Ze gaan daar in winterslaap en kunnen prima tegen de kou. Tien en zelfs twintig graden vorst kunnen ze prima hebben. Om een vlinder veilig te verplaatsen pak je deze met dichte vleugels tussen wijs- en middelvinger (Bron: Kars Veling)Dat geldt ook voor dagpauwoog en kleine vos.
Vlinders halen vocht uit hun lijf, brengen hun spijsvertering tot een minimum terug en vormen een soort antivries in hun lichaam. Ze kunnen dan uitstekend tegen de winterse kou en een temperatuur van -20 graden kunnen ze goed overleven. Kou is dus geen probleem voor deze vlinders, maar warmte wel!
Bij temperaturen onder de 13 graden kunnen ze niet eens vliegen, tenzij ze op kunnen warmen in de zon. Maak je plek voor vlinders dus op een zonnige plek in de tuin. Zorg voor een beschutte plek, vlinders houden niet van wind.
14-NOV-2017 - Je zou het niet denken, want vlinders associëren we toch vooral met warm weer, maar er zijn nachtvlinders die juist in het najaar, als de temperatuur flink daalt, actief worden. Zelfs nu zijn er nog heel wat soorten te vinden als je weet waar je moet zoeken.
De levensduur van vlinders varieert enorm. De citroenvlinder kan meer dan een jaar oud worden. Dat komt omdat de citroenvlinder ook in de winter vlinder is, en geen eitje, rups of pop. De meeste vlinders leven veel korter, ongeveer twee tot drie weken.
De meeste volwassen vlinders kunnen niet bijten of kauwen. Ze eten voornamelijk vloeistoffen zoals nectar, sap, sappen van fruit en soms zelfs vloeistoffen van karkassen.
Ook vlinders hebben vijanden. Dagvlinders worden vaak opgegeten door vogels en de grote vijanden van de nachtvlinders zijn vleermuizen en spinnen. Om uit het zicht van de vijand te blijven maken veel vlinders gebruik van camouflage.
Sommige vlinders kruipen weg in een beschut hoekje in een schuur of in een holle boom. Ze houden een soort winterslaap en komen in de lente weer tevoorschijn. De citroenvlinder is een taaie: die gaat gewoon ergens aan een blad of een takje hangen en kan zelfs overleven als de temperatuur onder nul komt.
Eigenlijk kun je vlinders heel goed met de meeste mensen vergelijken: als het regent blijven de meeste mensen binnen. Nu hebben vlinders natuurlijk geen huizen, maar de regen vinden ze niet fijn. Het is voornamelijk de lagere temperatuur en het gebrek aan zon dat er voor zorgt dat de vlinders tijdelijk verdwijnen.
Er zijn verschillende manieren waarop u motten in huis kunt bestrijden. De vliegende nachtvlinders kunt u onder andere met een insectenlamp of mottenstrip vangen. Wilt u ook voorkomen dat de motten eitjes leggen dan zijn de ouderwetse mottenballen nog altijd zeer effectief.
De levensduur van de vlinder varieert van enkele dagen tot twee of drie weken maar soorten die als vlinder overwinteren leven zelfs een aantal maanden. Het belangrijkste doel in het leven van een vlinder: zich voortplanten.
Een volwassen motvlinder leeft niet heel lang: hoogstens een paar weken tot een maand. In deze periode zorgt het beestje vooral voor de verspreiding van eitjes. Dat is geen prettig vooruitzicht, zeker als je weet dat vrouwtjes in hun leven gemiddeld 200 eitjes leggen.
Hoe oud een vlinder wordt, is heel verschillend. De citroenvlinder kan meer dan een jaar oud worden (als vlinder). Dat komt omdat de citroenvlinder ook in de winter vlinder is, en geen eitje, rups of pop. De meeste vlinders worden veel minder oud, ongeveer twee tot drie weken.
Zet inheemse planten en laat brandnetels en distels staan. Bied van het vroege voorjaar tot in de late herfst nectar aan in je tuin. Creëer hoogtes en laagtes in je vegetatie, het is een herkenningspunt en uitkijkpost voor vlinders. Leg beschutte hoekjes aan met hagen en heggen.
Voedsel voor vlinders
De meeste vlinders leven van nectar, een stroperig vocht dat ze uit bloemen halen. In nectar zitten suiker en kleine hoeveelheden eiwitten en vitamines. Vooral de vrouwtjes hebben dit nodig om eitjes aan te maken. Behalve nectar uit bloemen eten sommige vlinders nog ander voedsel.
Dan neemt hij een bijzondere houding aan. Het wordt beschreven als een relaxte pose waarbij de vleugels telkens onder een zekere hoek hangen. Even later reageert hij veel minder op allerlei prikkels. De vlinder slaapt.
Maar om op je vraag te antwoorden: 's nachts (of bij slecht weer) hangen vlinders onder blaadjes in bomen of struiken, of ze kruipen in holletjes tussen stenen of andere voorwerpen om er een slaapje te doen.
Er zit maar een piepklein beetje nectar in elke bloem. Daarom moet een vlinder bij heel veel bloemen langs voor zijn honger gestild is. Elke keer stopt hij z'n dunne slurf erin en zuigt de nectar op. Alsof het een rietje is.
Je zou kunnen zeggen dat dagvlinders overdag vliegen en nachtvlinders 's nachts, maar zo eenvoudig zit onze natuur niet in elkaar. Ook overdag kan je vlinders met een typisch 'mot-uiterlijk' waarnemen, zoals de kolibrievlinder en de sint-jansvlinder.
De vlinder herinnert ons eraan dat, ondanks de moeilijkheden die we kunnen tegenkomen, er altijd hoop is op positieve verandering. Het symboliseert de mogelijkheid om onszelf opnieuw uit te vinden, te groeien en te transformeren naar iets mooiers en beters.
Najaar. In september en oktober zijn er al soorten uitgevlogen maar op zonnige herfstdagen zijn de 'laatvliegers' zoals de atalanta vaak in grote aantallen te zien. Alles bij elkaar heb je de grootste kans om veel vlinders te zien in de perioden half mei tot eind mei en van begin juli tot half september.
Dit wordt waarschijnlijk gestimuleerd door klimatologische opwarming in combinatie met weer toenemende variatie in de bossen. Voor de vlinders van de heide gaat de achteruitgang nog steeds door. Versnippering en de te hoge stikstofbelasting zijn de belangrijkste oorzaken.
Andere voorbeelden van vlinderlokkers zijn bijvoorbeeld verschillende overrijpe of rotte fruitsoorten. Vlinders hebben echter niet alleen behoefte aan voedsel, maar ook aan water. Een natuurlijke waterbron voor vlinders zijn ondiepe plassen, vul dus voor de vlinder een aan schaaltjes met kraanwater.
Reumer schreef een fascinerende zin: 'Vlinders hebben weliswaar een simpel zenuwstelsel, maar zoiets als hersenen ontbreekt volledig en slim zijn ze dus niet.
Vlinders zien geen rood, maar ze kunnen toch meer kleur zien dan mensen!Ze zien namelijk ook ultraviolet licht. Dat is ontzettend handig bij het zoeken naar de juiste bloem. En er zit nog een bijzonderheid aan: door middel van ultraviolet licht kunnen vlinders de mannetjes en vrouwtjes van elkaar onderscheiden.