Toch zijn er nog ongeveer 8000 Nederlandse huishoudens niet aangesloten op een rioolnetwerk. De voornaamste reden is dat deze Nederlanders te ver van het rioolstelsel wonen. Zij maken volgens Gastkemper het vaakst gebruik van een zogenoemde septictank, een bak waar vuil water in opgeslagen en gezuiverd wordt.
Een septische put voor al je afvalwater
Belangrijk is dat in afwachting van de aanleg van riolering, het plaatsen van een septische put verplicht is. Op deze septische put moet alle afvalwater aangesloten worden, dus zowel zwart (toilet) als grijs (bad, douche, keuken, wasmachine) water.
Je komt te weten waar het riool ligt in jouw huis in tuin door: te kijken op de bouwtekeningen. de zichtbare stukken buis in huis te controleren met de bouwtekening. een deskundige installateur of loodgieter in te huren om de plek van het riool te bepalen.
Om na te gaan of er al riolering in je straat ligt of nog komt, kun je de cluster (zone of gebied) van jouw gebouw raadplegen op de zoneringsplannen van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). Die geven voor elke woning weer welke maatregelen je moet treffen.
In Nederland ligt circa 126.000 kilometer riolering. Vrijwel 100% van de bevolking is hierop aangesloten. Water dat wegloopt door de gootsteen, toilet en douche komt in het riool terecht, en vervolgens via het riool bij de zuivering van het waterschap.
Het kan worden gezien als een van de eerste moderne toiletten in Europa. De rijke Romeinen hadden vaak een privétoilet, de armere Romeinen gingen naar de openbare toiletten of deden hun behoefte in een po. Ook stonden er amforen op straat, waarin men urine 'verzamelde' voor gebruik in de volderijen en wasserijen.
Vanaf 2011 is het verplicht om een gescheiden rioolstelsel voor regen- en afvalwater te plaatsen voor nieuwbouwwoningen, en grote verbouwingen. Voor bestaande woningen geldt de verplichting pas zodra er in jouw straat een gescheiden riolering wordt aangelegd.
Een septische put is niet verplicht in elke gemeente. Een regenput is verplicht voor nieuwbouwwoningen of grondig renovaties.
dat de eigenaar van het gebouw verplicht is om, op eigen kosten, aan te sluiten op de riolering (als die er ligt) dat de eigenaar van het gebouw, als er geen riolering ligt, het afvalwater zelf moet zuiveren vóór het geloosd wordt.
Als huiseigenaar ben je zelf verantwoordelijk voor een juist gebruik van het riool. Ook moet je zelf alle schade aan de rioolvoorzieningen in je huis tot en met de aansluiting op het riool herstellen. Vanaf dat punt neemt de gemeente het over.
Ligt jouw woning in een rode zone, dan is de plaatsing van een Individuele Behandelingsinstallatie voor Afvalwater (IBA) verplicht. Bij nieuwbouw moet de IBA onmiddellijk worden geplaatst (dit staat ook in de bouwvergunning).
Afvoer van water of vuilnis
Op grond van artikel 5:53 BW is een eigenaar verplicht er voor te zorgen dat geen water of vuilnis van zijn erf in de goot van eens anders erf komt.
Als er geen riolering in uw straat aanwezig is, zijn er 2 mogelijkheden. Uw pand bevindt zich volgens de zoneringsplannen in: Collectief te optimaliseren buitengebied: Dit betekent dat er nog geen riolering aanwezig is die aangesloten is op een RWZI (zuiveringsinstallatie), maar dit wel gepland is in de toekomst.
Als een oude beerput niet gedeeltelijk onder een pand ligt, is het mogelijk de put uit te laten graven en te laten verwijderen. De aannemer die u ervoor inschakelt, zal met zwaar materieel komen om de put uit te graven, te slopen en af te voeren.
Verluchting septische put
De verluchting moet ervoor zorgen dat de drukverschillen niet rechtstreeks inwerken op de reukafsluiters van sanitaire toestellen, zodat hun waterslot behouden blijft en geen geurhinder ontstaat.
Wie legt de aansluiting aan? Voor de aanleg van een rioolaansluiting op eigen terrein tot aan de erfgrens kunt u zelf een aannemer inschakelen. De aansluiting vanaf de erfgrens naar het (hoofd)riool mag alleen door de gemeente gedaan worden.
Het wordt aangeraden om leidingen tenminste 70cm diep in te graven. Hiermee zit u onder de vorstgrens en heeft de buis minder last van mogelijke verkeersbelasting. Deze diepte is niet altijd haalbaar en is ook afhankelijk van de situatie zoals bijv. de hoogte van de huisaansluiting.
Vaak kunt u de ligging van de riolering vinden op de bouwtekening van uw huis. Eventueel is deze ook opvraagbaar bij de gemeente. De ligging van de rioolaansluiting op gemeentegrond is bij de gemeente opvraagbaar, omdat alleen de gemeente (of in opdracht) in de openbare ruimte mag graven.
Opsporing met een sonar en camera
Wanneer wij onderzoeken of je een put in huis hebt, doen we dit met een speciaal sonarapparaat. Deze sonar bevestigen we meestal aan een ontstoppingsdarm, die vervolgens door de afvoer geleid wordt.
Je merkt dat je een volle put hebt als de aflopen in je huis verstopt geraakt zijn, en je toilet en lavabo niet meer goed doorspoelen. Dit kan ook te wijten zijn aan het verstopt raken van een afvoerbuis, het verschil met een volle septische put is dat nu alle afvoeren die aangesloten zijn niet goed meer afwateren.
Voor een optimaal gebruik maak je je septische put gemiddeld om de 3 à 5 jaar leeg. De exacte termijn voor het ledigen van jouw septische put hangt vooral af van de volgende 2 factoren: Volume van de septische put: hoe groter de septische put, hoe minder vaak je deze moet ruimen.
Afkoppelen van regenwater is steeds verplicht. Indien er leidingen onder of door het gebouw aangelegd moeten worden om de afkoppeling te verwezenlijken geldt er een uitzondering (zie vademecum). Voor het afvalwater is er wel aansluitplicht. Opgelet, vergeet niet dat be- en ontluchting nodig is op het afvalwaterstelsel.
De gemeente is meestal het bevoegd gezag voor een lozing in een rioolstelsel. Een lozing op riolering wordt vaak indirecte lozing genoemd, de lozing komt niet direct in het oppervlaktewater. Voor bedrijven, inrichtingen volgens de Wabo, is in bijlage 1 van het Besluit omgevingsrecht (Bor) bepaald wie bevoegd gezag is.
Afstromend hemelwater is water dat uit de hemel valt zoals: regen, sneeuw en hagel en dauw. De wetgever ziet dit als afvalwater. Door de kwaliteit van hemelwater heeft deze afvalwaterstroom een bijzondere positie. Het gaat namelijk om een schone afvalwaterstroom.