Wel zout: de meeste blokjes zitten ruim boven de 40%. Verder bevatten ze veel zetmeel, vet, smaakversterker en suiker en een beetje groente en kruiden. Te veel zout verhoogt de bloeddruk en verhoogt zo de kans op hart- en vaatziekten, en bovendien kan het je nieren beschadigen en voor botontkalking zorgen.
Albert Heijn Krachtige bouil lon kip spant de kroon met 58%, gevolgd door de Maggi Groentebouillon met 57%. Met één portie – een kom van 250 ml – zit je met de kippen bouillon van AH al bijna aan de helft van de maximale hoe veelheid zout voor de hele dag (6 gram).
Zelf trekken is het best
Wat wél gezond is, is de zelfgemaakte variant die u trekt uit botten. “Als de beenderen lang trekken, kunnen ze interessante mineralen vrijgeven, zoals ijzer en zink. Deze zijn afkomstig uit het beenmerg. IJzer versterkt je weerstand en is ontstekingsremmend in lage concentraties.
Het hoofdbestanddeel van een bouillonblokje is zout en daarnaast zit er suiker en glucosestroop in. Maar het bevat ook smaakversterkers (E621), gistextract, palmvet en wat kruiden en specerijen. In een blokje groentebouillon zit niet meer dan 6,4% groente.
Echte bouillon is een aftreksel van groenten, kruiden en specerijen en bijvoorbeeld vlees. De meeste bouillonblokjes bestaan echter vooral uit zout. Verder zit er voornamelijk zetmeel, vet, smaakversterkers en suiker in. Groente, kruiden en vlees lijken bijzaak.
Bottenbouillon is rijk aan allerlei belangrijke voedingsstoffen. De botten zijn rijk aan calcium en fosfor en bevatten daarnaast kalium, magnesium, silicium en zwavel. Beenmerg bevat vitamine K2 en A, omega 3 en 6 vetzuren en o.a. de mineralen selenium, zink en boron.
Als je alleen op drinkbouillon leeft, zul je snel gaan afvallen. Maar het is absoluut niet gezond, het enige wat je binnen krijgt is water met zout, je zult heel snel flauw gaan vallen. Je verliest misschien wel wat vet, maar voornamelijk vocht (omdat je glycogeen voorraad in je spiere opraakt) en ook spieren.
Redelijk. Dit product kan de dagelijkse uitzondering zijn op een verder gezond voedingspatroon. Soep zoals Opkikker drinkbouillon tuinkruiden is niet geschikt als onderdeel van een gezonde dagelijkse voeding. Opkikker drinkbouillon tuinkruiden is een prima keuze als dagelijks extraatje.
Maak eens een mengsel van verse groenten, kruiden en zout. Dit werkt erg goed als alternatief voor een bouillonblokje. Bovendien zitten er geen toegevoegde geur-, kleur- of smaakstoffen bij én kun je zelf bepalen hoeveel zout je toevoegt.
In 1 tabletje (10 gram) bouillonblokje zit: 27 kcal energie. 1,7 gram vet. 0,3 gram verzadigd vet.
Bouillonblokjes worden namelijk met droge ingrediënten gemaakt. De zelfbouwbouillonblokjeskit. Je hebt nodig: kippenpoeder en gistextract, suiker, kurkuma, palmvetpoeder, glucosestroop, peterselie gedroogd, uienpoeder, citroenzuur, zout, kiparoma, smaakversterker en dit is kippenvet.
Hoeveel blokjes heb je nodig? Da's heel simpel: per halve liter water voeg je 1 bouillonblokje toe. Bijkruiden hoeft dan bijna niet.
Het aminozuur cysteïne in de kip zou helpen het slijm in de longen te verdunnen. Daarnaast houdt de bouillon je neus- en keelholte warm en vochtig en helpt het tegen uitdroging.
De meest zoute blokjes zijn: Albert Heijn krachtige bouillon kip: met 58 procent zout en Maggi bouillonblokjes met 57 procent zout. De minst zoute blokjes zijn: Damhert, low salt groentebouillon met 7 procent zout en Your Organic Nature, heldere groentebouillon zoutarm met 15 procent zout.
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft de zout-norm voor bouillonblokjes vastgesteld op 2,2 gram zout per blokje. De werkelijkheid ligt volgens de Consumentenbond echter veel hoger. Het gemiddelde bouillonblokje bevat 5,4 gram zout.
Je denkt er misschien niet snel aan maar ook bouillon(blokjes) en fonds kan je jarenlang bewaren. Droge bouillonblokjes of ingevroren (verse) fond zijn niet alleen handig om (noedel)soep van te maken maar ook wanneer je een saus extra smaak wil geven.
Gehydrolyseerde plantaardige eiwitten (water, tarwe-eiwitten, zout), water, aroma, smaakversterkers (E621, E631), zout, suiker. Allergenen: Gluten bevattende granen.
MAGGI Bouillonblokjes Tainer
Bouillonblokjes van MAGGI geven je gerechten eenvoudig extra smaak. Bouillon is geschikt als basis voor soepen, sauzen, jus, pasta, rijst, vlees en groente.
Een bouillonblokje is een gedroogd en in een balkvorm geperst mengsel van zout, gedroogde kruiden, smaakversterkers of gist en suikers, dat met vet (meestal geharde plantaardige olie) wordt gebonden.
Maak je geen zorgen, je hoeft het niet te gaan drinken in plaats van water. Eén mok bottenbouillon per dag kan al wonderen doen, en dan met name wanneer je lichaam wel wat extra voedingsstoffen kan gebruiken.
Van een bouillon zonder 'dingetjes' kun je daarentegen goed zeggen dat je die drinkt, tenzij je de bouillon uit een bord oplepelt. In het spreekwoord 'De soep wordt niet zo heet gegeten als ze wordt opgediend' komt ook eten voor.
Een bouillon is een toegankelijke manier om het vochttekort in het lichaam aan te vullen. Alleen water drinken is bij uitdroging onvoldoende. De darmen hebben zouten nodig om het vocht goed op te kunnen nemen. Bij overmatig zweten en diarree kan er sprake zijn van een verlies aan mineralen.
Spinazie, sla, boerenkool. Bladgroenten zijn heel erg rijk aan vezels en water. Alle twee uitermate geschikt om je maag een vol gevoel te geven. Bovendien zitten groene bladgroenten boordevol mineralen, vitaminen en vezels en zijn daardoor heel geschikt voor een gezond dieet.
Onderzoek toont aan dat mensen die regelmatig soep eten minder zwaarlijvig zijn. Soep levert doorgaans weinig calorieën voor een groot volume (gemiddeld minder dan 100 kcal voor 250 ml groentesoep) en zorgt voor een verzadigingsgevoel. Het is dan ook een ideaal voorgerecht.
Soep is erg licht en toch voedzaam
Je hebt aan het begin van de dag meteen je volume vocht en verse groenten binnen, ideaal dus. Soep zorgt wel voor vitaminen en vult heel makkelijk zodat je niet snel een hongergevoel gaat hebben. Maar er komt geen suiker aan te pas.