De maïs die aan dieren gevoerd wordt is een andere soort dan die mensen eten. Voedermaïs groeit in Nederland, maar suikermaïs komt uit verre landen. Als korrels in blik is dat wel goed betaalbaar, maar de verse kolven zijn vanwege de transportkosten enhun beperkte houdbaarheid inderdaad prijzig.
Maïs is een gezonde bron van koolhydraten, welke je lichaam van de nodige energie kunnen voorzien. Daarnaast bevat maïs een ruime hoeveelheid aan folaat (vitamine B11). Je lichaam heeft folaat nodig voor de aanmaak van cellen en weefsels, waaronder je rode en witte bloedcellen.
Alhoewel je het wel zou denken, vanwege de koolhydraten en fructose ( 3,2 gram fruitsuikers per 100 gram) is maïs geen dikmaker. Zoals eerder geschreven bevat het erg veel voedingsvezel, wat de spijsvertering reguleert en zorgt voor een goede balans in de bloedsuikerspiegel.
Daar kunnen we kort over zijn: ja! Het maakt voor de vitamines en vezels niet uit of je groenten zelf vers kookt of uit blik of pot eet. Kies dan het liefst wel voor "pure" groenten uit blik of pot, zoals sperzieboontjes, worteltjes, mais, doperwten en rode kool.
Mais is een graansoort, maar wordt ook gegeten als groente. De soort die we eten is suikermais. In de winkel vind je mais terug in verschillende vormen, zoals: maiskolven, korrels in blik of pot, cornflakes, maïzena en popcorn.
Het lichaam kan maïskorrels niet afbreken
Ze zijn uit cellulose opgebouwd, het hoofdbestanddeel van bijvoorbeeld katoen en hout. Ons spijsverteringsstelsel heeft geen enzymen om cellulosevezels af te breken, en daarom kan het lichaam de maïskorrel niet verteren en komt hij heel naar buiten.
Een groenling, putter, duif, maar koolmezen willen ook wel een hapje van de mais mee eten. De maïs wordt voornamelijk gegeten door zaadeters zoals goudvink, heggemus, huismus, koolmees, pimpelmees, spreeuw, vink, sijs, putter… De kolf is eenvoudig op te hangen dankzij het touw bovenaan.
Mais is officieel geen groente maar een graangewas, en alleen de zoete suikermais is eetbaar. In Nederland vinden we, vaak ook langs de weg, veel snijmais terug wat voornamelijk gebruikt wordt als voer voor rundvee.
Gezondheid
AH Geroosterde mais is niet geschikt als onderdeel van je dagelijkse voeding. AH Geroosterde mais kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Popcorn bevat duidelijk minder calorieën en vet en meer eiwitten en vezels.
Kant-en-klare en magnetron popcorn bevatten vaak veel suiker, zout of andere toevoegingen. De gezondste keuze is zelfgemaakte popcorn. Zo kun je zonder een al te groot schuldgevoel snacken, mits je niet te veel eet en niet te scheutig bent met de zout of suiker.
Zelfgemaakte popcorn is gezien de voedingswaarden namelijk best gezond als snack. En zeker een beter alternatief dan een zak chips. Daarbij raak je van popcorn sneller verzadigd dankzij de vezels die erin zitten.
Mais uit blik hoef je namelijk alleen maar even op te warmen in het vocht dat in het blik zit. Gebruik je de mais bij een koud gerecht, zoals bijvoorbeeld een lekkere salade, zoals deze overheerlijke maïssalade? In dat geval hoef je het blikje mais alleen maar goed uit te laten lekken.
Suikermais is de mais die gebruikt wordt om popcorn mee te maken. Het verschil tussen beide is ook te zien aan de vorm. Zoete mais heeft de typische vorm van een maiskorrel, d.w.z. een zijdelings afgeplat en meestal citroengeel. Suikermais is kleiner en ronder van vorm eigenlijk druppelvormig, ook is deze gedroogd.
Van een blikje mais kan je lekkere maiskoekjes maken. Prima als vleesvervanger bij een warme maaltijd. Ook kinderen zijn er dol op.
Popcorn dankt zijn naam aan het poppende geluid dat maïskorrels maken als ze gepoft worden, corn is het Engelse woord voor maïs. De pofmaïs die gebruikt wordt voor popcorn zijn de korrels van een speciale variëteit maïs (niet alle gedroogde maïskorrels zijn geschikt voor popcorn).
De kleine maïskolfjes kunnen zelfs rauw gegeten worden, hoeven daarom nauwelijks gekookt te worden, en zijn zeer geschikt voor roerbakken. Ze worden met spil (kern) en al gegeten.
Maisteelt en grasland neemt een aanzienlijk deel van het landbouwareaal in beslag. Maisteelt wordt geassocieerd met diverse duurzaamheidsproblemen en indien grasland wordt gescheurd op de gangbare wijze t.b.v. maisteelt of herinzaai geeft dit ook duurzaamheidsproblemen.
Het IJslandse dieet, dat bestaat uit verse vis, vlees en zuivelproducten van hoge kwaliteit, draagt eraan bij dat IJslanders minder last hebben van alzheimer, hart- en vaatziekten, beroertes en diabetes, bleek uit de documentaire The World's Best Diet.
niet kan verteren – zoals maïs – kunnen de gevolgen desastreus zijn. konijnen, van darminfecties tot stagnatie van de darmen.
Ondanks dat maïs efficiënt met water om gaat, varieert de vochtbehoefte van mais gedurende de gewasontwikkeling: het waterverbruik loopt gestaag op en piekt rondom de bloei. Als de bladeren nog groen zijn en openvouwen in de nacht is het nog niet te laat. Het gewas heeft dringend water nodig.
Maïs is een eenjarige plant en ontstaat uit een geel tot lichtoranje zaadje dat veel harder en rimpeliger is dan de maïs uit de potjes en blikjes uit de supermarkt. De maïszaden ontkiemen snel en groeien binnen enkele dagen uit tot grasachtig plantjes.