Steenmarters eten ook etensresten van mensen (kaas, brood, vleesresten). Bij boerderijen en in dorpen roven ze wel eens eieren, kippen en duiven, en doden soms meer dieren dan ze direct kunnen opeten.
Re: Hoe kippen te beschermen tegen marters? Marterachtigen doden kippen soms voor hun bloed en eten er dan niet aan. Dat zou het best kunnen zijn. Vossen doden ook kippen die ze niet opeten.
Ze zijn dol op (kippen)eieren en durven uitzonderlijk ook wel eens een duif, kip, eend, cavia of dwergkonijn roven. Steenmarters zijn niet de enige dieren die kippen of andere tuindieren roven. Ook loslopende honden en vossen doen dat.
Ook is bewezen dat marters een enorme hekel hebben aan kippengaas. Dat voelt niet fijn om op te lopen en dus is een los stuk kippengaas onder de motorruimte een probaat afschrikmiddel. Volgens dit principe zijn in de handel ook 'marterwerende tapijten' of roosters verkrijgbaar.
Pluimvee met afgebeten kop is meestal wel een goede aanwijzing dat een vos op bezoek is geweest, maar dit kan soms ook een hond, kat, steenmarter of zelfs de kleinere bunzing geweest zijn. De laatste jaren is de populatie vossen en steenmarters sterk aan het uitbreiden.
Naar de wapens grijpen is geen oplossing. Niet alleen vossen maar ook steenmarters, loslopende honden en eventueel roofvogels laten een gemakkelijk bereikbaar hapje niet liggen. Hoe zou je zelf zijn? Bovendien durven ook bruine ratten en wezels wel eens kippeneieren te stelen.
Zout voedsel - Kippen kunnen een zoutvergiftiging krijgen omdat ze van nature niet veel zout binnenkrijgen. Beschimmeld voedsel - Voor uw kippen nooit beschimmeld voedsel. Dit kan ze ziek maken en zelfs de dood tot gevolg hebben.
Hoe kan je kippen en ander kleinvee beschermen tegen de vos of steenmarter? Zorg ervoor dat ze niet tot bij de kippen, eenden of konijnen geraken – vooral 's nachts. Meestal volstaat het om voor een degelijk nachthok te zorgen dat 's nachts (al dan niet automatisch) afgesloten wordt.
De steenmarter houdt niet van geuren. Daarom kun je op verschillende plaatsen geurstoffen aanbrengen zoals restjes parfum, ammoniak, bleekwater een toiletblok met citroengeur, mottenballen.
De steenmarter wordt vooral tijdens de schemer, avond en nacht actief. Overdag gebruiken ze meestal oude konijnenholen als dagrustplaats. In de winter slapen ze veel en worden ze af en toe wakker om voedsel te zoeken.
Niet alleen roofdieren zoals vossen en katten kunnen op kippen jagen, ook roofvogels zoals buizerds en haviken kunnen het op kippen gemunt hebben. Het is daarom altijd belangrijk om kippen goed te beschermen tegen roofdieren en roofvogels.
Je mag een steenmarter alleen verjagen en dus niet bestrijden met gif, vangen of doden. De steenmarter behoort namelijk tot de beschermde diersoorten. Steenmarters zijn in principe goed te verjagen door een speciale spray te gebruiken. Deze spray is onder andere verkrijgbaar bij de bouwmarkt of in de dierenwinkel.
Roofvogels als buizerd en havik vallen vallen gericht kippen in een buitenuitloop aan. Pluimveebedrijven met een uitloop ondervinden daarvan substantieel schade. De roofvogels lijken volgens een vast patroon te werken, blijkt uit onderzoek. Leghennen die buiten lopen, worden aan gevaren blootgesteld.
Re: Kan een kat een (grote) volwassen hen doden? Er zijn maar weinig katten die zich aan een kip wagen. Natuurlijk heb je altijd wel eens een uitzonderlijk exemplaar, maar die zijn redelijk zeldzaam.
Voor een veilige kippenren gebruik je best een afsluitdraad met mazen van 3 tot 4 cm en een hoogte van minstens 190 cm. Onderaan kan je een extra afrastering van zo'n 30 cm hoog voorzien in een fijner kippengaas (2 tot 2,5 cm).
Denk aan insecten tot konijnen en van appels tot vogelvoer. Wanneer u overlast door marters vermoedt, zorg dan voor een goed afscherming van voedsel(resten) en zorg dat uw dieren zijn beschermd in afgesloten hokken. Over het algemeen blijven ze uit de buurt van honden en katten.
Hoe herkent u de aanwezigheid van steenmarters? Vaak begint dit met geluiden of lawaai. Steenmarters zijn 's nachts actief, wat zorgt voor lawaai op zolder of in de spouwmuur. In veel gevallen hangt er ook een intense stank, afkomstig van de urine, uitwerpselen en prooien van de steenmarter.
Wc-blokjes tegen steenmarters
Afgezien van frisheid in je wc schijnen wc-blokjes ook heel goed te helpen tegen vervelende steenmarters die aan je auto gaan zitten knagen! Het beste schijnt het wc-blokje van Glorix te werken.
Steenmarters hebben soms wel tientallen schuilplaatsen. Ze slapen in boomholtes, tussen houtstapels, in hooibergen, op zolders, in spouwmuren, onder dakbedekking, in schuurtjes, in nestkasten of in grotten. En een enkele keer graaft hij een hol in de grond.
Heb je rustige en niet opvliegende kippen, dan volstaat een eenvoudige afrastering met een minimale hoogte van 1,10 m tot 1,50 m. Bij kippen die gemakkelijk opvliegen (zoals krielen) zorg je beter voor een afsluiting van 1,80 m tot 2 m hoog.
Over het algemeen maakt een steenmarter geen geluid. Wanneer een marter angstig is of opgewonden, maakt hij grommende of schreeuwende en fluitende geluiden. Wanneer er onderling confrontaties zijn, zoals in bovenstaande filmpje, gaat de steenmarter krijsen als een kat of grote vogel (papegaai).
In principe zullen Bunzings en Steenmarters rattengif niet rechtstreeks opnemen. Knaagdieren zoals ratten en muizen uiteraard wel. Maar net die knaagdieren vormen een lekkere hap voor een hongerige Bunzing of Steenmarter. Hierdoor lopen ze het risico om vergiftigde prooien op te peuzelen.
Bewaar dit in een urn of strooi het uit op een mooi plekje. Breng je kip naar de veearts of laat hem ophalen als je dit te moeilijk vindt. Hij bewaart het lichaam van je dier op een gekoelde plaats. Uiteindelijk wordt je dier naar een crematorium gebracht, daar cremeren ze haar samen met andere dieren.
Strooi op de grond tussen je planten kaneel, paprika, knoflook, kerrie, zwarte peper, cayennepeper en/of zout. Strooi de specerijen ook in je tuin. De meeste kippen houden niet van de scherpe geur van sterke specerijen en vermijden de plekken die er naar ruiken.
Kippen hebben een complex emotioneel leven. Uit een recent onderzoek blijkt dat ze empathie kunnen voelen. Ze kunnen elkaars pijn aanvoelen en gevoelens, zoals blijdschap, verdriet en angst, met elkaar delen.