Je moet er gewoon vanuit gaan dat je aangemaakt voegmortel niet bevriest. Doordat onder andere het water gaat uitzetten tijdens bevriezing, krijg je een zeer slecht eindresultaat. Dus het maakt niet uit, maar ten allen tijde altijd zonder vorst voegen en de mortel moet kunnen uitharden zonder vorst.
Als binnen 24 uur na het aanbrengen van de voegmortel kans op bevriezing bestaat en/of de temperatuur ligt onder de 0 °C, mag er niet worden gevoegd. Voegmortel verwerken tot een omgevingstemperatuur van 0 °C, waarbij de morteltemperatuur ≥ 5 °C moet zijn.
Voor lijm- en voegproducten op cementbasis ligt de ideale temperatuur voor verwerking op 15 tot 20 °C. Bij temperaturen tussen 5 en 15 °C zijn de producten nog goed te verwerken, maar reageren ze wel anders.
Bij het uithakken van je voegen van je buitenmuren of gevel is het belangrijk dat je niet te diep de oude voegen weghakt. Houdt gemiddeld 1 cm diepte aan.
Als je zelf een muur gemetseld hebt, dan is het een logische conclusie om ook zelf het voegwerk te doen. Soms is het ook alleen nodig om voegwerk te doen, zonder dat er van te voren sprake was van metselwerk. Hoe het ook moge zijn, voegen kun je eenvoudig en snel zelf leren.
Voegen uithakken of voegen uitkappen kun je doen met een elektrische hakhamer, maar ook met een eenvoudige hamer of een beitel. Met een hamer maak je op en neer bewegingen en gebruik je de beitel als kop. Door steeds hakbewegingen te maken laat het specie los. De voegen vallen er gecontroleerd, stukje voor stukje uit.
Bij een vervuilde voeg of een voeg die loslaat, hoef je in 90% van de gevallen de voeg niet te verwijderen. Met de voegcoating en speciale applicatie kun je de bestaande voeg laten zitten en de voegen herstellen. De voegcoating beschermt de voeg ook tegen schimmel.
Voegwerk vervangen of de voegen van metselwerk vernieuwen is nodig wanneer het de voegen poreus zijn of er zelfs uitvallen. Wanneer hier niet op tijd tegen wordt opgetreden dan kan u verwachten dat de schade als maar groter zal worden.
Hoe snel kun je verder na het voegen? De totale uithardingstijd van voegen bedraagt 28 dagen. Dit houdt in dat de voegen na 28 dagen de maximale hardheid bereiken. Maar dat betekent niet dat je altijd 28 dagen hoeft te wachten met je werkzaamheden.
Meestal is dit 24 uur. Controleer of de voegen vrij zijn van tegellijm. Dit is noodzakelijk om een goede hechting, een gelijkmatige drogingen een homogene kleur van de voeg te verzekeren.
Metselen en voegen behoort te worden stilgelegd bij hevige regen en de metselstenen, de mortel en het verse voegwerk behoren dan te worden beschermd; Vers gevoegd metselwerk behoort te worden beschermd tegen de invloed van hevige regenbuien. '
Bij een luchttemperatuur van 0 ºC of lager adviseren wij niet te metselen. Uitharding van de mortel komt onder het vriespunt niet tot nauwelijks tot stand wat hechtingsproblemen kan veroorzaken. Cementgebonden mortels hebben minimaal een temperatuur van 5 ºC nodig om enige vorm van verharding te laten plaatsvinden.
De chemische reactie van cement met water staat nagenoeg stil bij temperaturen onder 5 ˚C, het gevolg hiervan is dat er nagenoeg geen sterkteontwikkeling plaatsvindt. Bevriezing kan vervolgens tot vorstschade leiden.
De mengverhouding van de voegmortel is 4 delen voegzand op 1 deel cement. De hoeveelheid water is gemiddeld 2,5 liter op 25kg voegmortel. Maak geen meer voegmortel aan dan binnen een uur te verwerken is.
Over het algemeen gaat voegwerk zo een 25 tot 30 jaar mee. Dit is natuurlijk afhankelijk van weersinvloeden. De hoeveelheid wind, regen en zon zal het voegwerk aantasten. Wanneer uw gevel op de regenkant staat heeft dit natuurlijk veel meer te verduren dan wanneer uw gevel hier minder aan blootgesteld is.
Wat kost een voeger per uur? Het uurloon van een voeger ligt gemiddeld tussen de € 20 en € 40 per uur. Het uurloon verschilt per voegbedrijf. We raden je daarom aan om gratis en vrijblijvend offertes aan te vragen om een beeld te krijgen van de totale kosten voor jouw project.
Voegen zijn poreus en dus vatbaar voor water, vuil en schimmels. Ook kan er door een lekkende voeg tijdens het douchen water door de voegen door de muur heen lekken waardoor schimmels kunnen ontstaan. Om dit te voorkomen dient de voeg behandeld te worden, zo blijven de voegen schoon, droog en dus vrij van schimmels.
Deze 24 uur dient ervoor om de lijm goed te laten uitharden. Snel doorwerken is belangrijk, voegmiddel droogt snel. Zorg er dus voor dat u het op tijd van de tegels afhaalt.
Voegen verwijderen met een handmatige voegenkrabber
Dan kun je dit prima handmatig met een normale voegenkrabber doen. Deze voegenkrabber bevat 3 widia-plaatjes. Afhankelijk van de dikte van de voeg gebruik je 1, 2 of 3 widiaplaatjes op de voegenkrabber. De minimale voegbreedte bij deze voegenkrabber is 2 mm.
Beschadigde voegen ontsieren niet alleen de uitstraling van je gevel. Ze kunnen ook de constructie van je huis negatief beïnvloeden. Want de uitgeharde specie tussen die bakstenen van je woning houdt water tegen. Zijn de voegen gebarsten of ontbreken er stukken, dan is die waterdichtheid niet meer gegarandeerd.
Het uithakken van voegen heeft een tweeledig doel. Ten eerste zal de gevel er na het uithakken van de voegen en het aanbrengen van nieuw voegwerk weer als nieuw uitzien. Het metselwerk en de voegen bepalen de gehele uitstraling van jouw gevel. Je hebt er dus alle belang bij dat deze er mooi uitzien.