De eisprong voelt als wat pijn in je onderbuik: een stekend gevoel ter hoogte van een van de twee eierstokken. Je voelt het dus laag onderin je buik, en de pijn of het gevoel is te vergelijken met wanneer je ongesteld moet worden.
Ovulatiepijn tijdens je menstruatiecyclus
Ovulatiepijn is pijn die je kunt ervaren wanneer er een eisprong is in je eileider. Dit onderdeel van je menstruatiecyclus kan tussen de 21 en 35 dagen duren, met 28 dagen als gemiddelde. Hoe lang een menstruatiecyclus duurt kan per vrouw verschillend zijn.
Sommige vrouwen hebben last van hevige buikpijn de dag van de eisprong (ovulatiepijn), zonder dat er verder iets aan de hand is.
De ovulatie, die in het midden van de cyclus plaatsvindt, kan leiden tot een knijpend of licht branderig gevoel in één eierstok, dat uitstraalt naar de bekken. Dit ongemak is sporadisch: het verdwijnt binnen een paar uur.
Sommige vrouwen voelen hun eisprong met een zeurend gevoel in de onderbuik, veroorzaakt door het openspringen van de follikel, ofwel het eiblaasje. Maar dan nog is het lastig om het exacte tijdstip van de eisprong te bepalen. Daarom is het verstandig om rondom dit tijdstip vaker te vrijen.
De zaadcellen blijven een paar dagen leven in de baarmoeder. Weet je wanneer je eisprong ongeveer is? In de 6 dagen vóór de eisprong is de kans om zwanger te worden het grootst. Je hebt de meeste kans om zwanger te worden als je een paar keer vrijt in deze 6 dagen.
Als je je vruchtbare dagen niet wilt berekenen (is tenslotte niet echt 'romantisch') maar toch zwanger wilt worden, kun je de regel aanhouden dat je ongeveer om de 2 à 3 dagen seks hebt.
Buikpijn linksonder kan wijzen op een ontsteking in de dikke darm, ook wel culitis ulcerosa genoemd. Als je buikpijn links onderin je buik hebt dan kan dat ook duiden op diverticulitis. Als je diverticulitis hebt dan is een divertikel (uitgerekt stukje van de dikke darm) ontstoken..
Een divertikel is een uitgerekt stukje wand in de dikke darm. Een divertikel kan ontstoken raken. Dat heet diverticulitis. U krijgt dan buikpijn, meestal links onder in de buik.
De gynaecoloog beoordeelt hoe de eileiders eruit zien en of ze open of afgesloten zijn. Daarvoor wordt tijdens de laparoscopie via de vagina en de baarmoedermond met een katheter een blauwe vloeistof in de baarmoeder gespoten. Als deze blauwe kleurstof via de eileiders in de buikholte komt, zijn de eileiders open.
Doordat de follikel eerst groeit voordat-ie openbarst, geeft dit mogelijk spanning of pijn op je eierstok. Bij het vrijkomen van de eicel komt het vocht uit de follikel ook vrij in je buik. Dit kan je buikvlies wat prikkelen en daarmee ook pijn geven.
Cysten op de eierstokken komen meestal voor tijdens de vruchtbare periode van een vrouw. Meestal zijn schommelingen in de hormoonhuishouding de oorzaak. Symptomen van eierstokcysten zijn acute pijn in de onderbuik, veranderingen in de menstruatie en het gevoel hebben steeds te moeten plassen.
Ovulatiepijn is een kortdurende pijn midden tussen twee menstruaties bij de ovulatie. Ovulatiepijn is op zich onschuldig en gaat vanzelf over. Het is belangrijk ovulatiepijn te onderscheiden van een aantal ernstige diagnoses, zoals appendicitis en extra-uteriene graviditeit.
Ovulatiepijn duurt meestal niet langer dan een paar uur. Sommige vrouwen hebben er langer last van. Hoe vervelend het ook is, ovulatiepijn kan geen kwaad. Een warme kruik op je buik kan de pijn verlichten, net als even lekker rustig aan doen.
Je kan ongeveer 5 dagen voor en 1 dag na de eisprong zwanger worden. Regelmatige cyclus van 23 dagen: de eisprong komt rond dag 9 van je cyclus. Je kan ongeveer 5 dagen voor en 1 dag na de eisprong zwanger worden.
Aan de linker kant van de maag ligt nog de milt, een orgaan dat bijvoorbeeld belangrijk is voor het opruimen van oude of abnormale rode bloedcellen. Direct onder het middenrif vinden we aan de rech- terzijde de lever; deze loopt deels over de maag.
Veelal wordt de oorzaak van pijn in de linkerzij gediagnosticeerd als artrose, zenuwpijn, scheve rug, aspecifieke rugpijn, spieren zijn te slap, scheve bekkenstand, noem maar op. Vervolgens moet blijkbaar de wervelkolom of het bekken rechtgezet worden of moet je aan de core training (buikspieren en balans e.d.).
Links zitten je maag en de milt. Als je vlak na het eten gaat lopen, kan dat je maag en/of milt dusdanig beïnvloeden dat ze verkrampen. Dat komt omdat bij inspanning de grote spieren meer bloed vragen dan normaal. Bloed is de pakketbezorger van ons lichaam.
Vaak gaat het om een zeurende pijn in de onderbuik, meestal meer naar links of rechts, richting je liezen. Ook ervaren zwangeren soms een kortdurende stekende pijn in dat gebied, bijvoorbeeld bij snel opstaan, hoesten of niezen. Wat vaak voldoende helpt tegen bandenpijn is warmte (kruik, douche/bad) en rust.
Zoals al gezegd komt pijn in de rechterzij meestal door hypertonie, spierspanning, in de quadratus lumborum. Een spier die zich bevindt in de onderrug en dan wat in de zij. De spier hecht zich aan je bekken, wervelkolom en onderste rib. De pijn ontstaat wanneer deze spier om wat voor reden dan ook gespannen is geraakt.
Kies het juiste standje tijdens het vrijen, liefst het standje waarin zaad het dichtst bij de baarmoeder komt en blijft. De klassieke “missionarishouding” (de man ligt boven en de vrouw onder) is daarom een goede positie. Na het vrijen blijf je als vrouw liever nog even liggen, met een kussen onder je bekken.
Vanaf je dertigste daalt die kans gestaag en tussen je 35 en 37 jaar heb je nog maar de helft zoveel kans om zwanger te raken, tussen je 38ste en je 40ste nog maar een vierde. Hoe ouder je wordt, hoe langer je dus moet wachten eer je zwanger wordt.
Blijf nog even liggen na de seks
Voor velen nog steeds een fabeltje, maar steeds meer onderzoeken wijzen uit het dat helpt: een kwartiertje blijven liggen na het vrijen. Desnoods met een kussentje onder je kont. Zo geef je de spermacellen de kans om de baarmoeder in te glijden.