Bakstenen op zich zijn milieuvriendelijk, vooral als ze gecertificeerd zijn met keurmerken zoals DUBOkeur®, natureplus of C2C. De 4 elementen die nodig zijn voor de productie: klei, zand, water en vuur, worden lokaal gewonnen. Bakstenen bevatten geen toxische stoffen en zijn oneindig recycleerbaar.
Baksteen is in feite een heel duurzaam bouwmateriaal. Baksteen bestaat uit natuurlijke, vaak recycleerbare grondstoffen als klei en zand. Tijdens de productie van baksteen ontstaat er bijna geen afval. Bij de productie wordt er wel CO2 uitgestoten: tijdens het bakken, maar nog meer bij het drogen.
Baksteen heeft zich door de eeuwen heen bewezen als een van de meest duurzame bouwmaterialen. Hoewel het bakken van baksteen zorgt voor CO2 uitstoot, is de totale impact op het leefmilieu door de lange levensduur relatief bescheiden.
Bakstenen zijn sterk en zeer vormvast
In tegenstelling tot snelbouwstenen en betonblokken zijn bakstenen beter bestand tegen vocht en extreme weersomstandigheden. Ze hebben een goede druksterkte en weinig last van krimpen of uitzetten, waardoor ze minder snel scheuren.
Een baksteen is:
Kan warmte heel goed vasthouden en afgeven aan haar omgeving. Herbruikbaar of recupereerbaar. In enorm veel kleuren en texturen verkrijgbaar.
Recyclage van gebruikte bakstenen
Bakstenen van afbraakwerven kan men na recyclage gebruiken als:Vul- en stabilisatiemateriaal voor infrastructuurwerken. Aggregaten voor gestort en geprefabriceerd beton en mortel. Aggregaten voor bakstenen van calciumsilicaat.
Baksteen wordt geproduceerd uit klei. Door een rechthoekige klomp klei te bakken op een temperatuur tussen de 850 en 1200 graden Celsius krijgen we een keramisch product, de baksteen. De soort klei en de verdere toevoegingen en bewerkingen zorgen voor verschillende soorten baksteen.
Baksteen is een natuurlijk bouwmateriaal bij uitstek dat gevormd wordt uit de natuurelementen klei, water en vuur. Ze worden bovendien in België gefabriceerd, op basis van natuurlijke grondstoffen die in onze bodem overvloedig aanwezig zijn.
De eerste sporen van met de hand gevormde gebakken stenen situeren historici in het 4de millennium, van 4000 tot 3001 v.Chr. Maar in die tijd werd baksteen wegens het gebrek aan brandstof slechts sporadisch gebruikt voor buitenmuren van belangrijke gebouwen of voor specifieke bouwprojecten zoals bruggenhoofden.
Geschiedenis. Bakstenen bestaan al heel lang. Al meer dan 6000 jaar. De baksteen wordt nu gemaakt door machines, maar vroeger deden ze dat allemaal met de hand.
Principes van circulair bouwen met baksteen
Dierbare bakstenen gebouwen worden zelden gesloopt maar hergebruikt met behoud van het baksteengevelwerk. Hergebruik van bakstenen is mogelijk bij gebruik van droogstapel- en hangsystemen en bij baksteenmetselwerk gemetseld met kalkmortel.
Bakstenen, ook wel metselstenen of gevelstenen genoemd, zijn stenen die worden verkregen uit het bakken van klei op een temperatuur van 850 tot 1200 graden. De bakstenen worden vooral gebruikt voor de constructie van muren en hard gebakken bakstenen kunnen worden toegepast in bestratingen.
Hout is een natuurproduct, heeft zijn imago al mee. Bij het bewerken, behandelen en modificeren hout wordt er vaker met alternatieve en duurzame materialen gewerkt. De vraag naar toepassingsmogelijkheden van hout als alternatief voor steen nemen toe. Hout wordt als duurzamer materiaal gezien.
Tijdens het bakken geven de aanwezige mineralen in klei door opname van zuurstof kleur aan de bakstenen. Zo is ijzeroxide een van de belangrijkste kleurgevende mineralen in klei. Het zorgt voor de typische rode kleur van baksteen. Een kalkhoudende klei bevat meer kalk en geeft een gele kleur.
Weer en wind kunnen uw muur snel laten verweren, zeker als er vocht in uw muur kan trekken. En dat kan helaas, want zowel bakstenen als metselspecie zijn van nature niet waterdicht. Het materiaal heeft poriën waar water in kan trekken. Het effect is dat de stenen en het metselwerk vocht en vuil opzuigen.
De oudste typen bakstenen worden adobe genoemd en werden gemaakt door kleigrond nat te maken en met de handen te vormen. De stenen kregen ongeveer de vorm van een brood. Dan werden ze onder de warme zon te drogen gelegd, waarna er muren van gemetseld konden worden met vochtige klei als cement.
Deze dienen om het drogen van de baksteen te vergemakkelijken en oververhitting tijdens het bakproces tegen te gaan. Maar de perforaties hebben ook een financieel voordeel, Ze maken het immers mogelijk klei te besparen en grotere elementen te fabriceren voor hetzelfde gewicht.
De eerste gebakken stenen zijn gevonden in Mesopotamië en dateren van ongeveer 5000 v. Chr. Het duurde echter nog tot circa 3000 v. Chr.
Stenen smelten bij een temperatuur tussen de 650 en 1200 graden Celsius. 1200 graden Celsius is bijna vijf keer zo warm als de hoogste stand van de oven thuis. Een steen smelt dus niet zomaar.
De voordelen van de gerecyclede bakstenen op een rij:
Voldoen aan technische eisen van de industrie. Gegarandeerde kwaliteit, voldoen aan de industriestandaarden. Uniek en esthetisch.
Baksteen is een gebakken kunststeen en ontstaat door het bakken van een meestal rechthoekige klomp van een mengsel van klei, fijn zand en ijzer- of kalkmineralen op een temperatuur van 850 tot 1150 graden Celsius (boven 1125 graden gaat baksteen sinteren, verglazen).
De porositeit van een baksteen ligt tussen de 4% en 20%. Goed om te weten: de meeste handvorm stenen van Vandersanden hebben een porositeit tussen de 8% en 15%.