Op onbekende plaatsen kan een kat net zo goed verdwalen als mensen. Dichtbij huis onthouden katten waar ze lopen.Net als bij mensen zien ze waar ze zijn, en weten dus zo de weg naar huis.Ook maken ze gebruik van geuren.
Een groep Zweedse onderzoekers (Erikson 2017) heeft het gedrag van katten in reactie op afwezigheid van de eigenaar wél in een thuissituatie bestudeerd. De resultaten van dit onderzoek laten zien dat katten wel degelijk blij zijn hun eigenaar weer te zien (en misschien zelfs te missen) na een periode van afwezigheid.
Katten lijken wel een ingebouwd GPSmechanisme te hebben. Zelfs als je meeneemt tijdens een verhuizing naar een huis 100 kilometer van hun oude huisje zijn sommige katten in staat de weg naar hun oude huisje feilloos terug te vinden.
Zijn binnenkatten zielig? We geven je gelijk antwoord: nee, je kat is niet zielig. Wel zijn er een aantal zaken waarop je wilt letten: Laat je kat als kitten al wennen aan het binnenleven als dit mogelijk is.
De katten brachten gemiddeld 79 procent van hun tijd buitenshuis door op een afstand van minder dan 50 meter van het huis van hun eigenaar. De gemiddelde maximum afstand voor alle katten was 352 meter.
Een kat zoekt naar een warmtebron, en als ze die niet in de zon vinden, vinden ze het wel bij jou. Een kat slaapt simpelweg bij jou omdat die je leuk en gezellig vindt, ze voelen zich comfortabel en vallen daardoor gemakkelijk in slaap. Een kat markeert zijn territorium, zodat deze plek vertrouwd aanvoelt.
Katten willen rennen, jagen en vangen. Of dit nu buiten of binnen gebeurt, maakt niet zo veel uit. De 'prooi' kan ook een pluche speeltje zijn.
Antwoord: Bij een kat die goed in z'n vel zit, is het bijna een automatisme om z'n gatje in de lucht te gooien als je 'm aait. Het is een uitnodiging om eens goed aan z'n achterste te snuffelen. Je kan het vergelijken met een mens die met uitgestoken hand op je af loopt om zich voor te stellen.
Het antwoord op de vraag of een buitenkat gelukkiger is dan een binnenkat, is dus niet per definitie ja. Het verschilt helemaal per situatie en je kan veel doen om een binnenkat gelukkig te houden. Maar ook als hij binnen blijft kun je hem altijd een klein stukje van buiten geven.
Uit onderzoek van de Amerikaanse Oregon State University blijkt dat katten wel degelijk van mensen kunnen houden. Voor het onderzoek moesten 38 katten kiezen tussen menselijke aandacht, speeltjes en geuren. De helft van de beestjes koos zonder twijfel voor menselijke aandacht.
Een kat kan gerust buiten blijven, maar het is wel gewenst dat hij 's avonds ergens comfortabel weg kan kruipen. Om je kat een beschutte plek te geven kun je overwegen om de garage- of schuurdeur te voorzien van een kattenluik. Zo hoef je de kat niet in huis te nemen, maar kan hij wel naar binnen.
Last van territoriumdrang. Katten zijn roofdieren en leven in verschillende territoria. Is je kat heel aanhankelijk, een beetje lui of snel bang, dan zal ze meestal niet ver afdwalen van haar 'hartsgebied'. Dit is de plek waar ze eet, slaapt en zich veilig voelt, meestal in en rond je huis.
Er is een studie geweest naar katten en tv kijken, waarbij sommige katten geen beschikking hadden over ramen maar wel de tv. Deze katten konden op tv verschillende prooi dieren zien, zoals knaagdieren en vogels. Volgens Dr. Orlando zijn er verschillende redenen waarom sommige katten tv kijken.
Nee, zegt de wetenschap, het is niet gezond om hond of kat op je bed te laten slapen. De reden is eenvoudig: dieren - en dus ook huisdieren - dragen in hun vacht, onder hun poten en in hun bek bacteriën met zich mee die je flink ziek kunnen maken. Beruchte voorbeelden zijn Q-koorts en vogelgriep.
Nu blijkt dat niet alleen honden, maar ook katten ons vanalles proberen duidelijk te maken. Daarvoor doen ze zelfs zo veel moeite dat ze een eigen, voor mensen begrijpbare taal hebben ontworpen. Als katten met elkaar communiceren, doen ze dat niet met hun 'typische' miauw.
Er zijn tot op heden geen aanwijzingen dat katten complexe emoties zoals jaloezie, schuldgevoel of schaamte kunnen ervaren. Voor dit type emoties is namelijk zelfbewustzijn en inlevingsvermogen nodig.
Binnenshuis krabben aan deurposten, muren en meubels. Sproeien op muren en meubels. Bij jou uit de buurt blijven door zich te verstoppen in de kast of onder het bed. In huishoudens met meerdere katten: vijandigheid met andere katten, denk aan najagen, de weg blokkeren voor elkaar, aanstaren of zelfs vechten.
Een kat kan zich prima zonder jou vermaken. Dat is één van de eerste dingen die je als eigenaar van deze viervoeters, leert. Ze zijn nogal onafhankelijke dieren die zich in tegenstelling tot honden, hechten aan hun omgeving en niet zo zeer aan hun mensen.
Geef 'kattenkusjes' door je ogen zachtjes dicht te doen en probeer zo min mogelijk in de ogen van je kat te kijken. Experimenteer met waar en waarmee ze geaaid wil worden. Ga zelf op de grond zitten of liggen om contact te maken met je kat. Praat tegen je kat in plaats van haar altijd te willen aanraken.
Katten hebben een interne klok die zeer nauwkeurig is, en ze “weten” gewoon wanneer het tijd is om te beginnen. Ze zijn ook goed in het oppikken van andere regelmatige indicatoren van de tijd, zoals vogelzang en daglicht.
Waarom loopt een kat je altijd achterna? Sommige katten 'helpen' je bij alles wat je doet en lopen je graag voor de voeten. Dat betekent dat hij je heel graag mag. Dus ook katten die niet heel graag knuffelen of aanhankelijk zijn kunnen zo toch hun affectie tonen.
Heeft ze geen honger of pijn, is ze comfortabel en weet je zeker dat ze zich niet verveelt of stress ervaart, dan is haar reden om jou wakker te houden vaak een roep om aandacht.
Katten kunnen vrij goed tegen de winterkou. In de winter hebben ze een dikkere vacht die een natuurlijke bescherming geeft tegen kou. De meeste katten zullen bij sneeuw en ijs binnen blijven, toch zijn er katten die eropuit trekken.
Voor de gemiddelde kat is een omgevingstemperatuur van 22°C ideaal. Ze verdragen echter ook een temperatuur die ligt tussen het vriespunt en 35°C!