De rechterhersenhelft betreft gevoel, emotie, intuïtie en creativiteit. Deze hersenhelft heeft het de eerste weken van deze crisis lastig gehad en schiet alle kanten op.
Het breinnetwerk dat verantwoordelijk is voor het ervaren van emoties is het limbisch systeem. Hersengebieden die onderdeel zijn van het limbische systeem zijn onder andere de amygdala, de hippocampus, de nucleus accumbens, en delen van de frontale cortex. Het limbisch systeem zit diep in de hersenen.
Het limbisch systeem ligt tussen de hersenstam en de grote hersenen in. Het zorgt als het ware voor een samenspel van emotie en ratio.
De linkerhersenhelft is heel belangrijk voor taal (zoals schrijven en lezen), spraak en complexe bewegingen. Deze hersenhelft richt zich meer op details. Deze helft bestuurt de rechterkant van je lichaam. De rechterhersenhelft is heel belangrijk voor het waarnemen van emoties.
Functie linker hersenhelft
Grofweg stuurt de linker hersenhelft de rechter lichaamshelft aan en speelt het een rol bij taal met name woordkennis, logica, analytisch vermogen, volgorde, details en getallen.
Functie rechterhersenhelft
Grofweg stuurt de rechterhersenhelft de linkerlichaamshelft aan en speelt het een rol bij emotie, verbeelding, kleur, muziek, ritme, dimensie en ruimtelijke inschatting.
Afasie is een taalstoornis die ontstaat door een hersenletsel in de linker hersenhelft. Dit wordt meestal veroorzaakt door een beroerte (CVA), maar kan ook ontstaan door een hersentumor, een ongeval of een andere aandoening in de hersenen. Bij sommige mensen zit het taalsysteem in de rechterhersenhelft.
De Breintest
De linkerhersenhelft heeft betrekking op het analytische, rationele. Terwijl de rechterhersenhelft meer verantwoordelijk is voor een ruimtelijke en een meer creatieve manier van denken. Beide hersenhelften geven vorm aan een bepaalde persoonlijkheidstypering.
De linkerhersenhelft wordt gekoppeld aan strategie, rationaliteit, logica, regels en details. Wie deze kant verkiest, koestert redenering boven alles. Daartegenover staan creativiteit, intuïtie, nieuwsgierigheid, fantasie en het visuele voor de rechterhersenhelft.
Aangezien de meeste mensen rechtshandig zijn, zal bij de meeste mensen hun linker hersenhelft dominanter zijn. De besturing van onze handen gaat namelijk kruislings.
Het gaat met name om drie hersengebieden: de amygdala, de hippocampus en de prefrontale cortex. Deze gebieden vormen het 'angstcircuit' in de hersenen. In de amygdala vindt de emotionele informatieverwerking plaats. Als je gevaar of angst beleeft verwerken je hersenen de informatie daarover allereerst op die plaats.
Bij angst gaat een signaal van de hypofyse naar de bijnieren waar stresshormonen als adrenaline en cortisol aangemaakt worden. Bij de groep mensen die verstart en vlucht wordt er meer cortisol aangemaakt.
De amygdala is een kleine amandelvormige kern in de hersenen, die deel uitmaakt van het limbisch systeem (ook wel bekend als het zoogdierenbrein). Dit zoogdierenbrein zorgt voor de verwerking van gevoelens en emoties en is gebouwd op het reptielenbrein (de hersenstam).
De voorhoofdskwab of frontaalkwab is een grote kwab die voorin je hoofd ligt, achter je voorhoofd. In dit deel van je hersenschors wordt informatie verwerkt die onder andere je gedrag en je emoties bepaalt. Ook je vermogen om te plannen, het aanleren van bepaalde handelingen en je motivatie worden hier geregeld.
Effect op het lichaam
Deze mentale gevolgen van rouw hebben logischerwijs ook enorm veel impact op je lichaam, zoals de toegenomen afgifte van hormonen als adrenaline, noradrenaline en cortisol.
Het spraakcentrum van Broca is een onderdeel van de frontaalkwab, en bij rechtshandigen ligt het vrijwel altijd op de linkerhersenhelft. Bij linkshandigen ligt het in een minderheid van de gevallen op de rechterhersenhelft.
Mensen hebben geen dominante hersenhelft, zo hebben Amerikaanse onderzoekers ontdekt. Het populaire idee dat creatieve mensen veel gebruik maken van hun rechterhersenhelft en meer analytisch denkende personen hun linkerhersenhelft vaker inzetten, is zeer waarschijnlijk onjuist.
Anders dan bij gewone leerlingen blijkt de rechterhersenhelft van wiskundig begaafde leerlingen uitzonderlijk actief bij de verwerking van informatie, zelfs van talige informatie. Verder zijn hersenen van wiskundig begaafde leerlingen in staat hun activiteiten razendsnel te wisselen van links naar rechts en omgekeerd.
Bij de meeste rechtshandigen is de linkerhersenhelft dominant voor motorische uitvoering en taal, waardoor communicatie – weergegeven met het pijltje – tussen de twee functies binnen dezelfde hersenhelft gebeurt. Bij de doorsnee linkshandige zijn beide functies dominant in tegenovergestelde hersenhelften.
De ontwikkeling van ons brein begint zo'n drie weken na de bevruchting. Een week later is er, met een beetje goede wil, al echt een breintje in te herkennen. Tegen de tijd dat we uit de buik kruipen, is ons brein dus acht maanden oud.
Een CVA in de rechter hersenhelft
moeite met waarnemen en denken. Hierdoor kunnen problemen ontstaan met begrijpen, zien, voelen, spreken, plannen maken, lezen, rekenen, puzzelen, emoties uiten en gedrag.
Dysartrie. Als je dysartrie hebt, dan kun je de spieren waarmee je praat minder goed bewegen. Dit maakt het lastig om woorden duidelijk uit te spreken. Ook kan het zijn dat je stem anders klinkt en dat het moeilijker is om adem te halen.
Oorzaak spraakproblemen
Bij een spraakprobleem zijn er problemen in de mond- en tongbewegingen, waarmee klanken en woorden worden gevormd. Dit kan komen door: Problemen met de spraakontwikkeling door gehoorproblemen of door veel duim- of speen zuigen. Een stembandaandoening.