Voor een goede pannenkoek heb je weinig nodig: een lekker recept en een goede pannenkoekenpan. Je kan uiteraard een normale koekenpan gebruiken, maar een speciale pannenkoekenpan is dunner zodat deze sneller opwarmt. De lage randen die licht zijn gebogen maken het flippen van je pannenkoek in de lucht nog eenvoudiger.
Pannenkoekenpannen. Een pannenkoekenpan is een koekenpan die door de lage randen specifiek geschikt is voor flensjes, crêpes of pannenkoeken. Deze lage rand maakt het namelijk makkelijk om de pannenkoek om te draaien. Let bij het uitzoeken van een crêpe-pan op of deze geschikt is voor de warmtebron waar je op kookt.
Lekkere pannenkoeken, bak je in de beste koekenpan die je hebt. Dit kunnen koekenpannen zijn van plaatstaal, gietijzer of aluminium die dan weer afgewerkt worden door ceramiek, een anti-aanbaklaag, geëmailleerd of olie (vooral bij gietijzer). Bij het bakken moet de pan de pannenkoek 'loslaten' als deze gaar is.
Fout 2: je roert te veel door het beslag
Veel mensen willen de klontjes graag uit het beslag roeren, maar een paar kleine klontjes in je beslag is helemaal niet erg. Als je te veel roert, zorgt dit er namelijk voor dat je de structuur van je pannenkoek taai wordt in plaats van lekker luchtig.
Jazeker! De temperatuur is bij een inductieplaat bijna net zo precies af te stellen als op een traditioneel fornuis.
Het is nu wel heel eenvoudig om een pannenkoek te bakken. Deze pan kun je op alle soorten warmtebronnen gebruiken zoals gas – elektrisch – keramisch – inductie – halogeen en inductie. Voor de meeste warmtebronnen geld dat je het beste kan bakken op medium hoog stand 4 of 5 op een schaal van 10.
Om te voorkomen dat de eerste pannenkoek mislukt, moet je volgens Willekes de pan warm genoeg laten worden voordat het beslag erin gaat. Zet het vuur op middelhoog vuur zodra het beslag de pan in gaat, het gebeurt namelijk vaak dat de buitenkant verbrandt en de binnenkant van de pannenkoek nog niet gaar is.
Zelf zou ik een goed glas cider verkiezen, of een milde cava. Maar de Engelse culinaire schrijfster Fiona Beckett maakt bovendien nog onderscheid in wat voor soort pannenkoek! Bij een pannenkoek met bramen, bessen en ander vers rood en zwart fruit adviseert ze een rosé of zelfs rosé champagne.
Zodra je ziet dat de randen wat beginnen te borrelen en te krullen, de pannenkoek voorzichtig omkeren. Zoals bekend mislukt de eerste pannenkoek meestal. Dit komt vaak door het teveel aan olie in de pan of dat je nog een beetje “ in moet komen” in het bakken.
Pannenkoeken maken doe je zo:
Voeg een snuf zout toe en een scheut olie, bijvoorbeeld zonnebloemolie. Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur, voeg een beetje olie toe en bak de pannenkoeken in 2 minuten goudbruin.
Fissler, Zwilling en Demeyere zijn drie top merken die hoogwaardige rvs koekenpannen ontwikkelen zonder teflon. Ze staan bekend om de hoge bouwkwaliteit en de gebruikte technieken maken de koekenpannen technisch erg vernuft. Voor gietijzeren pannen raden we vrijwel altijd Le Creuset aan.
Als je op zoek bent naar een grote gietijzeren koekenpan, dan is deze skillet van Petromax een goede keuze. Met een diameter van maar liefst 35 cm is het een flinke pan. Het handvat en de pan zelf zijn vervaardigd uit 1 stuk gietijzer, waardoor het een solide pan is die met 4,7 kg flink wat weegt.
De koekenpannen hebben verschillende maten, vaak is de kleinste koekenpan 20 cm en de grootste 36 cm.
Het is verstandig om één pan speciaal te gebruiken voor eieren en dan is een pan met een anti-aanbaklaag de beste optie. Je hebt misschien zelf al opgemerkt dat je pannen hebt die ongeschikt zijn voor het bakken van eieren, omdat de eieren makkelijk aan de bodem blijven plakken.
De Pannenkoekenplant groeit een beetje als een palm: de top groeit hoger en hoger, terwijl de onderste bladeren eraf vallen zodat er een steeds hogere stam ontstaat. De top snoeien kan niet, dan stokt de groei. Dat de onderste bladeren verwelken en loslaten, is dus normaal.
De Pilea peperomioides is een plant die van veel licht houdt, dus het is erg belangrijk dat je 'm niet op een te donkere plek zet. Een plekje in een hoek of in het midden van de kamer zal al gauw te donker zijn. De bladeren zullen dan geel kleuren en uiteindelijk loslaten.
Je herkent de pannenkoekplant aan zijn ronde, leerachtige blaadjes die zo plat zijn als een pannenkoek: de pannenkoekplant. Als bordjes op stokjes lijken ze te balanceren op dunne stengels. En dat maakt deze Pilea peperomioides ook zo decoratief. De plant groeit snel en wordt zo'n 40 cm hoog.
Vezels, vitaminen en mineralen
De volkoren pannenkoek bevat wat minder koolhydraten, en iets meer eiwit dan de originele pannenkoeken. Het grootste verschil zit in de hoeveelheid vezels: de volkoren pannenkoek bevat ruim drie keer zoveel vezels. Naast meer vezels bevat volkorenmeel ook meer vitaminen en mineralen.
Opgerold met stroop, suiker of jam of belegd met plakjes appel, kaas of spek. Je kunt een pannenkoek zowel koud als warm eten. Van hartig tot zoet, een pannenkoek smaakt alijd goed!
En het leuke van pannenkoeken is: je kunt ze zowel warm als koud eten. Warm ze een minuutje op in de magnetron, of pak 'm gewoon uit om 'm op te eten… in anderhalf uur is de pannenkoek helemaal op kamertemperatuur.
Of je nu zanddeeg, kruimeldeeg of ander taartdeeg maakt, het deeg laten rusten zorgt ervoor dat het makkelijker uit te rollen is doordat de boter terug wat opstijft. Geduld hebben is belangrijk, want het deeg laten rusten zorgt er ook voor dat het niet krimpt bij het bakken.
PANNENKOEKEN BEWAREN IN DE KOELKAST
Gebakken pannenkoeken kan je nog zo'n 2 dagen in de koelkast bewaren. Bewaar ze afgesloten in de pannenkoekendoos van LOCK&LOCK zodat ze lekker vers blijven.
Een pak Koopmans Pannenkoeken origineel is genoeg voor 11 tot 13 pannenkoeken.