Leg een groot genoeg stukje vliesofix op het gaatje. Leg een (pers)doek over de vliesofix en spuit deze nat op de plek van de vliesofix. Zet je strijkijzer tien seconden op het gaatje zonder deze te bewegen. Keer je shirt weer om en je missie 'gaatje in je shirt repareren' is volbracht!
Motten houden vooral van natuurlijke materialen zoals wol, leer, veren en bont. Heb je gaatjes in katoenen of linnen jassen? Dan heb je waarschijnlijk te maken met zilvervisjes. Zilvervisjes houden net als motten niet van zonlicht en kou.
Er ontstaat wrijving tussen de knoop van je broek, je T-shirt en het aanrecht, waardoor er langzaam maar zeker kleine gaten ontstaan. Dat zou ook gelijk verklaren waarom er niet in al je T-shirts gaatjes zitten. De keren dat je een schort of hoge hakken droeg in de keuken, bleven je shirtjes namelijk beschermd.
Reparatiedoek gebruik je om kleding aan de binnenzijde te repareren.
Knip een groot genoeg stuk uit en rond de hoeken af. Leg het stuk op het te repareren stuk, met de lijmlaag naar beneden. Strijk nu het reparatiedoek ongeveer 30 seconden op stand 3, met extra aandacht voor de randen. Laat dit nu 10 minuten afkoelen en controleer of het reparatiedoek goed vast zit.
Stap 1: losse draden wegknippen. Stap 2: de garen (de draad) door de naald krijgen. Stap 3: Over de randen van het gat naaien. Stap 4: Het gat / scheur in de spijkerbroek dichtnaaien.
Aan de kwaliteit van stoffen waar veel T-shirts van worden gemaakt. Shirtjes worden namelijk gebreid. De meesten worden gebreid met één draad. Als er dan één draadje losschiet, ontstaat op die plek meteen een gaatje.
Gaatjes voorkomen kan met een zogenoemde "button cover". Een zachte cover die je over je knoop kunt doen zodat de knoop minder schuurt en minder snel gaatjes veroorzaakt. Onze favoriet is de cover van Holé.
Het T-shirt zit goed als u 10 centimeter speling ongeveer hebt vanaf de broekrand. Katoen krimpt en na enkele wasbeurten is het altijd iets gekrompen. De speling wordt dan ongeveer 5 centimeter.
Een halfuurtje is voldoende, daarna kan je het textiel gewoon wassen in de wasmachine, zoals normaal. Iets meer omslachtig is het gebruik van een emmer met 50 % azijn en 50 % heet water om in je kleerkast te plaatsen.
De wat kleinere soorten nachtvlinders, welke vaak larven hebben die ook voedsel of kleding van mensen eten, worden "motten" genoemd. Er zijn wereldwijd veel soorten motten, waarvan de larven kleding eten. In Nederland gaat het echter hoofdzakelijk om drie soorten: De kleermot, de pelsmot en de bruine huismot.
Kleermotten zijn kleine (nacht)vlinders met goudkleurige vleugels en zijn vooral 's avonds actief. Larven van de kleermot zijn ongeveer 1 cm lang en wit met een bruin kopje. De cocons waarin ze zich inspinnen zijn 8 mm lang en lijken op zijden kokertjes.
Je kunt de gaatjes dichtnaaien met naald en draad, aan de binnenkant van het kledingstuk. Haal wat lusjes van de stof rondom het gat op op je naald en trek de draad aan. De stof van het gat komt zo weer bij elkaar.
Mottengaatjes hebben een onregelmatige vorm en doen zich meestal in kleine nestjes, dus in een kleine groep van gaatjes voor. Onder de microscoop bekeken, zijn de randen van mottengaatjes glad en niet vezelig.
Weet wanneer je de trui moet wassen en hoe
Vul bijvoorbeeld een emmer met water met een temperatuur van 30 graden. Doe er een klein beetje mild wasmiddel in en laat de trui er dertig minuten in weken. Haal het item er daarna uit en spoel het daarna nog even na met schoon water.
Munten en andere metalen obstakels veroorzaken vaak problemen met wasmachines. Ze kunnen de trommel beschadigen of de trommelbladen losmaken en breken, waardoor er een klein gaatje of gat ontstaat waaraan het wasgoed kan blijven haken.
Een T-shirt heeft geen sluiting, en wordt over het hoofd aan- en uitgedaan. De naam T-shirt wordt aan dit kledingstuk gegeven omdat het in uitgelegde vorm een hoofdletter T vormt. Een T-shirt wordt door zowel mannen als vrouwen gedragen, van jong tot oud.
Je kunt een klein gaatje herstellen met naald en draad of een groter gat dichtnaaien met behulp van een lapje, wat bijpassend garen en een naaimachine. Als je een spijkerbroek hebt die wel een kleine reparatie kan gebruiken, naai dan het gat dicht en de broek is bijna weer zo goed als nieuw!
Dit probleem ken je vast wel: je spijkerbroek slijt snel of scheurt zelfs bij het kruis of aan de binnenkant van je dijen. Dit komt vooral door het fietsen. Als je merkt dat de stof bij het kruis dunner wordt, kun je er aan de binnenkant een stuk speciale reparatiestof in strijken.
Textiel lijm is een zelfklevend product dat wordt gebruikt als alternatief voor het naaien van kleding en andere materialen van textiel. Hiermee kunt u stoffen samen lamineren zonder een draad en naald te gebruiken met de optie om tijdelijke of permanente bindingen te maken.
Van een oude spijkerbroek kun je natuurlijk ook allerlei nieuwe kledingstukken maken. Vroeger knipte ik broeken die te kort waren of gescheurd waren af om er een korte broek van te maken, maar je kunt jouw jeans ook omtoveren in een rokje of een kledingstuk voor één van de kinderen.
Het repareren van een winkelhaak gebeurt door een lap textiel aan de achterzijde en/of voorzijde vast te zetten. Dit kan zonder naald en draad, namelijk met textiellijm of met strijktextiel. In het verleden gebruikte men arabische gom als lijm.