Landen als België, Frankrijk en de Verenigde Staten hebben juryrechtspraak. Nederland niet. In Nederland is de rechtspraak in handen van professionele rechters. Zij bepalen of iemand schuldig is en beslissen in zaken die aan hen worden voorgelegd.
Nederland heeft dus geen juryrechtspraak zoals de Verenigde Staten en België. In die landen beoordeelt niet de rechter, maar een jury of iemand schuldig is. Een jury bestaat uit gewone mensen, zonder speciale opleiding voor het behandelen van rechtszaken. Cas wordt verdacht van een strafbaar feit; hij is een verdachte.
De primaire taak van de jury is beantwoording van de schuldvraag. De strafoplegging is na schuldigverklaring meestal aan de rechter(s), hoewel in bijvoorbeeld België en Frankrijk de jury ook inspraak heeft bij de vaststelling van de strafmaat.
Het hof van assisen bestaat uit 3 beroepsmagistraten, bijgestaan door een jury van 12 burgers die door het lot worden aangewezen. De jury wordt voor elk assisenproces opnieuw samengesteld. Om de vier jaar wordt een lijst van kandidaat-juryleden opgemaakt.
De jury wordt dus samengesteld uit leken, ofwel 'gewone' mensen. Deze groep mensen beslist of de verdachte schuldig is. Wanneer de jury de schuld van de verdachte heeft bepaald, verbindt de rechter hier een straf aan. Juryrechtspraak wordt, in tegenstelling tot veel andere Europese landen, niet gebruikt in Nederland.
De voorzitter zit het onderzoek ter terechtzitting voor. Het hof wordt bijgestaan door een jury van 12 burgers die door het lot worden aangewezen. Ten minste twee werkdagen voor het assisenproces worden uit de lijst van kandidaat-juryleden ten minste 60 personen opgeroepen voor de samenstelling van de jury.
Algemeen. Het assisenhof is bevoegd voor misdaden zoals moord met voorbedachte rade, poging tot moord met voorbedachte rade, moord of gijzeling. Ons land telt 11 assisenhoven, één per provincie plus één in Brussel. Assisenhoven zetelen niet bestendig maar moeten telkens voor elk proces worden samengesteld.
Zitting hebben in een jury is een burgerplicht. De gezworene die niet aanwezig is bij het begin van het assisenproces of die zich terugtrekt zonder toelating van de voorzitter voordat zijn taak beëindigd is, kan worden gestraft met een geldboete van 50 tot 1000 euro (artikel 316bis Strafwetboek).
Wie opgeroepen wordt om in een volksjury te zitten, kan dat niet weigeren. Wie niet komt opdagen, riskeert dan ook boetes tot 25.000 euro. Juryleden zijn verplicht om “aandachtig de zittingen te volgen” en “onpartijdig” te zijn.
Het hoofd van de jury is de gezworene wiens naam als eerste uit de bus is gekomen of die door de gezworenen wordt benoemd en de opdracht aanvaardt.
Als een verdachte in Amerika dus in hoger beroep gaat, zal dezelfde zaak deze keer alleen behandeld worden door een professionele rechter en zonder jury. “Het weigeren of geen gehoor geven aan deze oproep wordt beschouwd als minachting van het hof en kan derhalve worden bestraft.”
In Amerika bepaalt een jury van 12 gewone burgers of een verdachte schuldig is of niet. De rechter bepaalt vervolgens de straf.
Het is aan de jury om te bepalen of de verdachte schuldig of onschuldig is aan de aanklachten in een zaak. De rechter bepaalt de strafmaat. De twaalf leden van een jury in een strafzaak moeten samen tot een unaniem oordeel komen. Dit kan uren, maar ook weken duren.
De volksjury is samengesteld op basis van de kieslijsten, door lottrekking. Voor de start van het proces kunnen verdediging en het openbare ministerie juryleden wraken. Dat betekent: uit de jury houden. Van een correcte vertegenwoordiging van de samenleving kan men dus bezwaarlijk spreken.
Iedereen die rechter wil worden, moet eerst Nederlands recht studeren aan een universiteit. Daarna kan je het beste eerst een ander beroep kiezen waarin je werkervaring opdoet. Want je moet minstens 2 jaar ervaring buiten de rechterlijke organisatie hebben voordat je aan de rechtersopleiding kunt beginnen.
In de rechtspraak is een jury een groep burgers die de schuldvraag van een verdachte beoordeelt. Nederland en Duitsland kennen in tegenstelling tot veel andere Europese landen geen juryrechtspraak meer. Een jury is een afspiegeling van de bevolking van de betreffende jurisdictie.
Het Amerikaanse juridische stelsel berust op het volk. Jury rechtspraak wordt geacht te zijn een beoordeling door je medeburgers, door je 'peers'.
Het hof van assisen, ook wel assisenhof genoemd, werd in 1791 in Frankrijk ingesteld en werd in het gebied dat nu uit België en Nederland bestaat gedurende de Franse overheersing ingevoerd. Het werd in 1816 door Nederland afgeschaft, maar in België, na de onafhankelijkheid, opnieuw ingesteld in 1831.
Ja. Een zitting van het hof van assisen is normaal gezien openbaar. Iedereen ouder dan 14 jaar kan de zaak vanuit het publiek volgen. Je moet daarvoor enkel je identiteitskaart voorleggen en uiteraard de regels naleven (stilte, geen gebruik van gsm,…).
Het hof van assisen behandelt de zwaarste misdrijven, zoals moord en doodslag, poging to moord, poging tot doodslag, gijzeling met dodelijke afloop, zware zedendelicten enz. Concreet is het hof van assisen bevoegd voor niet-gecorrectionaliseerde misdaden.
Je mag ervan uitgaan dat het proces meerdere dagen duurt, meestal een week. Afhankelijk van hoeveel getuigen en deskundigen er aan het woord komen, zal het proces langer of korter duren.
Ten minste twee werkdagen voor het assisenproces worden uit de lijst van kandidaat-juryleden ten minste 60 personen opgeroepen voor de samenstelling van de jury. De voorzitter laat het ene kandidaat-jurylid na het andere afroepen door de griffier.
De eerste 5 dagen dat iemand zetelt in de jury worden als klein verlet beschouwd. De werkgever betaalt het loon van zijn werknemer gewoon door.
Het hof van assisen bestaat uit drie beroepsmagistraten, namelijk een voorzitter (lid van het hof van het beroep) en twee assessoren (leden van de rechtbank van eerste aanleg).
een groep mensen die oordeelkundig geacht wordt en gevraagd een oordeel ergens over uit te spreken.