Waterstofsulfide, soms zwavelwaterstof genoemd, is een sterk ruikend giftig gas dat vooral bekend is als de oorzaak van de geur van rotte eieren. Het ontstaat bij de rotting van vele zwavelhoudende organische stoffen, zoals eiwitten.
H2S wordt gevormd door sulfaat. Het kan aanleiding geven tot geurhinder en corrosie. Onder anaërobe omstandigheden en in aanwezigheid van zwavelcomponenten, kan er competitie optreden tussen de methaaanvormende en de sulfaat reducerende bacteriën.
H2S hoopt zich niet op in het lichaam, maar herhaalde/langdurige blootstelling aan matige concentraties kan leiden tot lage bloeddruk, hoofdpijn, verminderde eetlust en gewichtsverlies. Langdurige blootstelling aan lage niveaus kan pijnlijke huiduitslag en geïrriteerde ogen veroorzaken.
Een zeer gevaarlijke eigenschap van H2S is dat bij concentraties van ca. 150 mg/m³ het gas het reukorgaan uitschakelt. Daardoor is het niet meer waar te nemen. Daarnaast is het kleurloze gas zwaarder dan lucht, waardoor het altijd naar de bodem zakt.
Naast toxisch is waterstofsulfide (H2S) ook brandbaar. In combinatie met lucht is waterstofsulfide explosief. Er wordt zwaveldioxide (SO2) en water gevormd. H2S is veel sneller toxisch dan brandbaar.
Waterstofsulfide komt voor opgelost in grondwater, in 'zuur' aardgas en ook in darmgassen, onder meer als afbraakproduct van uien en knoflook.
Als u de geur van rotte eieren in uw buurt of rond uw huis waarneemt, wordt dit waarschijnlijk veroorzaakt door waterstofsulfide (H₂S). H₂S is afkomstig van rioolzuiveringsinstallaties, rioleringssystemen en afvalwaterzuiveringsinstallaties. Het wordt ook wel rioolgas genoemd en is uiterst giftig voor mensen.
Het komt voor op raffinaderijen, bierbrouwerijen, boerderijen, olie & gas productie platforms, rioleringen en waterzuiveringsinstallaties. H2S = H2S = Waterstofsulfide = Zwavelwaterstof. H2S is een giftig gas met een sterke geur, dat lijkt op de geur van rotte eieren.
Vorming van waterstofsulfide
Waterstofsulfide is een dodelijk gas dat ontstaat bij de omzetting van organisch materiaal door anaerobe en sulfaatreducerende bacteriën in een zuurstofarme omgeving op bijvoorbeeld de bodem van een septische put.
Deze stoffen kunnen voorkomen in de aardbodem en dus ook in aardgas. Ook het rottingsproces van dood ongedierte kan waterstofsulfide (HS2) veroorzaken. Waterstofsulfide kan daarbij ook voorkomen in darmgassen, afvalwaterinstallaties en rioleringen. En op al deze manieren ook in een woning terechtkomen.
H2S of wel Zwavelwaterstof, is een kleurloos gas met een sterke geur van 'rotte eieren'. H2S is zeer giftig. In hoge concentraties is het bovendien brandbaar. Het gevaarlijke van H2S is ook dat het in hogere concentraties niet meer als geur waar te nemen is.
Waterstofsulfide meten met een H2S meter.
Waterstofsulfide (H2S), soms zwavelwaterstof genoemd, is een sterk ruikend giftig gas. H2S is in lage concentraties al schadelijk voor personen. De grenswaarde in Nederland voor H2S is 1,6 ppm. H2S is een gas dat heel snel wordt waargenomen omdat de reukgrens op 0,1 ppm ligt.
Zwavelgeur ontstaat als er een te hoge concentratie waterstofsulfide (h2s) in de lucht hangt. Het is een erg giftig gas dat ontstaat door rotting van zwavelhoudende en organische stoffen. Dit kan bijvoorbeeld in het riool ontstaan of door een rottingsproces van dode muizen, om maar een paar voorbeelden te noemen.
Acetyleen is een kleurloos gas met een opvallende, knoflookachtige geur. Het is iets lichter dan lucht en stijgt daarom eerder traag, maar het vormt een zeer explosief mengsel met lucht en ook met zuurstof.
Hieronder een overzicht van de kleuren op de gasflessen:
Geel staat voor giftig en/of corrosief. Rood staat voor brandbaar. Lichtblauw staat voor oxiderend. Lichtgroen staat voor inert.
Zwavelzuur - vroeger ook wel vitriool genoemd - is een industrieel belangrijk anorganisch zuur met als brutoformule H2SO4. Onder standaardomstandigheden komt het voor als een kleurloze, geurloze, viskeuze en sterk hygroscopische vloeistof met een glasachtige glans, die volledig mengbaar is met water.
De rotte eiergeur die u van het water of uit de kranen ruikt is het bijproduct van zwavel reducerende bacteriën. De bacterie creëert Waterstofsulfide, een gas dat ontstaat door het afbreken van organisch materiaal. Waterstofsulfide wordt ook wel rioolgas genoemd, vanwege de sterke stank.
De bacteriën produceren waterstofsulfide gas. Wanneer de waterstofsulfide oplost in uw warme water, krijgt het water de geur en smaak van rotte eieren. Niet gevaarlijk voor uw gezondheid, maar wel vervelend en onsmakelijk.
Vaak is ontstaat het probleem door een opbouw van bacteriën in leiding die niet regelmatig worden gebruikt. De oplossing is dan vaak simpel: laat een minuut of 3 de water flink doorlopen. Je zal merken dat je na enkele minuten de geur niet meer in een nieuw glas water zal ruiken.
"Als het heel warm is geweest, gaat de ontbinding heel erg snel. Dat ruik je. Dat komt doordat het lichaam opblaast en er meer bacteriegroei is in een korte tijd. De geur is ook heviger als een lichaam is aangevreten en de buikwand ligt er bijvoorbeeld uit."
V: Ruikt mijn bloed? A: Ja, bloed ruikt naar ijzer. Je bloed zou een zeer milde geur moeten hebben. Als je bloed onaangenaam ruikt, raden we je aan je huisarts te contacten.
Een kadavergeur ruikt men wanneer er ergens in of onder het huis, boven het plafond of tussen de muren een dood dier ligt. De geur is hetzelfde als de geur die ontstaat wanneer bijvoorbeeld rauw vlees langdurig over datum is. Ook kunnen hierdoor maden ontstaan.
De stervende is zich wat meer aan het terugtrekken, wat te zien is aan een afwezige manier van kijken. De persoon verliest stap voor stap het bewustzijn, kan onrustig worden of gaan hallucineren. Hierdoor gedraagt je dierbare zich anders dan normaal.