Een gerecht met Confit de Canard is nog lekkerder met een mooie bijpassende wijn. Een stevige en volle witte wijn kan zeker (bijvoorbeeld een Chablis of Sancerre) maar nog beter passen een rode Pinot Noir of een Marsala. Vooral een goede Pinot Noir lijkt gemaakt voor Confit de Canard.
Tamme eendenbout/ Confit de canard
Denk aan een krachtpatser uit de Cahors of Bergerac, of – iets zwoeler van smaak – een heerlijke malbec uit Mendoza. De tannines die je in deze wijnen vindt, smelten prachtig weg bij het vettige vlees.
Wijn bij confit de canard | Bij dit volle, stevige en vette gerecht heb je goeie opties. Kies afhankelijk van je bijgerechten, seizoen of bui, voor een frisse, sappige lichte rode wijn als tegenhanger. Een Pinot Noir – of frisse Sangiovese doet het heel goed als je er een frisse salade bij kiest.
Gaat u voor rode wijn dan kunt u de uitgesproken smaak van wilde eend het beste combineren met een stevige en krachtige rode wijn als Cabernet Sauvignon, Merlot of Pinot Noir. Gaat u liever voor witte wijn, kies dan voor een houtgerijpte en krachtige Chardonnay of Viognier!
Welke wijn bij Canard à l'orange? Heerlijk malse eend met een lichtzoete sinaasappelsaus en een bittertje van de verse sinaasappel. Schenk hier een witte wijn bij met zachte zuren, zoals bijvoorbeeld een witte Rhône. Maar ook een Chileense of Argentijnse Chardonnay past uitstekend.
Een gerecht met Confit de Canard is nog lekkerder met een mooie bijpassende wijn. Een stevige en volle witte wijn kan zeker (bijvoorbeeld een Chablis of Sancerre) maar nog beter passen een rode Pinot Noir of een Marsala. Vooral een goede Pinot Noir lijkt gemaakt voor Confit de Canard.
Bij gerechten die niet zozeer pittig maar wel flink kruidig zijn, is Gewürztraminer door zijn kruidige en stevige karakter ook een aanrader (denk aan bepaalde Indiase curries of Chinese hoisin saus).
Zo'n op de huid geroosterde eendenborst doet het goed met wat lichtere rode wijnen van druiven zoals pinot noir, merlot, tempranillo en sangiovese (Chianti). De vaak rokerige aroma's versmelten met die van de eend. Wil je wat voller en steviger?
Pure gebakken of gegrilde coquilles doen het beter met rijkere witte wijnen, omdat ze dan iets karamelliseren. Denk aan houtgerijpte Chardonnay uit koel klimaat en aan witte Bourgogne in het bijzonder, aan Chenin Blanc uit de Loire, of bijvoorbeeld houtgerijpte Assyrtiko of houtgerijpte witte Etna.
Als ik een pinot noir schenk is het altijd eentje uit die streek. Maar probeer gerust eens een goede Spätburgunder uit Duitsland.
De beste witte wijnen bij kalkoen zijn: Chardonnay, Pinot Grigio, Riesling, Viognier, Rhône, Sauvignon Blanc of Muscat. In het geval van rode wijn kiest u het beste voor de Cabernet Sauvignon, Sangiovese, Valpolicella, Merlot of Pinot Noir.
Kwartel is zeer fijn en delicaat, en vraagt om een evenwaardige wijn die dit kleine gevogelte niet overdondert. In rood: bourgogne (stijl Chambolle-Musigny, Savigny-les-Beaune), een cru uit Beaujolais, Margaux, sankt laurent uit Oostenrijk, montepulciano of barbera uit Italië.
Pouilly-Fuissé wijnen gaan erg goed gepaard met schaal- en schelpdieren (garnalen, kreeft), foie gras en wit vlees. Door hun aromatische kracht is het ook zeker geen gek idee om deze wijn te serveren bij Aziatische gerechten zoals sushi. Lees ook welke wijnen er nog meer bij vis passen.
Coquilles is door zijn aparte smaak en structuur heel goed te combineren met wijn. Eigenlijk drink je coquilles altijd met een witte wijn, zoals een chardonnay of een sauvignon blanc. Rode wijn, Rosé wijn en mousserende wijn passen minder goed bij deze scheldieren.
Maar de basisregel is de volgende: een lichte, houtgerijpte, witte wijn zoals een Chardonnay, Chablis of een Sauvignon Blanc past over het algemeen goed bij coquilles.
Deze wijnen zijn echte krachtpatsers en combineren het beste met gerechten met pit. Denk aan een Thaise curry, maar ook maar ook een krachtige maaltijdsalade met blauwe kaas. Een klassieke combinatie in de Elzas is een Gewurztraminer met munsterkaas, vaak geserveerd met wat kummel erbij.
De bekendere witte wijnen van de druivenrassen chardonnay en sauvignon blanc gaan de riesling voor qua omvang, maar qua kwaliteit behoort de riesling zeker tot de top. Ook daarom wordt de Riesling gewaardeerd door veel sommeliers en wijnliefhebbers.
Behalve wijn is water op tafel ook altijd lekker, eventueel met een schrijfje citroen, limoen of een takje verse munt erin. Ook een pot thee doet het altijd prima bij Aziatische gerechten. Je kunt ook zelf kruidentheetjes brouwen, zoals fruitige winterthee of kurkuma gemberthee.
Vanwege het hoge vetgehalte kan het prettig zijn een wijn te kiezen met frisheid, voor een fijn schonend effect. Een beetje tannine mag ook best. Lokale Sud-Ouest-wijnen combineren natuurlijk mooi, zoals Madiran of Cahors. Kruidige Languedoc-wijnen kunnen ook prima, denk bijvoorbeeld aan Corbières of Minervois.
Zowel de tartiflette als de raclette zijn vrij zware gerechten. En net daarom kan de juiste wijn schitteren door opnieuw evenwicht aan tafel te brengen. Ideaal zijn frisse witte wijnen of een levendige jonge rode wijn.
Eigenlijk maakt het niet zo heel veel uit, maar onze voorkeur gaat uit naar een Pouilly Fumé uit de Loire. Gemaakt van de sauvignon blanc. En ook een rosé of een wat rijkere Chenin Blanc uit Zuid-Afrika zal uitstekend combineren. Maar ook een bubbel zal heel goed smaken.
De basisregel voor wijn bij zalm
Ook een lichtgekoelde rode Pinot Noir past goed. Volle witte wijn uit de Bourgogne, Champagne of Elzas past hier goed bij. Pinot Gris d'Alsace, Riesling d'Alsace, Riesling spätlese, Grüner Veltliner, Furmint, Sauvignon Blanc uit Chili en Nieuw-Zeeland.