dieren en planten.
Zorgen voor jouw zijde – algemene voorzorgsmaatregelen
Laat zijde dus nooit weken in water. Zijde is een sterke, natuurlijke vezel en bestaat zoals alle dierlijke vezels uit eiwit. Dat houdt in dat geen chloor / optisch bleekmiddel gebuikt mag worden. Dat veroorzaakt erosie en zal de zijde beschadigen.
Robijn Wol & Fijn Vloeibaar Wasmiddel
Dat is niet zomaar. Het is namelijk echt een goed wasmiddel voor zijde was. Dit wasmiddel van robijn is zacht voor fijne stoffen, waaronder dus zijde.
Hét wasvoorschrift voor zijde: Wees voorzichtig
Omdat zijde een natuurlijk materiaal is, bestaat het uit eiwit. Dat wil zeggen dat er geen chloor of optisch bleekmiddel gebruikt mag worden. Ook alcoholhoudende vloeistoffen als parfum en haarspray kun je beter uit de weg gaan.
Wol is een natuurlijk materiaal en staat bekend om zijn veelzijdige eigenschappen. Wol isoleert, neemt vocht op, is elastisch en water- en vuilafstotend. Wol is tevens antibacterieel, neutraliseert geurtjes en beschermt tegen UV-straling.
Hoe kan je een wollen trui wassen? Wil je een wollen trui wassen, gebruik dan nooit zeep of soda. Gebruik lauw, liefst kalkvrij water en een schepje borax of een paar druppeltjes ammoniak.
Zo kan je een schapenvacht wassen op de hand of in de machine op een wolwasprogramma van 30 graden. Handwas: – Gebruik een ecologisch wolwasmiddel of wolwasmiddel speciaal ontwikkeld voor het wassen van een schapenvacht bijvoorbeeld ons wasmiddel schapenvacht van Heitmann.
Als wolvezels nat worden, nemen ze water op, waardoor ze gaan zwellen en uitrekken. De wol op een schaap wordt langer in de regen! Als de dikte van de vezels in een garen verandert, moet ook de hoek veranderen waaronder ze om elkaar heen gedraaid zijn. Het eindresultaat is dat het garen dikker en korter wordt.
Hoe maak ik hem weer lekker zacht? Wanneer je wollen trui begint te 'prikken' maak je hem weer zacht door de trui licht vochtig in een plastic zak, voor een dag in de diepvriezer te stoppen. Laat de trui daarna voorzichtig ontdooien.
De meeste wolwasprogramma's op wasmachines geven aan dat je op 40 graden kan wassen, maar dat kan helemaal niet. Veel mensen denken dat het beter is om wol op de hand te wassen, maar ook dat is niet per se zo. Wol reageert namelijk heel sterk op temperatuurverschil.
HOE VAAK MOET JE WOL WASSEN? Van eens per jaar tot twee of drie keer per seizoen. Wol bevat veel vet, waardoor het van nature antimicrobieel is. Daarom hoef je wol niet zo vaak te wassen.
De krimp in de breedte was gemiddeld 27%. De krimp in de hoogte was gemiddeld 31%. Als je een lap breit en er daarna vormen uit knipt, maakt het niet heel erg uit hoe de krimp precies is.
Je kunt geschoren schapenwol reinigen door hem te wassen. Dit kan met de hand of in de wasmachine. Met de hand is een arbeidsintensiever proces. Het vergt enkele handwasjes om al het vuil eruit te weken.