In principe niet, een norm is geen wet. Een norm (NBN, EN , ISO ...) is een afspraak over een product, dienst of proces en weerspiegelt goed vakmanschap in heel wat domeinen, waaronder de bouwsector. Een norm wordt vrijwillig toegepast door alle belanghebbenden: producenten, leveranciers, klanten, dienstverleners ….
In mensentaal: “Een norm is een document, dat via een strikt vastgestelde procedure en via consensus tot stand komt en door een erkende instelling wordt goedgekeurd. Dat document bevat regels, richtlijnen of kenmerken voor gemeenschappelijk en herhaald gebruik.
Voor het Europese beleid geldt ook dat de toepassing van de meeste normen vrijwillig is. De Europese lidstaten zijn wel verplicht om nationale normen te vervangen door Europese normen, zodat het handelsverkeer in de Europese Unie volgens makkelijk vergelijkbare afspraken verloopt.
Normen zijn gedocumenteerde, niet-bindende overeenkomsten. Normen zijn dus niet verplicht, u bent niet verplicht ze toe te passen. In normen zijn belangrijke criteria voor goederen, diensten en processen vastgelegd.
NEN faciliteert de ontwikkeling van normen. De normen worden opgesteld door belanghebbende partijen, zoals zorgaanbieders en ICT-leveranciers. In kwaliteitsstandaarden maken zorgverleners, patiënten en verzekeraars afspraken over wat goede zorg is.
Normen zijn regels die uit waarden voortkomen. Zo hoort bij de waarde 'rekening houden met elkaar' de norm (regel), dat je in de tram opstaat voor oudere mensen. Die regel staat nergens beschreven, maar is toch bij iedereen bekend.
Normen zijn als het ware gedragsregels gefundeerd in waarden. Bijvoorbeeld: ik zal altijd mijn eigen geld verdienen (norm) want onafhankelijkheid (waarde) is belangrijk voor mij. Of: ik zal me nooit anders voordoen dan ik ben (norm) want ik vind authenticiteit (waarde) belangrijk.
Normen in de EU
Normen worden ook wel standaarden genoemd. Het maken van afspraken en het vastleggen in normen wordt normalisatie of standaardisatie genoemd. De meeste Europese normen zijn niet verplicht.
Normen kunnen positief zijn (geboden) of negatief (verboden). Ze kunnen een verschillende reikwijdte hebben: ze kunnen gelden voor iedereen in een bepaalde maatschappij, slechts in bepaalde sociale groepen gangbaar zijn of vrij te kiezen.
Een norm is meer een beschrijving van wat de wet dan van je verwacht en hoe je hieraan kan voldoen. Oftewel volg je de normen goed op, dan houd je, je aan de wet. Zo staat er bijvoorbeeld in de wet dat een heftruck goed zichtbaar moet zijn, onder andere dankzij voldoende verlichting.
Normen zijn afgeleid van waarden. De waarde is bijvoorbeeld respect, de afgeleide norm kan dan zijn: je moet wel beleefd zijn. Normen zijn geboden, normen zijn objectief.
NEN staat voor NEderlandse Norm, EN voor Europese Norm, ISO verwijst naar de Internationale Organisatie voor Standaardisatie. NEN beheert en publiceert voor Nederland geldende normen op zeer uiteenlopende gebieden.
Norm: Als je je aan iemand voorstelt, geef je die persoon een hand. Norm: Als je in de trein zit, draai je gaan harde muziek. Norm: Als je de kans hebt iemand te helpen, dan doe je dat. Norm: Als je hard werkt, verdien je geld en kun je lekker op vakantie.
norm (zn) : criterium, gedragslijn, gedragsregel, graadmeter, maat, maatstaf, norma, normering, orde, regel, regelmaat, richtsnoer, schaal, standaard, toetssteen.
Veel groepsnormen zijn concretiseringen van algemeen maatschappelijke waarden. Een voorbeeld hiervan is een norm over verdraagzaamheid in een bepaalde groep: “huidskleur of seksuele geaardheid mag geen rol spelen in hoe men met elkaar omgaat”. Bepaalde normen komen direct voort uit functie-eisen.
Voorbeelden van Nederlandse waarden zijn vrijheid, gelijkheid, respect solidariteit en rechtvaardigheid. Maar ook veiligheid, leefbaarheid, tolerantie, eerlijkheid, rijkdom, bescheidenheid en beleefdheid behoren zeker tot de Nederlandse waarden.
Normen die bij rechtvaardigheid passen zijn: Je moet naar eer en geweten handelen (gewetensvol en consciëntieus) Je moet mensen een gelijke behandeling geven (respectvol, gelijkwaardig, eerlijk) Je moet medewerkers op de werkvloer objectief beoordelen.
Wetten zijn door een overheid opgestelde regels waar de bevolking zich aan moet houden. Want als er geen wetten zouden zijn kan een samenleving niet functioneren. Dan zou het recht van de sterkste en de brutaalste gelden.
Het gaat om een document dat eisen, specificaties, richtlijnen of kenmerken geeft die kunnen worden gebruikt om ervoor te zorgen dat materialen, producten, processen en diensten geschikt zijn voor het beoogde doel. Normen helpen ervoor te zorgen dat producten en diensten veilig, betrouwbaar en van goede kwaliteit zijn.
De Grondwet treedt op 1 november 2006 in werking als alle lidstaten haar hebben geratificeerd. Als dat op die datum niet is gebeurd, treedt de Grondwet enige tijd na de laatste ratificatie in werking ("de eerste dag van de tweede maand").
Voor de meeste producten die worden gefabriceerd, geïmporteerd of verhandeld in de EU is vermelding van het land van oorsprong ('Made in …') op die producten of hun onmiddellijke verpakking niet verplicht.
Normen zijn gedragsregels die als normaal en vanzelfsprekend worden betitelt. Het zijn omgangsvormen binnen een samenleving die iedereen kent en toepast. Het is normaal dat je op tijd komt als je met iemand hebt afgesproken.
Verantwoordelijkheid is nauw verbonden met zich engageren in de samenleving en zorg opnemen voor anderen. Deze basishouding voor ethisch gedrag wordt zowel in de traditie van de beroepsethiek als in het gewone leven vaak als een minimale verplichting geformuleerd als: niets of niemand schade toebrengen.
Formele normen zijn regels die vastgelegd zijn in wetten, voorschriften of reglementen. Ze staan dus ergens op papier, iedereen kan hier kennis van nemen en wordt vaak ook geacht hier kennis van te nemen. Formele normen zijn dus heel duidelijk, iedereen weet wat dat betreft waar hij aan toe is.