Maiskolven kun je ook super simpel in de magnetron bereiden. Schoongemaakte maiskolven wikkel je in een stuk bakpapier en leg je vervolgens ongeveer 4 tot 6 minuten in de magnetron op de hoogste stand.
Verwijder de bladeren van de maiskolven, en leg de schoongemaakte maïskolven in de pan. Je kunt ze ook rechtop zetten als je meerdere kolven tegelijk bereidt. Zorg ervoor dat het kokende water ruim boven de maïs uitkomt en kook voor ongeveer 15 minuten.
Kook de kolven in ruim water zonder zout; dat maakt de korrels taai. Een jonge kolf heeft een kooktijd van een minuut of 7 nodig, voor grotere en oudere kolven geldt het dubbele. De suikermaïs is gaar indien je de korrels zonder veel moeite van de kolf kunt wippen. Met een klontje boter en wat zout serveren.
Leg op ieder vel folie een voorgekookte maiskolf en wikkel het aluminiumfolie er goed omheen. Leg de in aluminiumfolie verpakte maiskolven nog zo'n 20 minuten in de voorverwarmde oven en klaar zijn ze. Haal ze uit het aluminiumfolie en strijk er nog even overheen met een klontje boter voor je ze serveert.
Maiskolven koken: in 12 min. zijn ze gaar en daarna zijn ze perfect om nog even op de barbecue te grillen.
Maïs is een gezonde bron van koolhydraten, welke je lichaam van de nodige energie kunnen voorzien. Daarnaast bevat maïs een ruime hoeveelheid aan folaat (vitamine B11). Je lichaam heeft folaat nodig voor de aanmaak van cellen en weefsels, waaronder je rode en witte bloedcellen.
Met maïs kun je best wat kanten op. Je kunt het rauw eten door een salade of in de oven roosteren met een beetje boter.
Koken: maïs in ruim water in circa 10 minuten beetgaar koken.
Kan ik ook voorgekookte maiskolven gebruiken? Je kunt vacuümverpakte maiskolven gebruiken, je hoeft deze dan maar 5 minuten te koken/te verwarmen, maar deze zullen minder smaakvol zijn.
Maiskolven kun je ook super simpel in de magnetron bereiden. Schoongemaakte maiskolven wikkel je in een stuk bakpapier en leg je vervolgens ongeveer 4 tot 6 minuten in de magnetron op de hoogste stand.
De korrels worden in de kolf gedroogd, waardoor ze een harde buitenkant krijgen. Wil je de maïs klaarmaken? Zorg er dan voor dat deze eerst geweekt worden voordat je ze kookt. Ze smaken heerlijk in combinatie met peulvruchten, zoals bruine bonen of Mexicaanse bonen mix.
Mais stomen
Doe de kolven in een stoommandje en zorg dat er water onder het mandje in de pan zit. Zorg voor voldoende water, maar let er wel op, dat de mais niet in aanraking komt met het water. Laat het geheel 7 tot 8 minuten stomen. Ook nu is de mais klaar om geconsumeerd te worden.
Manieren om popcorn te maken
Vul de zak met 40 tot maximaal 80 gram pofmaïs en vouw de bovenkant van de zak twee keer om. Leg de zak op zijn zijkant in de magnetron en zet de magnetron circa 2 à 3 minuten aan op vol vermogen. Haal de zak eruit als er circa 1 tot 2 seconden tussen het poffen van de maïs zit.
Daar kunnen we kort over zijn: ja! Het maakt voor de vitamines en vezels niet uit of je groenten zelf vers kookt of uit blik of pot eet. Kies dan het liefst wel voor "pure" groenten uit blik of pot, zoals sperzieboontjes, worteltjes, mais, doperwten en rode kool.
Mais uit blik hoef je alleen maar op ter warmen in het vocht dat al in het blikje zit. Een paar minuten in een pan op laag vuur is voldoende. Heb je echter een maiskolf gekocht dan gelden er andere kooktijden. Gemiddeld moet je verse mais 20 minuten koken.
Mais is officieel geen groente maar een graangewas, en alleen de zoete suikermais is eetbaar. In Nederland vinden we, vaak ook langs de weg, veel snijmais terug wat voornamelijk gebruikt wordt als voer voor rundvee.
Er zitten 130 kilocalorieën in 1 kolf (175 gram) maiskolf. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'maiskolf'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Dit is onze ultieme tip: smeer jouw maiskolf in met wat kruidenolie van knoflook, korianderblad, persillade mix en peterselie. Grill de maiskolf in een grillpan en maak het af met een klontje boter. Heerlijk!
Maïs kun je invriezen. Ontdoe de maïskolven eerst van de bladeren. Blancheer rauwe kolven circa 12 minuten voordat je ze invriest. Bewaar in een goed gesloten zakje of bakje.
Mais is een graansoort. Je kunt het ook eten als groente. Maiskorrels groeien en rijpen in kolven die omhuld zijn met grote schutbladeren. De zaden van maiskolven zijn meestal goudgeel, maar er bestaan ook donkerrode, blauwe, violette en zwarte soorten.
Maïs is verpakt in folie ca. 3 dagen houdbaar in de koelkast. Gare maïskorrels zijn in een goed gesloten plastic zakje of bakje tot 12 maanden in de diepvries houdbaar, bij minimaal -18ºC.
De maïs die aan dieren gevoerd wordt is een andere soort dan die mensen eten. Voedermaïs groeit in Nederland, maar suikermaïs komt uit verre landen. Als korrels in blik is dat wel goed betaalbaar, maar de verse kolven zijn vanwege de transportkosten enhun beperkte houdbaarheid inderdaad prijzig.
Gezondheid
AH Geroosterde mais is niet geschikt als onderdeel van je dagelijkse voeding. AH Geroosterde mais kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Het lichaam kan maïskorrels niet afbreken
Ze zijn uit cellulose opgebouwd, het hoofdbestanddeel van bijvoorbeeld katoen en hout. Ons spijsverteringsstelsel heeft geen enzymen om cellulosevezels af te breken, en daarom kan het lichaam de maïskorrel niet verteren en komt hij heel naar buiten.