Dat doe je als volgt: * Trek je rechterbeen omhoog en sla je handen boven je borst in elkaar. * Je gebruikt je ineengeslagen handen en je been om vaart te maken om op je buik te draaien. Zwaai je armen een beetje naar rechts en draai dan met je hele lichaam naar de buikligging.
Duw uzelf op handen en knieën, en schuif naar de stoel als die nog niet in de buurt is. Plaats uw handen op de stoel en zet vervolgens een voet plat op de vloer met het been dicht bij u. Leun naar voren over deze knie en duw met uw handen en voeten.
Neem een arm van de zorgvrager en help hem/haar in zithouding. Laat nu de zorgvrager zijn benen optrekken, zodat de voeten plat op de grond staan. Ga dan tegenover de zorgvrager op je hurken zitten, met jouw voeten tegen die van de zorgvrager aan en neem elkaars bovenarmen beet.
Als de persoon zit, zorg er dan voor dat hij/zij stevig zit met beide voeten op de grond. Met schoenen aan kan hij/zij dan veilig opstaan. Het opstaan wordt makkelijker als het bed wat hoger staat ingesteld. Ga vervolgens ook echt samen staan en beweeg daarbij eerst naar voren en dan pas omhoog.
De gewrichten en spieren die je nodig hebt om te hurken -je heupen, knieën, enkels, buikspieren en bilspieren- gebruik je tijdens vrijwel elke sport. Als je niet goed kunt squatten, zijn je gewrichten waarschijnlijk te stijf en je spieren te gespannen.
Zet je voeten op schouderbreedte, neem een tafel of een stoel vast en hurk, zo diep als nu comfortabel aanvoelt. Je kan drie tot vijf keer op en neer gaan, een of meerdere keren per dag. Een erg leuke manier om deze oefening te doen is samen met een partner. Ga tegenover elkaar staan, neem elkaars handen vast en hurk.
Ochtendgymnastiek is gezond en geschikt voor iedereen. Het helpt je om een productieve ochtendroutine te ontwikkelen en je wordt er soepeler van. Ochtendgymnastiekoefeningen zijn snel gedaan en je hebt er geen apparatuur voor nodig. Je begint de dag met een goed humeur en wordt er wakker van.
Bij hurkzit ontbreekt het aan een stabiel steunvlak. De hurkzit dwingt de knie en de enkel om een bepaalde positie aan te houden. Dit kan de bloeddoorstroming naar de onderbenen belemmeren. Hierbij dient wel gezegd te worden dat dit alleen opspeelt bij langdurig dezelfde hurkhouding.
Als u vaak op uw knieën zit of valt, kunt u een slijmbeursontsteking in de knie krijgen. Dit komt vaak voor bij bijvoorbeeld stratenmakers en stoffeerders. Het komt ook voor bij sporten, zoals judo en worstelen. Pijn aan de buitenzijde van uw knie tijdens of na het sporten kan een lopersknie zijn.
Het lijkt een bil- en beenoefening - je traint ook zeker je hamstrings, bilspieren, kuiten en bovenbeenspieren - maar eigenlijk is squatten een oefening voor het hele lichaam. Een goede houding is namelijk ook van groot belang en daarmee train je rug- en buikspieren.
Als de knie stabiel aanvoelt, maar je er soms toch doorzakt duidt dit eerder op een meniscus- of kraakbeenletsel. Meestal gaat dit ook gepaard met een klik of scherpe pijn in de knie. Ook bij tal van andere aandoeningen kan er een gevoel van doorzakken ontstaan.
Oorzaken van het vallen
Bij vallen kunnen meerdere factoren een rol spelen. Lichamelijk oorzaken zijn onder andere duizeligheid, bloedarmoede, artrose en zichtproblemen. Een val kan ook veroorzaakt worden door de omgeving, zoals natte vloeren, kleedjes of gebrek aan de juiste hulpmiddelen.
De meeste ouderen (bijna de helft) vallen in en om het huis. Het grootste aantal valpartijen vindt plaats in de badkamer, waar de oudere uitglijdt of struikelt. Ook uit bed en van de trap vallen komt veel voor, vooral onder tachtigplussers. Er kunnen verschillende oorzaken zijn dat ouderen vallen.
Een bedpapegaai om gemakkelijker overeind te komen
Een bedpapegaai zorgt dat u makkelijker rechtop komt of van houding verandert. Vooral wanneer u door lichamelijke ongemakken voor een langere periode in bed ligt, is het belangrijk om regelmatig van houding te wisselen.
Bed transfers zoals draaisystemen en glijlakens- en matten en transferbedden vereenvoudigen het draaien en verplaatsen van cliënten in en uit bed. Niet alleen ervaart de cliënt meer comfort, voor jou als zorgverlener worden de werkzaamheden lichter en wordt de kans op fysieke klachten aanzienlijk beperkt.
Om weer op te komen gaat u eerst op uw zij liggen. Steek dan uw benen over de rand van het bed of de bank en druk uzelf met beide armen omhoog. Om te gaan liggen doet u hetzelfde in omgekeerde richting. Blijf niet de hele dag liggen, want dan verzwakken uw spieren.
Traplopen is gezond en goed voor knieën. Traplopen zorgt namelijk voor spieropbouw, verbetert de conditie en traint de knieën.
Na een trauma is het belangrijk om de knie te koelen en te laten rusten. Koelen mag 4-5 keer per dag ongeveer 15 minuten, waarbij het belangrijk is dat er geen direct contact is tussen het ijs en de knie. Met rusten wordt bedoeld dat je regelmatig niet op je been staat en je been bijvoorbeeld laat rusten op een krukje.
Bewegingsbeperking van de knie: Als gevolg van de artrose ontstaat er vaak een strekbeperking van de knie met als gevolg een mankend looppatroon. Ook kan de knie vaak minder goed buigen, waardoor het hurken of knielen wordt beperkt.