Ketjap Manis is een Indonesische sojasaus, die een stuk dikker en zoeter is dan de standaard sojasaus. Dit komt door de toevoeging van palmsuiker. De saus wordt vaak gebruikt in bijvoorbeeld nasi goreng. Het is ook geschikt als dipsaus.
Ketjap is een Indonesische aromatische saus gemaakt van sojasaus waar palmsuiker en/of melasse aan wordt toegevoegd. Er zijn diverse varianten, maar de twee meest bekende zijn toch wel ketjap manis (zoet) en ketjap asin (zout). Als er bij ons alleen 'ketjap' in recepten wordt vermeld, bedoelen wij ketjap manis.
Sojasaus wordt ketjap doordat er palmsuiker en/of melasse aan wordt toegevoegd. Vandaar de zoete smaak en de stroperige structuur. Ketjap is absoluut niet vergelijkbaar met 'gewone' sojasaus en het is dus niet één op één te vervangen.
Beschrijving. Teriyaki saus is een vaste waarde binnen de Japanse keuken. Samengesteld uit "Teri" wat glans betekent en "Yaki" wat grill betekent verwijst het naar een zoete en lichtjes zure saus die uw gerechten in een zachte smaak hult.
Hoisinsaus is gemaakt van een restant van de sojasaus fabricage.
Teriyaki. Deze saus wordt vooral gebruikt wordt voor het grillen van bijvoorbeeld vlees, vis of groenten. Het is dus eigenlijk een marinade. De basis van teriyaki is sojasaus, mirin, sake en suiker.
In Nederland kennen we drie soorten ketjap namelijk Ketjap Manis, Ketjap Asin en Ketjap Medja. Ketjap Manis is zoet, Asin is zout en Medja is nog zoeter dan Manis.
Deze gemakkelijke, zelfgemaakte teriyakisaus is een smaakvolle combinatie van zoet en pittig die tot in de perfectie indikt voor gebruik in al je favoriete recepten! Het is een perfecte mix van sojasaus, sinaasappelsap, lichtbruine suiker, knoflook, gember en meer!
Teriyakisaus – smaak & gebruik
Daarom is teriyakisaus niet pikant, maar aromatisch, kruidig, zoet. De saus is ideaal voor smoren, grillen en wokgerechten.
Culy dook in de geschiedenis van deze traditionele smaakmaker en ontdekte hoe het wordt gemaakt en wat de verschillen tussen alle soorten ketjap zijn. Van nasi goreng tot aan babi ketjap en saté ajam: ketjap is met zijn zoet-zoute smaak onmiskenbaar aanwezig in de Indonesische keuken.
De natuurlijk gebrouwen zoete sojasaus van Kikkoman heeft dezelfde lekkere smaak als ons origineel en geeft levensmiddelen en groente bovendien een glazuur. Daarom is hij bijzonder geschikt voor kruidige of exotische gerechten. Bovendien geeft hij uw favoriete dessert een bijzondere Japanse touch.
Seasoning sauce van Maggi is gemaakte van sojasaus, azijn, suiker, zout, water en wat ingrediënten voornamelijk voor smaak, kleur, houdbaarheid. Het is een aangemaakte saus die veelvuldig wordt gebruikt in de Thaise -en Chinese keuken.
Sojasaus met palmsuiker is ketjap. Coconut Aminos is ingedikt kokosbloesemsap en lijkt qua smaak op ketjap alleen dan zonder de soja. Als je coconut aminos inkookt krijg je dezelfde substantie als ketjap. Je kunt het dus ingekookt gebruiken als alternatief voor ketjap.
Kikkoman is het bekendste merk van deze sojasaus. Hoewel het als een donkere sojasaus wordt beschouwd, is deze niet vergelijkbaar met de Chinese dikke, donkere sojasaus.
De traditionele Kikkomansaus wordt gebruikt als smaakmaker bij het koken of als bijgerecht bij maaltijden tussen het zout en peper en azijn. Het is een veel gebruikt ingrediënt in de Japanse en Oosterse keuken. Het kan prima gebruikt worden in marinades of als dipsaus.
Wanneer je zelf Teriyaki maakt, is dat een gezonde saus. Je mist met name alle ongezonde ingrediënten, zoals toegevoegde zout, suiker en dierlijke producten. Hierdoor weet je wat je binnen krijgt. Daarnaast is knoflook goed voor je bloedvaten, is gember een boost voor je immuunsysteem en zit chili vol antioxidanten.
Yakitori wordt alleen bij kip gebruikt. Yakitori is ook altijd aan een spiesje en is in Japan echte 'streetfood', een snelle snack dus, terwijl je bij teriyaki vaak grotere delen van de kip (of van een ander beest, bijvoorbeeld zalm) met saus insmeert en bakt of grilt en zittend in een restaurantje eet.
Unagi is het Japanse woord voor een specifieke palingsoort, deze saus wordt dan ook wel palingsaus genoemd. Gebruik de saus om paling, maar ook andere vissoorten, in te marineren, om ze daarna te roosteren of te bakken op de plaat.
Waar smaakt Japanse teriyaki naar? Bij authentieke teriyaki proef je een zoutige umami-smaak. Dit komt door basis van sojasaus en mirin, een zoetere versie van sake, een traditionele Japanse rijstwijn. De minder traditionele teriyaki recepten bevatten vaak smaken zoals knoflook, gember, sesam of het zure van citrus.
Mirin wordt vaak gebruikt voor het Oosters marineren van rood vlees, vis, gevogelte en verschillende soorten groenten. Ook is het een goede toevoeging aan marinades,sauzen of dressing. Vanwege het hoge suikergehalte zorgt het voor een wat stroperige structuur. Mirin is daarnaast ook goed als glacé te gebruiken.
Alternatieven voor mirin
Heb je 't niet in huis, dan kun je mirin vervangen door droge sherry, een mix van saké en suiker of een mix van rijstazijn en suiker. Ook andere rijstwijnen zoals Shaoxing (Chinese rijstwijn) kun je gebruiken.
Welke heeft de voorkeur? ABC heeft mijn voorkeur, het lijkt wel zoute appelstroop, lekker! Maar Kaki Tiga en Bango zijn eigenlijk net zo lekker, qua smaak ontlopen ze elkaar niet veel. De andere 3 (A-brand, conimex en Go-tan) smaken duidelijk anders.
Verreweg het populairst is de sojasaus die bij vrijwel elke sushisoort past en een verrijking is van de smaak. Bij SushiPoint kan je kiezen tussen de normale variant of een sojasaus met minder zout die past bij een verantwoord en zoutarm dieet.
Kikkoman natuurlijk gebrouwen zoete sojasaus verleent gerechten een bijzondere zoet-pikante smaak en past perfect bij vlees en groenten maar ook bij soepen en salades.