Rosé port is lichter van smaak, roze van kleur en daarom ook als een echte (na)zomerdrank te drinken. Gekoeld of met een paar blokjes ijs smaakt rosé port het lekkerst. De rosé port wordt gemaakt volgens het traditionele proces dat ook wordt gebruikt voor het maken van rosé wijn.
De Tawny, Ruby en Colheitas Ports worden gedegusteerd tussen 10°C en 12°C, bij het aperitief of bij vlees of kaas. Zij kunnen ook goed koud, op ijs worden geserveerd voor een "Porto Fresco".
In een longdrinkglas gevuld met ijsblokjes, 5 cl Porto CRUZ Pink en 1 cl bosbessensiroop gieten. Aanvullen met tonic en mengen.
Een stevige port, zoals bijvoorbeeld een reserve Ruby of een Late Bottled Vintage gaan hand in hand met stevige, harde en pittige kazen. Zachtere port, zoals bijvoorbeeld de Tawny en Coheita, smaken heerlijk bij zachte jonge kazen. De oude vintage ports zijn vaak vrij zwaar en stevig.
Stappen. Doe een handvol ijsblokjes in een longdrinkglas of gin & tonic glas. Schenk de port en tonic erbij en garneer met een schijfje citrus en een takje verse munt. Genieten maar!
Rosé port is geen mengsel van witte en rode port, zoals vaak gedacht wordt, maar eigenlijk is het een Ruby port en wordt dus gemaakt van rode druiven. Doordat er een kortere blootstelling is aan de druivenschillen behoudt de portwijn zijn licht helderrode of roze kleur.
De meest voorkomende port, de Ruby Port, blijft na opening zo'n 2 tot 3 weken goed. Sterker nog: de volgende dag smaakt de port vaak lekkerder. Door het contact met het zuurstof wordt de port zachter en voller. Een Late Bottled Vintage (LBV) kun je beter iets sneller opdrinken en kun je ongeveer 1-2 weken bewaren.
Port, ook wel portwijn of porto genoemd is een zoete en versterkte wijn uit Portugal met een alcoholpercentage van 18-20%. Door de zoete smaak wordt port voornamelijk als aperitief, digestief of dessertwijn gedronken.
CRUZ Pink is een Rosé Port met fruitige smaken die puur, op ijs of in een cocktail wordt gedronken, en zeer goed samengaat met vis en desserts met rode vruchten.
Fresco is Portugees voor “fris” en zo smaken deze nieuwe perfect serves ook. Bovendien zijn ze in een mum van tijd gemaakt en geserveerd. Serveer in een wijnglas met véél ijs 1/3 Porto CRUZ White, Pink of Ruby met 2/3 tonic en garneer met een rode peper (Pink), citroen (White) of sinaas (Ruby).
Leg 1 schijfje gember in een glas en giet er 1 cl Porto Cruz Wit op. Voeg vervolgens ijsblokjes toe. Schenk er vervolgens 7 cl Port Cruz Wit bij en vul aan met tonic.
Port of porto is een versterkte wijn uit Portugal met een alcoholgehalte tussen 18 en 20 procent. Het is een typische zoete rode, witte of rosé wijn, geserveerd als aperitief, digestief of als dessertwijn. Tegenwoordig wordt overal ter wereld versterkte wijn geproduceerd met sterke gelijkenis ten opzichte van port.
1. Kopke 10 Years – 75 cl. Deze port van Kopke is een Tawny port met een gemiddelde leeftijd van minimaal 10 jaar.
Tawny: taankleurig, zacht en complex
Het hout zorgt niet alleen voor de diepe taankleur, maar geeft de Tawny port ook steeds meer smaak. Die is zachter en complexer dan de Ruby. U proeft onder andere karamel, noten en een vleugje chutney.
De nieuwste aanwinst in de Port wereld: Rose Port bestaat pas sinds 2009. Of beter gezegd, wordt pas erkend als Port sinds 2009. Fris, fruitig, met aroma's van aardbei, framboos, cranberry saus en karamel. Gemaakt zoals roséwijn van dezelfde druiven als rode port, maar gist minder lang.
Een Tawny is fruitiger is vrouwelijker. Een Ruby smaakt naar rood fruit en serveer je op zo'n 12 graden. Zachte kazen en zoete nagerechten passen er goed bij. Daarnaast heb je nog Vintage Port die, zoals de naam al doet vermoeden' lang rijpt.
Een Tawny is dieper en rijker van smaak, doordat deze langer op vat rijpt dan een Ruby. De port is lichter van kleur en kent tonen van gedroogd fruit, karamel en noten. Hoe ouder een Tawny is, hoe meer smaken van karamel, chocolade en noten naar boven komen.
Het is belangrijk om een fles port op de juiste manier te bewaren. Je sluit hem het beste af met de originele stopkurk en bewaart hem op constante temperatuur. Dat gaat uiteindelijk het beste in de koelkast, want de koele temperatuur zorgt ervoor dat de port minder snel oudert.
Port is een versterkte wijn gemaakt in Portugal. Het alcohol percentage schommelt altijd tussen de 18 en 20 procent en Port is tevens een zoete wijn. Port drink je dan ook meestal niet als een gewone wijn maar wordt vaak geserveerd als aperitief, digestief of als dessertwijn.
Wij adviseren de volgende temperaturen om optimaal van uw port te genieten: Witte port – 7 ºC. Oude witte port – 10 tot 13 ºC. Rosé port – 7 ºC.
Een geopende fles wijn ontwikkelt zich snel: na 3-4 dagen zijn de meeste wijnen geoxideerd. Bij rode wijn is de smaak na 1 dag al niet meer lekker. Wijn verliest namelijk aroma en de smaak wordt steeds zuurder. U wordt echter niet ziek van het drinken van wijn dat eigenlijk niet meer goed is.
De verschillende soorten port. De bekendste portsoorten zijn ruby en tawny. Maar er bestaat ook vintage port, witte port en zelfs rosé port. Ruby port is het bekendst en komt het vaakst voor.