Double cream is een stuk steviger dan slagroom en zal ook als je het opklopt een veel stevigere structuur krijgen dan opgeklopte slagroom, dankzij het hoge vetpercentage. Heavy cream is het meest vergelijkbaar met onze slagroom, ondanks dat de Nederlandse slagroom wel net íets minder vet is.
Hoe lang je ook in het zuivelschap zoekt, de in Groot-Brittannië veelvuldig gebruikte double cream vind je in de Nederlandse supermarkt helaas niet. Hoewel double cream met zijn 48-50% vet nog veel vetter is dan slagroom en een dikkere consistentie heeft, is slagroom nog steeds de beste beschikbare vervanger.
Double cream heeft een vetpercentage van 48 tot 50 procent en is daarmee veel vetter dan de slagroom die bij ons te vinden is. Bij heavy cream doet de naam vermoeden dat hier nóg meer vet in zit, maar dat is niet zo. Deze room heeft een vetpercentage van 36 procent.
Double cream heeft een vetpercentage van 48 tot 50 procent en is daarmee veel vetter dan de slagroom die bij ons te vinden is. Bij heavy cream doet de naam vermoeden dat hier nóg meer vet in zit, maar dat is niet waar. Deze room heeft een vetpercentage van 36 procent.
Double cream
Maak dan een mengsel van één deel mascarpone (80% vet) en twee delen slagroom.
In vergelijking tot MonChou bevat mascarpone meer vet en minder eiwitten. Mascarpone bevat namelijk 40% vet, tegenover de 30% van MonChou. Je zult het verschil ook vast kunnen proeven in de MonChoutaart, maar ik denk alleen wanneer je ze naast elkaar eet.
Wat is het verschil tussen mascarpone en crème fraîche? Crème fraîche wordt, net als mascarpone, gemaakt van room. Waar bij het productieproces van mascarpone roomkaas wordt verdikt met wijnsteen, wordt de roomkaas voor het maken van crème fraîche aangezuurd met melkzuurbacteriën.
Slagroom is ook vetter dan zure room, en staat daarmee ongeveer gelijk aan het vetgehalte van crème fraîche. Bij die 2 zit het verschil in de smaak. Crème fraîche is iets frisser en zuurder dan slagroom, maar je kunt het op dezelfde manier gebruiken.
Beide producten hebben een vetgehalte van 35% en staan niet in de Schijf van Vijf. Eet ze daarom liever niet te vaak. Of je bijvoorbeeld een quiche maakt met slagroom of crème fraîche maakt dus niet uit: de een is niet gezonder dan de andere.
Veel mensen denken dat zure room en crème fraîche hetzelfde zijn. Dat is niet zo. Zure room en crème fraîche zijn twee verschillende producten, hoewel ze op eenzelfde manier gemaakt worden. Zure room heeft een vetpercentage van 10% tot 20% en crème fraîche heeft een vetpercentage van 35%.
Slagroom en crème fraîche hebben ongeveer hetzelfde hoge vetpercentage, van rond de 35%. In kookroom en sojaroom is dat percentage een stuk lager, namelijk ongeveer 20%. Maar dat is nog redelijk calorierijk. Je kunt er ook voor kiezen af en toe de extra room achterwege te laten.
Schmand is een Duits, gefermenteerd zuivelproduct van room. Behalve dat het licht zurig is, heeft het veel weg van crème fraĩche, dat net als schmand goed bestand is tegen verhitting. Hiermee onderscheidt schmand zich van zure room, dat bij warme bereiding snel schift. Schmand wordt gemaakt van de room van koemelk.
Het verschil zit hem in het lagere vetgehalte: 15 tot 20%. Daardoor wordt zure room vooral gebruikt voor koude bereidingen of in bereidingen die niet opnieuw aan de kook moeten worden gebracht, omdat ze anders gaat schiften. Zure room is ideaal voor in je koude bereidingen.
Zure room heeft een vetpercentage van 10 tot 20 procent en is dus iets minder vet. Het heeft dezelfde structuur als crème fraîche, maar schift wel sneller als je het in warme gerechten gebruikt. Kookroom: op zoek naar een vervanger die minder vet is en niet kan schiften?Dan is kookroom ideaal.
Melk heeft in vergelijking met roomsoorten een laag vetpercentage van 0,5% tot 3,5% en is daarom minder geschikt om een romige textuur in een gerecht te creëren. Echter, kun je bijvoorbeeld wel melk gebruiken in een soep in plaats van room voor een variant met minder vet.
Creme fraiche heeft ook een soortgelijke consistentie en smaak als kookroom en kan daarom als een uitstekende vervanger worden gebruikt. Van crème fraiche kunnen onder andere sauzen, dips en marinades worden bereid.
Voor veel zoete recepten vind ik het volgende goed werken: maak een combinatie van slagroom en mascarpone. Klop 1 deel mascarpone luchtig en voeg hier al mixende 2 delen slagroom (en de benodigde hoeveelheid suiker) aan toe. Zo ontstaat er een lekker volle room die het dichtst bij double cream in de buurt komt.
Griekse en Turkse yoghurt zijn perfecte vervangers voor zure room en crème fraîche. Dezelfde koude romige sausjes zijn nu net iets lichter, net iets frisser. En eigenlijk gewoon lekkerder. Niet alleen in tzatziki, maar ook in mierikswortelsaus, verse kruidensaus en romige kerriedip.
Standaard crème fraîche heeft een vetpercentage van 35 procent en is geschikt voor koude en warme bereidingen (dit wordt meestal in professionele keukens gebruikt). Er is ook een demi-crème fraîche met een vetpercentage van 15 procent. Deze halfvolle crème fraîche is alleen geschikt voor koude bereidingen.
Het is in principe hetzelfde product, maar dan met minder vet. Dat betekent dat je het niet kunt stijfkloppen. Je gebruikt kookroom meestal om sauzen of soepen een romige smaak of structuur te geven, maar ditzelfde bereik je ook met ongeklopte slagroom of crème fraîche.
Een beetje verzuurde volle room heet crème fraîche (en is dus in weerwil van de naam niet vers) en kan net als slagroom stijf geklopt worden. Sour cream of zure room ziet er dik en stijf uit, maar bevat toch maar 20 procent vet. Hij zal daardoor schiften in een warme bereiding en je kunt hem niet stijf kloppen.
Een fris alternatief voor room is yoghurt. Dit product kun je goed gebruiken in sauzen en dressings. Houd er wel rekening mee dat je yoghurt niet te hoog mag verhitten omdat het een gefermenteerd product is. Kook het daarom niet mee, maar voeg het pas aan het einde aan je gerecht toe zodat de saus niet kan schiften.
Clotted cream is een dik, boterachtig Engels zuivelproduct gemaakt van ongepasteuriseerde koemelk met een nootachtige smaak. Mascarpone is Italiaans en gemaakt van room, met een zijdeachtige, zoete smaak en textuur.
Ook mascarpone is door (uitgelekte) magere kwark te vervangen. De kwark wordt steviger als deze eerst een uur uitlekt. Gebruik daarvoor een schone dunne doek (zoals een goed gewassen zakdoek). Leg de kwark op de doek in een zeef of hang de doek met kwark op.
Mascarpone komt oorspronkelijk uit Noord-Italië, uit de regio Lombardije. De naam is afgeleid van het Italiaanse woord mascherpa wat in het Lombardisch dialect 'kwark' of 'room' betekent. Mascarpone is een frisse, erg romige verse kaas die het zowel in koude als warme gerechten goed doet.