In Zuid-Afrika en Namibië wordt Afrikaans gesproken. Dat is geen zuiver Nederlands maar wel een afgeleide taal die we met wat inspanning heel vlot begrijpen. In Indonesië, dat tot 1949 een kolonie was van Nederland, spreken sommige ouderen nog Nederlands.
Namibië (afr)Koninkrijk der Nederlanden (nld)Suriname (nld)Zuid-Afrika (afr)
Hoewel er verschillen zijn tussen het Afrikaans en het Nederlands, kunnen Afrikaanders en Nederlanders goed met elkaar communiceren. Zuid-Afrika is een van de weinige landen op de wereld waar een Nederlander zich zonder dat hij een taalcursus heeft gevolgd toch aardig verstaanbaar kan maken.
Vanaf de vorming van de Unie van Zuid-Afrika in 1910 zijn Nederlands en Engels officiële talen in Zuid-Afrika. Afrikaans geldt op dat moment nog als dialect van het Nederlands. Later wordt Nederlands geschrapt en Afrikaans als eigen taal erkend. Het is momenteel de derde taal in Zuid-Afrika.
Het Nederlands is een officiële taal in zes landen: in Nederland en België (waar het in het Vlaanderen, het noorden van België, wordt gesproken) en in Suriname, Aruba, Curaçao en Sint-Maarten.
Vandaag de dag leven de meeste Nederlandse Amerikanen in de staten Michigan, Californië, Montana, Minnesota, New York, Wisconsin, Idaho, Utah, Iowa, Ohio, West Virginia en Pennsylvania.
Nederlands is geen makkelijke taal om te leren maar zeker niet de moeilijkste. Het ligt er aan welke talen je als spreekt, iemand die Engels spreekt zou niet zo'n moeite hebben met Nederlands, maar als je bijvoorbeeld alleen Japans spreekt dan wordt het al een stuk lastiger.
De Nederlandse taal is de basis van het Afrikaans. Hierdoor is nog steeds ongeveer 90 tot 95 procent van de Afrikaanse woordenschat van Nederlandse oorsprong en zijn er weinig lexicale verschillen tussen de twee talen.
In 1652 doet het Nederlands zijn intrede in Zuid-Afrika, wanneer Nederlandse kolonisten onder leiding van de V.O.C. de Nederlandse Kaapkolonie stichten bij de Kaap de Goede Hoop. Het Nederlands is tot in de twintigste eeuw gebruikt als cultuurtaal van de Afrikaners, die voor een groot deel afstammen van Nederlanders.
Reputatie. Haarlem heeft de reputatie dat het de plaats is waar het zuiverste, het minst van de norm afwijkende Nederlands gesproken wordt.
Het klinkt bekend in de oren maar toch kun je het niet helemaal verstaan. Nu zul je als Nederlander aardig wat Afrikaanse woorden herkennen. Hoe is de Afrikaanse taal ontstaan en waarom wordt deze taal nog zoveel gesproken in Zuid Afrika ? Ongeveer 7 miljoen mensen in Zuid Afrika spreken nog Afrikaans.
Het Afrikaans is een West-Germaanse taal die hoofdzakelijk in Zuid-Afrika en Namibië wordt gesproken. De taal is een dochtertaal van het Nederlands, ontstaan uit zeventiende-eeuwse Nederlandse dialecten, en werd historisch Kaaps-Hollands genoemd.
Swahili is de taal met de meeste sprekers in Afrika. 150 miljoen mensen op het continent beheersen Swahili.
Nederlandstaligen die Afrikaans kunnen verstaan, kunnen het daarom nog niet schrijven. De spelling van het Afrikaans staat dichter bij de uitspraak dan in het Nederlands.
In Zuid-Afrika zijn maar liefst 11 officiële talen. Het Afrikaans is er daar één van. Het is een mengelmoes van verschillende talen, waaronder het Nederlands. Dat komt omdat Nederlandse VOC-handelaars zich in de zeventiende eeuw in Zuid-Afrika gingen vestigen.
Het Tobi wordt ook, zij het minder, gesproken op de Zuidwest-Eilanden (Helen Reef, Fana, Pulo Anna, Merir en Sonsorol). Nog geen dertig mensen over heel de wereld spreken het Tobiaans. Daarmee is het Tobiaans zowat de minst gesproken taal ter wereld.
In Europa vinden we binnen het Nederlands taalgebied 21 miljoen mensen: samen vormen ze één van de twee Nederlandse taalgemeenschappen. De tweede vinden we in Zuid-Afrika plus Namibië, waar minstens 5 miljoen mensen de tweede soort Nederlands spreken: Afrikaans.
In 1910 werden Transvaal, de Kaapkolonie, Oranje Vrijstaat en Natal verenigd en was de Unie van Zuid-Afrika een feit. De leiding kwam in handen van Louis Botha, de eerste premier van het land.
In Zuid-Afrika wonen zo'n 50.000 Nederlanders, en elk jaar gaan er tienduizenden op vakantie. Dit jaar zijn dat er waarschijnlijk nog veel meer, vanwege het wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika.
Het Nederlands wordt met het Duits, Engels, Zweeds en Deens gerekend tot de Germaanse talen. De onderlinge verstaanbaarheid tussen deze talen verschilt. Deens en Zweeds zijn onderling het meest verstaanbaar, maar ook Nederlands en Duits zijn over en weer verstaanbaar.
Twee talen (Afrikaans en Engels) zijn van Germaanse oorsprong, de andere zijn Bantoe-talen. Zuid-Afrika kende vroeger twee talen, het Engels en het Afrikaans, maar in middels zijn er 11 talen officieel erkend.
Vrijwel iedereen in Zuid-Afrika spreekt prima Engels. Engels is niet de meest-voorkomende eerste taal. Dat zijn achtereenvolgens Zulu (23%), Xhosa (16%) en Afrikaans (14%).
Volgens de onderzoekers heet de vreemdste taal ter wereld Chalcatongo Mixtec. Het Chalcatongo Mixtec wordt gesproken door 6000 mensen in het Mexicaanse Oaxaca. Het is de enige taal waar er geen verschil te merken is tussen een vraag en een mededeling.
FRANS - DE MOOIST GESPROKEN TAAL
Met zijn onuitspreekbare "r", zijn nasale klinkers "en", "in", "un" en melodieuze intonatie klinkt het uiterst muzikaal voor het niet-moederlijke oor. En laten we de sterke culturele context niet vergeten die het Frans de status van de mooiste gesproken taal ter wereld geeft.
Volgens de onderzoekers heet de vreemdste taal ter wereld Chalcatongo Mixtec. Deze taal verschilt het meeste van alle andere onderzochte talen. Het Chalcatongo Mixtec wordt gesproken door 6000 mensen in Mexico in Oaxaca. In vreemdste taal Chacatongo Mixtec verandert er bij een vraagzin helemaal niets.