Zigzag de zigzag steek wordt vaak gebruikt voor het bevestigen van applicaties, kanten randen ed. Het gebruik van de zigzagsteek bij katoen beperkt het rafelen van de uiteindes van de stof.
Naden van stretch stoffen en tricot stoffen werkt u het best af met een zigzag steek of overlock steek.
Algemene tips voor het naaien met rekbare stoffen:
Gebruik altijd een stretch naald, of een jersey naald. Met een tweelingnaald kan je mooi je zomen afwerken. Een lock machine is ideaal voor rekbare stoffen, maar zeker geen must. Gebruik een smalle zigzag steek voor je naden op een normale naaimachine.
Honingraatsteek Elastische, siersteek voor het decoratief afzomen van elastische stoffen, voor elastische sierapplicaties en het naaien met elastisch garen op de spoel. Florentine-steek Decoratieve stretchsteek voor het decoreren van geweven of gebreide stoffen.
Universele naald
Voor de dunnere stoffen zijn dikte 60 en 70 geschikt, voor gemiddeld dikke stoffen dikte 80 en 90 en voor de dikkere stoffen 100 of 110.
Katoen, linnen, flanel, synthetische stoffen en jersey
Voor normale tot middeldikke stoffen is dikte 80 of 90 het best, samen met normaal 'alles naaigaren'. Dikte 100 en hoger is er voor de dikke stoffen met dik garen, bijvoorbeeld doorstikgaren of extra sterk garen.
Stretch stoffen kan je eigenlijk het beste met een lock machine of overlock machine naaien, deze hebben een steek die makkelijk mee rekt en niet breekt wanneer de stof wordt uitgerekt. Wanneer je stretcht stoffen met de lock machine naait is het mogelijk om de steekbreedte en aantal garens aan te passen.
Hoe naai je met gebreide stof op een naaimachine
Bij de meeste huishoudelijke naaimachines kun je kiezen voor steken die ook met gebreide stoffen werken. In de handleiding van je machine vind je de beste steken voor jouw specifieke model.
Tricot is de algemene benaming voor gebreide stoffen, doordat tricot is gebreid, is het rekbaar. Vaak worden er elastische garens in meegebreid zoals elastaan (elastiek), ook wel Lycra genoemd. Dit wordt gedaan om ervoor te zorgen dat de stof tijdens het dragen en wassen niet gaat lubberen en netjes in model blijft.
Een overlocksteek wordt gevormd wanneer een naald (of twee naalden) de stof binnendringt om een naad te naaien, terwijl een mes de stof afsnijdt en de grijperdraden de schone, ruwe rand omhullen.
De gemakkelijkste manier om een fijn zoompje te naaien is met behulp van een rolzoomvoet die je op je naaimachine bevestigt. Zulke voetjes zorgen ervoor dat de stof precies op de juiste breedte omrolt terwijl je stikt. Zo hoef je dus niet de hele zoomlengte vooraf om te strijken, wat je heel wat tijd bespaart.
Als uw naaimachine steken overslaat ligt dat in de meeste gevallen aan de naald, of aan het garen. Ga als volgt te werk : Zet eerst een nieuwe naald in uw machine ( ook al lijkt de naald nog goed, toch doen). Heeft u elastische stof zet dan altijd een stretch naald in de machine.
Tijdens het knippen/snijden van de tricots, het belangrijk is dat de gehele stof rust op de tafel, dit om het uitrekken van de stof te voorkomen. Single tricots altijd 'krullen' (naar de rechtse kant) als je het patroon hebt uitgeknipt. Dit is eenvoudig te verminderen door de randen te strijken met stijfselspray.
Indien u twijfelt kan de zelfkant (een hoeveelheid kleine gaatjes aan de rand van de stof, die altijd van voren naar achteren worden doorgestoken) duidelijkheid geven. De gladde kant van de gaatjes is de goede kant van de stof.
Rijg steek / Rechte steek
Rijg het garen door de naald en maak een knoop aan het eind van de draad. Steek de naald door de stof van de verkeerde kant naar de goede kant, zodat het knoopje onzichtbaar blijft. Steek 1 cm verder de naald weer naar de verkeerde kant van de stof. Ga verder in een rechte lijn.
Onzichtbare steek /Slipsteek / dwarssteek
Strijk de stof zodat duidelijk is waar de naad zal komen. Haal de draad door de naald en maak een knoopje aan het eind van de draad. Steek de naald van binnenuit (in de vouw) naar buiten door de stof heen, zodat het knoopje niet meer te zien is.
De stiksteek
Deze steek zal je verreweg het meest gebruiken. Op veel naaimachines kan je de steeklengte instellen. De stiksteek wordt gebruikt om de verschillende onderdelen van een kledingstuk aan elkaar te naaien. Voor het aan elkaar zetten van panden wordt meestal een steeklengte van 2,5 mm gebruikt.
Naaien met viscose
Viscose is veel soepeler en het kan daardoor even wennen zijn om het te knippen en te naaien. Vaak zijn stoffen van viscose ook wat dunner dan katoen. Het kan helpen om een stukje patroonpapier onder de stof te bevestigen, zo wordt het steviger en verdwijnt het niet zo snel in je naaimachine.
Rijg de zoom met de machine vast op ongeveer 0,5 tot 1 cm vanaf de vouw. Leg de stof met de verkeerde kant boven op de machine. Vouw de zoom onder de goede kant van de stof zodanig dat de onderste (gevouwen) laag van de stof zichtbaar is. Plaats de geleiding van Blindzoomvoet #5 tegen de vouw en stik de zoom.
Van welk materiaal is een goed T-shirt gemaakt? De meeste goede T-shirts worden van katoen of katoenblend gemaakt. Katoen is sterk, zacht en ademend. Vooral de ademende eigenschap is belangrijk voor een shirt omdat je hem direct op de huid draagt of onder een trui.
Afstellen spanning
Bij de meeste naaimachines is het zo dat de juiste draadspanning ligt tussen de 3 en de 5. Deze draadspanning is geschikt voor het meeste van je projecten. Als de bovendraad zichtbaar is aan de onderkant van de stof, draai je de spanningsknop hoger.
Een stretch-naald heeft een Speciale uitholling, waardoor er extra ruimte is voor de grijper punt om dichtbij de naald te komen en dit voorkomt overslaan van steken. Deze naald is dus ideaal voor het gebruik met stoffen zoals Lycra, zijden, jersey en zeer elastische synthetische stoffen of zelfs elastisch zelf.
Tricot en jersey zijn twee verschillende namen voor dezelfde stof. Het is een enkelvoudige gebreide stof die een voor- en achterkant heeft. Het is een lichte en luchtige stof die door zijn structuur van nature rekbaar is, en door toevoeging van bijvoorbeeld elastaan ook goed terug veert.