doordat goedkope hagelslagvarianten weinig cacaoboter bevatten, kun je ze niet smelten zoals gewone chocolade. in hagelslag zit namelijk een goedkope vet met daarin een poeder dat smaakt naar cacao. maar wanneer je het verhit scheid de boter en de cacao en wordt het korrelig omdat er geen vocht in zit.
Hoe dat werkt? Doe kleine chocoladestukjes in een hittebestendige kom en plaats deze boven een pannetje met water en zet het vuur op. Zorg ervoor dat de kom het water niet raakt en roer zodra de chocolade begint te smelten.
Smelten gaat het beste in de magnetron, maar GEEN plastic gebruiken om het in te smelten, ook niet magnetronbestendig want daar gaat het doorheen. Glazen bak of kom gebruiken. Buiten de cacao om heb je van hagelslag erg veel pakken nodig wil je de fles gevuld krijgen, ik zou gewoon een stel repen pakken.
Hagelslag is een typisch Hollands product en ook alleen te koop in Nederland, België en voormalige Nederlandse koloniën zoals de Nederlandse Antillen, Suriname en Indonesië.
Au bain-marie chocolade smelten
Vaak moet je chocolade au bain-marie smelten, omdat je het zo heel geleidelijk kunt verwarmen en laten smelten. Daarnaast mag de chocolade niet te warm worden. Au bain-marie chocolade smelten doe ik ook als ik chocolade ga tempereren.
- De gouden regels bij het smelten van chocolade : De chocolade niet te heet verwarmen en de kom boven heet water mag het water niet raken. Als je chocolade smelt met een een vloeistof moet je minstens 1 eetlepel vloeistof gebruiken per 50 g chocolade.
Is alle chocolade geschikt om te smelten? Ja in principe wel, dus of je nu melk, puur of wit hebt, het zal allemaal smelten. Pure chocolade en melkchocolade kan je prima van een huismerk kopen. Goedkope witte chocolade daarentegen smelt niet goed en wordt vaak korrelig.
Waar komt de naam 'hagelslag' vandaan
Maar waarom heten de kleine chocolade stukjes eigenlijk 'hagelslag'? Dat komt vermoedelijk van het geluid wat de hagelslag maakt als het uit het pak op je boterham valt: het geluid van hagel die valt.
Deze heerlijke crispy chocolade bolletjes zijn gemaakt van witte chocolade in de kleuren wit en groen en zijn de perfecte topping voor op de boterham, dessert, taart of een lekker Rotterdams 'gebakkie'.
Het is daarmee het meest populaire broodbeleg van ons land. In een pak hagelslag van 400 gram zitten ongeveer 18.000 hagelslagjes en een belegde boterham telt ongeveer 700 hagelslagkorrels. Per Nederlander eten we zo jaarlijks ongeveer 1 kilogram chocolade strooibeleg (hagelslag en vlokken).
Hagelslag bestaat uit suiker en chocola. Eén boterham belegd met hagelslag levert evenveel calorieën als een plak kaas, levert minder verzadigd vet en minder zout dan kaas, maar geen kalk.
Een boterham met 15 gram melk chocoladehagelslag bevat 64 calorieën en 9,7 gram suiker. Helaas is dit dus nog wel zonder de lik boter en het bammetje. Zijn concurrent, de chocoladevlokken, bevatten 68 calorieën en 10,5 gram vet.
Op een boterham sprenkel je gemiddeld zo'n 15 gram hagelslag. Daarin zittten 68 calorieën, 1,4 gram verzadigd vet en 9,7 gram suiker. Hier zitten iets minder calorieën in; zo'n 60 per snee. Maar volgens de Consumentenbond is vruchtenhagel niets meer dan suiker met wat vruchtensap.
doordat goedkope hagelslagvarianten weinig cacaoboter bevatten, kun je ze niet smelten zoals gewone chocolade. in hagelslag zit namelijk een goedkope vet met daarin een poeder dat smaakt naar cacao. maar wanneer je het verhit scheid de boter en de cacao en wordt het korrelig omdat er geen vocht in zit.
Wanneer je nutella vloeibaar wil maken kan je de pot - met het deksel en al - in heet water onderdompelen. Of je kan de pot - zonder deksel even in de microgolf steken. De hazelnootpasta zal lopend worden (én vlot smeerbaar zijn op bijvoorbeeld pannenkoeken).
Vul een pan voor een deel met water en zet deze op een zacht vuurtje. Als het water kookt, doe je de chocolade in een hittebestendige schaal of kom. Plaatst deze boven de pan met water. Zorg ervoor dat de schaal groot genoeg is om in de pan te blijven hangen en dat de schaal niet in aanraking komt met het water.
De grootste chocoladereep ter wereld: 13.000 kilo, 26,8 meter lang, 14,3 meter hoog. Rotterdam - Chocolatier Frits van Noppen heeft in de Onderzeebootloods zijn wereldrecordpoging voor de grootste chocoladereep naar oppervlakte voltooid.
Chocolade kun je smelten au bain-marie. Doe de chocolade in een hittebestendige kom en zet deze op een pan met lichtjes kokend water. Let erop dat er geen waterdruppels of stoom in de kom terechtkomen en dat de onderkant van de kom het water niet raakt. Laat de chocolade zachtjes smelten en roer geregeld om.
De basis van De Ruijter werd in 1860 gelegd in een oude boerderij. Daar begon de 24-jarige Cornelis Rutgerus De Ruijter een banketbakkerszaak in de Brinkstraat in Baarn, nadat hij het vak had geleerd bij een beroemde Utrechtse banketbakker. Hier werd hij bekend met de geheimen van de bereiding van "Muisjes®".
De Ruijter is niet zomaar een hagelslag merk, maar een koninklijk merk! In 1985 is het merk namelijk officieel benoemd tot Koninklijke De Ruijter B.V. Jaren eerder was het merk al hofleverancier voor koning Willem III.
Chocoladehagelslag werd pas in 1936 bedacht, door chocoladefabrikant Venz. Die werden toen nog 'chocoladehagel' genoemd omdat de naam hagelslag al was gepatenteerd door Venco. Inmiddels is het een soortnaam geworden en is het patent niets meer waard, al zie je op veel verpakkingen nog wel enkel chocoladehagel staan.
Door het lage verbrandingspunt is de kans groot dat het aanbrandt en niet meer bruikbaar is. Ook met de au bain-marie moet je de temperatuur van witte chocolade goed in de gaten houden. Verwarm langzaam en gelijkmatig, bij een te hoge temperatuur wordt de witte chocolade korrelig en onbruikbaar.
Het kwetsbare punt van chocolade is zijn grote droogte en het grote aantal cacao- en suikerdeeltjes waarvan de oppervlakken vocht aantrekken. Als je een beetje water door gesmolten chocolade roert stijft het op tot een dikke pasta.