Baby's hebben een aangeboren behoefte aan lichamelijke intimiteit. Die hunkering naar aanraking heet bij baby's tot ongeveer zeven weken huidhonger. Vandaar dat heel wat baby's vlak na de geboorte op je blote huid worden gelegd. Ze genieten heel erg van knuffelen.
Aanraking als emotionele behoefte
Een knuffel, een zoen op de wang, of een bemoedigend schouderklopje. Aanrakingen die we eerder als vanzelfsprekend vonden blijken tijdens de coronacrisis hevig gemist te worden. Vooral alleenstaanden kampen met huidhonger.
Aanbevolen wordt om voor een langere tijd huid-op-huid contact te hebben, minimaal een uur, maar bij voorkeur langer, bijvoorbeeld van voeding tot voeding. U kunt dan echt een lange periode van rust, comfort en veiligheid bieden en bovenal genieten.
De voordelen van huid-op-huidcontact
De afgelopen jaren is heel wat onderzoek gedaan naar het belang van huid-op-huidcontact na de geboorte. Als het op een veilige manier gebeurt en minstens een uur duurt, heeft het dan ook alleen maar voordelen. Voor het kindje, maar ook voor de mama.
Baby's tot 6 maanden
Een baby is voor honderd procent afhankelijk van de zorg van anderen en kan nog niets zelf. Hij kan dus niet verwend raken en bezit nog niet het vermogen om te manipuleren. Als hij huilt, is er iets met hem aan de hand.
Een baby is voor honderd procent afhankelijk van de zorg van anderen en kan nog niets zelf. Je jonge baby is dus nog helemaal afhankelijk van jou en je kan hem dus niet verwennen. Laat het goedbedoelde advies van je kraambezoek dus maar voorbij vliegen. Als hij huilt, is er iets met hem aan de hand.
Als hij zich niet lekker voelt, kromt hij zijn lijfje en trekt hij zijn beentjes op. Als hij blij is, kruipt hij ook in elkaar, maar dan van plezier. Je kunt plezier ook merken aan het gezicht en het geluid dat je baby maakt. Als hij ontspannen is, is zijn lichaam recht en zijn de handjes open.
Huid-op-huid-contact bevordert de moeder-kind-binding en borstvoeding, en is daarom heel belangrijk. Het kan echter ook een groot risico meebrengen voor de pasgeborene. Als kraamverzorgende draag je er zorg voor, dat het huid-op-huid-contact op een veilige manier gebeurt.
Dit noemen ze ook wel kangoeroe care. Hoe vaak en hoe lang je je baby kunt buidelen hangt af van hoe stabiel zijn medische situatie is. Meestal wordt minimaal een uur geadviseerd, omdat een baby stress ervaart als hij uit de couveuse wordt gehaald en later terug wordt gelegd.
Twee uur onbeperkt huid-op-huidcontact na de geboorte is eigenlijk ideaal. Het is ook wenselijk om dit natuurlijke proces niet te onderbreken met routinecontroles als ze niet van primair belang zijn voor moeder en kind. Het beste is om dit uit te stellen tot na de eerste voeding aan de borst.
Als een baby onder de vijf maanden heel vaak of lang achterelkaar huilt zonder een duidelijke oorzaak, noemen we dit overmatig huilen. Overmatig huilen komt voor bij zo'n 4 tot 20% van de baby's. Elke ouder ervaart het huilen van een kind anders.
Leg je baby minimaal drie keer per dag even op de buik als hij wakker is. Dat kun je doen vanaf de geboorte totdat je baby zich zelf kan omdraaien. Als je baby nog erg klein is, kun je hem iedere keer als je de luier verschoont een paar tellen op zijn buik leggen. Je baby spant dan even de spieren aan.
Bij een aanraking komt het stofje oxytocine vrij, ofwel: het knuffelhormoon. Het hormoon zorgt ervoor dat je meer ontspannen bent, het neemt angst en stress af. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat proefpersonen beter presteren nadat zij kort aangeraakt zijn door bijvoorbeeld een hand op de schouder.
Het is een verschijnsel dat ontstaat als je lang niet bent aangeraakt en verlangt naar huidcontact. Er ontstaat dus een gebrek aan aanraking. Een situatie die makkelijk kan ontstaan en meer invloed op een mens heeft dan je misschien zou denken. Dat aanraken en knuffelen belangrijk is, schreven we al vaker.
Tips voor goed en veilig huidcontact
Zorg ervoor dat mond en neus van de baby altijd vrij en onbedekt zijn, zodat de ademhaling van de baby niet in het gedrang komt. De baby ligt best in zijligging met het hoofdje goed opzij gedraaid. Zorg ervoor dat u en uw partner de baby goed kunnen observeren tijdens het ...
Wereldwijd zijn er incidenten beschreven tijdens huid-op-huid-contact, waarbij pasgeborenen in een levensbedreigende situatie zijn aangetroffen: dit wordt Sudden Unexpected Postnatal Collapse (SUPC) genoemd.
Bij deze knuffelmethode, ook wel buidelen of kangoeroeën genoemd, ligt je kindje bloot op jouw blote huid. Dit begint bij voorkeur al direct na de bevalling. Na de geboorte wordt je baby direct op je borst gelegd. Als jouw gezondheid en die van je baby het toelaat, komt je kindje daar het eerste uur niet vandaan.
Je kind gaat je vertrouwen als je het liefde geeft, contact maakt en goed reageert op zijn of haar behoeften. Er ontstaat dan een band tussen jullie. Dat wordt ook wel hechting genoemd. Een goede hechting is niet vanzelfsprekend.
Je baby geeft je een kusje
Voorzichtig buigt je baby'tje dan het hoofdje richting jouw gezicht en raakt die met zijn/haar voorhoofd of wangetje aan.
Vaak begint het als 'hoofdkusjes' of 'wangkusjes': je baby legt zijn hoofd of wang tegen jouw gezicht aan. Na enige tijd krijgt hij door dat de personen waar hij aan gehecht is blij worden van zijn nageaapte kusjes en knuffels. Hij gaat het daarom steeds vaker en ook spontaan doen.
Is het alleen wat gepruttel, dan kun je het even aankijken. Als het echt huilen wordt, probeer je baby dan in bed te troosten met wat aaien en door er naast te zitten. Werkt dat niet en gaat je baby harder huilen? Pak je kind dan op om het te troosten en leg het weer neer als het helemaal gekalmeerd is.
Probeer uw kindje niet met twee handen onder de oksels op te pakken, hierbij kan het kindje gemakkelijk overstrekken. U kunt het kindje beter oppakken door één hand op de buik van de baby te leggen en het kindje op die hand te draaien. Doe dit niet te snel, zodat uw baby niet wordt overvallen.
Je kunt je baby een beetje helpen door hem in je armen wat slaperig te maken en hem neer te leggen als hij bijna in slaapt valt. Later kun je dit moment van neerleggen dan steeds iets gaan vervroegen, totdat je je baby wakker in het bedje kunt leggen en hij zelf in slaap valt.