De productie van collageen kun je stimuleren door het eten van voldoende groente en fruit. Maar let op, voor de aanmaak van collageen heeft het lichaam ook voldoende eiwitten nodig. Eet verder voldoende antioxidanten. Deze stimuleren de aanmaak van collageen.
Vermijd waar mogelijk suiker en kies voedingsmiddelen die collageen stimuleren, zoals voedselrijke bladgroenten, citrusvruchten en kruisbloemige groenten (broccoli, bloemkool). Deze voedingsmiddelen bevatten een hoog gehalte aan vitamine C en zwavel, die beide essentieel zijn voor een gezonde productie van collageen.
De aanmaak van het eiwit collageen stimuleren door voeding. Vitamine C is van belang voor de natuurlijke vorming van collageen. Koper en mangaan helpen bij de instandhouding van bindweefsels. Collageen is een eiwit, daarom is eiwitten eten ook van belang (met name de aminozuren glycine en proline).
Zo zorgt bijvoorbeeld roken of overmatige UV-straling voor veel afbraak van collageen in de huid. Het westerse voedingspatroon met veel koolhydraten en suikers breekt ook veel weefsels af waardoor er meer collageen nodig is om aan te vullen.
Collageenproductie neemt ieder jaar af (vanaf je dertigste)
Collageen wordt onder andere in de huid aangemaakt. Maar dat proces neemt geleidelijk af bij het ouder worden. En dat is helaas al sneller dan je denkt.
Door 5 dagen te stoppen met de inname spoor je het lichaam aan om zelf collageen te blijven produceren. Deze cyclus kan je blijvend herhalen, zo lang als gewenst. Vegan Collageen Booster kan daarentegen wél regelmatig en consistent gebruikt blijven worden, omdat het de lichaamseigen productie van collageen stimuleert.
Voedingsmiddelen gemaakt van vlees of vis, zoals bouillon en gelatine bevatten veel collageen. Een portie bouillon van 200ml getrokken van botten, bevat ongeveer 4 gram collageen. Ook de huid van vis bevat veel collageen. Als je bijvoorbeeld sardines, ansjovis of makreel met huid eet krijg je collageen binnen.
Ons lichaam maakt van nature zelf collageen aan, maar deze collageen aanmaak neemt steeds verder af naarmate we ouder worden. De collageen aanmaak stimuleren is na ons 25ste levensjaar extra belangrijk, omdat ons lichaam vanaf dan steeds minder collageen aanmaakt.
De vermindering van collageen komt dus door de leeftijd, maar wordt voor een belangrijk deel versneld of vertraagd door lifestyle. Schadelijke veranderingen in cellen en weefsels ontstaan door een ongezonde lifestyle van teveel zon, roken, stress en ongezonde voeding.
Over het algemeen geven de meeste gebruikers aan binnen 4 tot 8 weken na de start van het dagelijks gebruik van collageen een verbetering in de gezondheid van hun huid, haar en nagels te zien. Je kunt bijvoorbeeld een toename van huidelasticiteit en glans op de huid ervaren en sterker haar en nagels.
De beste keuze in collageen voor de huid. Collageen bestaat uit diverse aminozuren en er zijn wel 28 verschillende typen collageen. Het soort wat we met name in de menselijke huid terugvinden is collageen type 1. Wanneer je een collageen supplement voor de huid wil inzetten, kies je daarom voor type 1 collageen.
Waarom collageen innemen beter is op de nuchtere maag. In principe kun je op elk moment van de dag collageen innemen. Wel raden we je aan om dit ongeacht het tijdstip op een nuchtere maag te doen en zo te profiteren van de maximale absorptie van het supplement.
Bladgroenten zoals spinazie, boerenkool en snijbieten zitten boordevol antioxidanten. Antioxidanten bieden ondersteuning bij de productie van collageen. Eigenlijk alle soorten rood fruit bevatten grote hoeveelheden vitamine C. Vitamine C is onmisbaar bij de lichaamseigen collageenproductie.
Gezichtsolie tegen rimpels zijn arganolie, moringa olie, macadamia olie, borageolie en rozenbottelolie. Deze oliën zijn bij uitstek geschikt om rimpels te bestrijden, werken sterk hydraterend, bevatten veel antioxidanten en stimuleren de aanmaak van collageen en elasticiteit.
Beginnen met een collageensupplement tussen de leeftijd van 20 en 30 jaar kan gunstiger zijn, omdat op deze leeftijd de hoeveelheid aminozuren die nodig zijn om collageen aan te maken, mogelijk begint af te nemen.
Om te beginnen heeft het smeren van collageen weinig zin. Collageen reikt namelijk niet tot de diepere huidlagen en kan daardoor niet in de bloedbaan terecht komen. Het stimuleert de fibroblasten niet terwijl deze noodzakelijk zijn voor het aanmaken van collageen. Collageen slikken of drinken heeft wel degelijk zin.
Hydrateer de huid goed
Hydratatie speelt een grote rol bij de productie en opbouw van collageen. Is de huid niet goed gehydrateerd, dan is deze droog en kan het collageen zichzelf niet herstellen. Ook heeft je lichaam vitamine C nodig om collageen aan te maken.
Vitamine C, oftewel ascorbinezuur, speelt een belangrijke rol in de lichaamseigen aanmaak van collageen. Vitamine C draagt bij aan de vorming van collageen wat van belang is voor de huid, kraakbeen, botten, bloedvaten, tanden en tandvlees. Bij een tekort aan vitamine C kan het lichaam niet voldoende collageen aanmaken.
Collageen van Vital Proteins
In het assortiment van Vital vind je collageenpoeder, collageen creamer, collageen peptiden en zelfs matcha collageen. Leuk weetje: Jennifer Aniston verwerkt Vital Proteins al jaren in haar dagelijkse routine en ze is nu ook chief creative officer van het merk!
Qua werkzaamheid ontlopen vis- en rundercollageen elkaar niet veel, maar volgens sommige onderzoeken is viscollageen beter opneembaar in het lichaam waardoor je hier meer gewenste effecten mee zou kunnen bereiken.
Tot op heden zijn er gelukkig geen collageen bijwerkingen bekend welke ernstig of levensbedreigend van aard zijn. Collageen is per slot van rekening een lichaamseigen stof en is als supplement voor de meeste mensen veilig om in te nemen.
Het hangt er ook vanaf welke vorm je gebruikt en waarvoor je het wilt gebruiken. Bij elke vorm van collageen krijg je verschillende hoeveelheden binnen. Over het algemeen lijkt het innemen van 5 tot 15 gram collageenpeptiden een effectieve en veilige hoeveelheid per dag.
Bovendien kan de huid het niet direct opnemen. Het collageen in crèmes moet eerst afgebroken worden in aminozuren, de bouwstoffen van eiwitten. Via aminozuren kan het via ons bloed uiteindelijk terechtkomen in ons lichaam. Collageen innemen is dus effectiever, zo komt het via de darmen direct in de bloedbaan.