Gipsplaten hebben voor het rachelwerk namelijk een afstand van 30 centimeter nodig, terwijl deze afstand bij stucplaten 40 centimeter bedraagt. Ook dienen stucplaten haaks op de rachels geplaatst te worden. Het aansluiten van de platen: bij gipsplaten is het prima om de platen tegen elkaar aan te sluiten.
De gipsplaten plaatsen
Zorg bij het plaatsen dat er 2 tot 3 mm ruimte tussen de gipsplaat en de wand en de gipsplaat en het plafond zit. Zet de gipsplaten om de 25 cm vast met snelbouwschroeven. Gebruik hierbij een gipsplaatbitje: zo voorkom je dat je te diep schroeft.
Bij het stukadoren: druk de mortel tussen de langsnaden, zodat deze aan de achterzijde uitstulpt en na het uitharden een stevige brug vormt; De minimale laagdikte van het stucwerk dient overal in het plafond minimaal 8 mm te bedragen; Houd rekening met de eventuele toepassing van dilataties.
Breng de Gyproc Rachels om de 40 cm hart-op-hartafstand (van middelpunt tot middelpunt) haaks op de balklaag aan met Gyproc Snelbouwschroeven 25 mm. De hart-op-hartafstand van de balken mag maximaal 60 cm bedragen. Laat rondom 1 cm ruimte tussen rachel en muur in verband met het werken van de omringende constructie.
Schroef de rachels van het regelwerk dwars op de oude regels in het plafond. Houd een hartafstand aan van 40 centimeter tussen de regels. Bevestig vervolgens isolatie tussen het rachelwerk.
Bij een gevel is het belangrijk dat er elke 40-50 cm een mogelijkheid is om de plank te bevestigen. Houd bij het regelwerk van een gevel dus een hart op hart afstand van de latten aan van 40-50 cm.
De gipsplaten zijn 2000 mm lang, 400 mm breed en 9,5 mm dik. Deze plaat is door de handzame maat gemakkelijk te verwerken en te transporteren. De stucplaten zijn voorzien van een speciale toplaag ontworpen voor het direct aanbrengen van de stuclaag.
Stucplaten zijn over het algemeen duurzamer dan gipsplaten, omdat ze beter bestand zijn tegen vocht en beschadiging. Gipsplaten zijn niet waterdicht en moeten daarom goed worden afgedicht in natte ruimtes. Stucplaten passen daarentegen perfect bij natte ruimtes, zoals badkamers en douches, omdat ze schimmelwerend zijn.
Gipsplaten met een dikte van 12,5mm zijn het meest geschikt voor de afwerking van een plafond. Deze platen zorgen samen met de metalen onderstructuur voor een stevigere basis ten opzichte van platen die 9,5mm dik zijn.
De minimumafmetingen van het regelwerk zijn 19 x 44 mm, de dikte is mede afhankelijk van de minimale nagel- of schroeflengte die nodig is om de delen te bevestigen. De indringing van de nagel of schroef in het regelwerk dient minimaal 1,5 maal de dikte van het te bevestigen profiel te zijn.
Hoe dik is een stuclaag op de muur? De dikte van een stuclaag op de muur kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type stucwerk, de gewenste afwerking en de staat van de ondergrond. Over het algemeen kan de dikte van een stuclaag variëren tussen de 1 tot wel 10 millimeter.
Decoratie Stuc
Het gips is geschikt voor zowel dunne als dikke lagen. Om te weten hoe je moet stucen zie: Muur stucen en plafond stucen.
Een de stucplaat heeft een dikte van 9.5mm.
De Gyproc gipsplaat stucplaat 40x200 cm heeft een breedte van 40 cm en een lengte van 200 cm. De dikte is 0,95 cm en hierdoor is deze gipsplaat met name geschikt voor het maken van plafonds. Gyproc gipsplaten bestaan uit een kern van gips en een mantel van gerecycled karton.
Schroef de dwarslatten vast
De hartafstand tussen de regels moet 30 cm zijn. Als je stucplaten gebruikt houd dan een hartafstand van 40cm aan tussen de regels aan. Controleer regelmatig of de regels op de juiste hoogte zitten. Vul als het nodig is de ruimte tussen regel en plafond op met stukjes hardboard.
Een laag stucwerk kun je zowel glad als ruw opspuiten op de gipsplaten.Vervolgens kun je dit dit stucwerk ook schilderen om de gipsplaten extra te beschermen tegen vlekken. Een gestucte muur verven doe je zo. Maar gipsplaten zijn ook heel geschikt om direct te verven.
Wanneer je gipsplaten wil stucen, dan zijn bijna alle typen stucwerk geschikt voor deze klus. Voor het afwerken van een muur zijn glad pleisterwerk of spachtelputz veelgebruikte opties. Het plafond leent zich er goed voor om af te werken met spackspuiten of latex verfspuiten.
Je kunt een gipsplaat verven zonder stucen, maar zonder voorstrijk een gipswand verven is haast onmogelijk. De verf wordt als het ware opgezogen, waardoor er geen goed dekkende toplaag overblijft. Om dit effect te voorkomen, is voorstrijk op een gipsplaat van essentieel belang.
Het is niet verstandig om rechtstreeks op hout (multiplex, OSB platen, OGB platen, multiplex, hardboard en andere houtsoorten) te stucen. Door de werking van het hout gaat het stucwerk afbrokkelen. Wel kan men bijvoorbeeld het hout afwerken met houtvezelplaten, zoals de Sono plaat 22mm.
De platen zijn makkelijk te herkennen aan de bruine kleur voorzien van een blauwe stempel op de achterkant en een grijsachtige voorkant. Stucplaten dienen op een andere manier dan gipsplaten aangebracht te worden, om optimaal te profiteren van de hechtingslaag.
Gipsplaten kiezen
Voor welke dikte en breedte gekozen wordt hangt vooral af van de ondergrond (het regelwerk). Gipsplaten 12,5 mm kunnen worden gemonteerd op een afstand van 60 cm en gipsplaten van 9,5 mm dikte dienen minmaal te worden gemonteerd op een afstand van 30 cm.
Voor een scheidingswand met betere weerstand, een hogere toelaatbare hoogte, betere geluidsisolatie, hoger toelaatbare belasting en betere brandweerstand. Hoe meer plaatlagen, des te sterker en steviger de wand. De wand wordt zo minder gevoelig voor de impact van schokken en stoten.