De pH waarde geeft de zuurgraad van je aquariumwater aan. Een pH waarde van 0 is zeer zuur, 14 is het tegenovergestelde. Voor een gezelschapsaquarium ligt een gezonde pH waarde tussen de 6,8 en de 7,5. Een hogere waarde wordt basisch genoemd, een lage waarde betekent dat het aquarium te zuur is.
Hoe meet ik de pH waarde in mijn aquarium
Voor het meten van de pH waarde kunt u een test-strip gebruiken. Met deze strips kunt u snel meerdere waterwaarden meten, waaronder o.a. de pH. We raden aan om dit op reguliere basis te doen om zo uw waterwaarden te monitoren, bijvoorbeeld tijdens de reguliere waterwissels.
In hoge concentraties, als de pH lager is dan 1 kunnen zuren schadelijk zijn. Een pH lager dan 4,5 is giftig voor verschillende (water)diertjes. Een pH lager dan 1,5 kan brandwonden veroorzaken (huid oplossen).
Meet je pH waarde met de aquarium water test op meerdere momenten van de dag, de pH waarde schommelt namelijk gedurende de dag. Overdag zal je pH waarde stijgen doordat de aquariumplanten CO2 gebruiken. In de nacht daalt de pH waarde doordat er meer CO2 vrij komt. Verhogen: Toevoegen van GH Plus.
Voor zorgen dat je PH waarde weer gezond is door de basis van iedere maaltijd alkalisch te laten zijn. Dit doe je door suikers, gluten, rijst, maïs en bewerkte granen te vermijden, koolhydraatarm te eten en zoveel mogelijk biologische water dragende groenten en fruit (m.n. citroen en appel) te eten.
Een te hoge pH betekent dat je water te basisch is. Dat kan leiden tot ontwikkeling van gevaarlijke bacteriën omdat het chloor in je zwembadwater op dat moment veel minder actief is. Bovendien zal een te hoge pH in combinatie met te weinig vrij chloor leiden tot algengroei en groen water.
Wil je helder water, dan hoef je niet direct naar bestrijdingsmiddelen te zoeken. Het plaatsen van genoeg waterplanten in het aquarium kan de witte waas al doen verdwijnen. Vooral Cabomba en Waterpest doen het goed bij aquaria met een witte waas.
Een schoon aquarium houdt de algen weg. Het onderhoud van een aquarium dient eenmaal wekelijks te gebeuren en bestaat uit het wisselen van minimaal 50 procent water, bodemvuil verwijderen uit alle hoeken en gaten, eventuele aanslag op glas verwijderen en eventueel kalkaanslag op de waterrand verwijderen.
als zoet water! Het reproduceert ook de natuurlijke biotoop van de vis. Bovendien bevat regenwater voedingsstoffen voor levende wezens. Dit maakt de regenput tot een bijna onmisbaar systeem voor het opvangen van regenwater om het verbruik van uw leidingwater voor uw aquarium te beperken.
De normale pH-waarde van het bloed ligt tussen de 7,35 en 7,45.
Een te lage pH-waarde zorgt er namelijk voor dat het water corrosief wordt en een schadelijke werking kan hebben. Zorg er daarom altijd voor dat de pH-waarde tussen de 7,2 en 7,6 ligt, bijvoorbeeld door bij een lage pH-waarde gebruik te maken van dit middel.
Een pH kleiner dan 7 betekent dat de oplossing zuur is, hoe lager hoe zuurder. Dus dat betekent dat hoe lager de pH is, hoe hoger de concentratie hydroxonium-ionen in de oplossing is. Een pH groter dan 7 wil zeggen dat de oplossing basisch is.
Water is neutraal als de pH-waarde gelijk is aan 7. Bij zuiver water is dat bijvoorbeeld het geval. Een pH lager dan 7 betekent dat het water zuur is. Een pH hoger dan 7 betekent dat het water alkalisch (of basisch) is.
Het verhogen van de pH kan enkel op een chemische manier, namelijk door het toevoegen van ofwel 'pH plus' (voor kleine pH-aanpassingen) of met behulp van natriumhydroxide (voor grote pH- aanpassingen).
Om ervoor te zorgen dat alle bewoners van een aquarium zich goed voelen en gezond blijven, is het regelmatige verversen van het water essentieel. Daarbij zijn de aquarianen aangewezen op het gebruik van leidingwater, dat wordt beschouwd als een van de best gecontroleerde voedingsmiddelen.
De officiële richtlijn is om het water in uw aquarium elke 7 tot 14 dagen te verversen. Afhankelijk van het vissenbestand zou u meer of minder moeten verversen. Met genoeg planten en filtratie kunt u het uitstellen tot elke 14 dagen. Elk aquarium heeft zo nu en dan schoon, vers water nodig.
Overbelichting van het aquarium of waterwaarden die niet in balans zijn. Deze alg komt vaak voor bij aquaria die net opgestart zijn. water verversen (50%) en daarnaast CO2 en snelgroeiende planten als Vallisneria en Cabomba toevoegen aan het aquarium.
Zorg dat het aquarium niet in direct zonlicht staat, ververs je aquarium regelmatig en overweeg eventueel een UV filter aan te schaffen. Als het water wit van kleur is en troebel is kan dit een aantal oorzaken hebben. Het meest waarschijnlijke is dat je het aquarium recent hebt gevuld en dus nog aan het "opstarten" is.
De meest voorkomende gevallen van een witte waas in je aquarium is bij het opstarten, het teveel water wisselen of de filter pomp te grondig schoonmaken. Na verloop van tijd, 2 tot 14 dagen zal deze waas vanzelf verdwijnen. Dit zijn kleine bacteriën die in grote mate aanwezig zijn die de witte waas veroorzaken.
In een aquarium met voldoende nitrobacter bacteriën, zal het nitriet echter snel worden omgezet naar het onschadelijke Nitraat(NO3). Het duurt in de regel meestal 11-14 dagen totdat er voldoende bacteriën aanwezig zijn om het giftige Nitriet in onschadelijk Nitraat om te zetten.
Een te hoge pH waarde kun je verlagen met pH-min granulaat of vloeistof. De juiste dosering voeg je toe aan het zwemwater. Hoeveel pH-min je precies nodig hebt om de pH waarde omlaag te krijgen, kun je van het etiket op de verpakking aflezen.
Niet meer dan 300 gram per 10 m3 per behandeling. Wij adviseren u om in de avond na het zwemmen de benodigde pH-Minus aan het water toe te voegen. Voeg pH-Minus nooit direct aan het water toe, los het op in een 10 liter emmer met lauwwarm water en verdeel het daarna over het wateroppervlak.
Als u uw zwembad intensief gebruikt en u voegt chloor toe aan het zwembadwater dan wordt de ph waarde beïnvloed en gaat deze stijgen. Als uw Ph 7.6 is dan zal het aanwezige chloor in uw zwembadwater al vele malen minder actief zijn en stijgt de pH snel boven de de gewenste pH waarde.