De vos eet alles wat hij kan vinden. Hij eet het liefst kleine dieren, zoals konijnen en hazen, maar vogels vindt hij ook lekker. Die zijn alleen wat lastiger te vangen. Verder eet hij eieren, insecten en zelfs fruit.
Kleine prooidieren worden op het gehoor gevangen. Soms besluipt de vos een prooi, soms zit hij de prooi achterna in een sprint. Vogelnesten worden leeggehaald, holen in de grond uitgegraven en fruit en bessen geplukt. Een ei houdt hij met de voorpoten vast, doorboort het met een hoektand en slobbert dan de inhoud op.
Ze eten graag kleine zoogdieren, zoals muizen en ratten, en vogels, evenals grote insecten, zoals sprinkhanen, krekels en kevers. In het voorjaar, zomer en herfst eten vossen voornamelijk fruit, bessen en noten.
Naboots het geluid van een muis om de vos te lokken. De vos hoort deze tonen op meer dan 400 m. Een muis fluit niet, hij piept zacht en opgewonden. Makkelijk in gebruik.
Vossen zijn niet kieskeurig en vinden alles lekker. Het liefst eten ze woelmuizen, hazen, en konijnen, maar ze zijn ook niet vies van kevers, regenwormen, egels, konijnen, vogels, insecten, eieren, bessen, afgevallen fruit, aas en afval.
Er is nauwelijks gevaar. De laatste jaren doken er in onze buurlanden (niet in België) slechts enkele gevallen op waarbij een stadsvos hapte naar een kind. De kans dat je kind gebeten wordt door je eigen hond of die van de buren is vele male groter. Maar wees toch beter op je hoede voor 'tamme' vossen.
Je kunt ze rustig tot een meter of twee naderen, maar aaien zit er niet in.
Eerst brengt hij voedsel voor het moertje en later voor de jongen. De jongen drinken de eerste weken alleen melk bij de moeder, daarna krijgen ze steeds meer vast voedsel. Na 8 tot 10 weken eten ze alleen nog vast voedsel. De ouders helpen nog tot 4 maanden met het brengen van voedsel.
Tijdens de paartijd gaat het mannetje (rekel) op zoek naar een vrouwtje (moertje). Als je 's avonds heel stil bent, kun je ze mogelijk horen keffen en schreeuwen. Dat is om hun territorium af te bakenen of om een partner te roepen. Vossen zien er in de ranstijd ook op hun mooist uit.
Rode bosbessen of vossenbessen zijn laat in de zomer en in de herfst rijp. Vossenbessen lijken meer op cranberries dan op bosbessen, al horen ze allemaal bij dezelfde familie van struikjes met vitaminerijke bessen. Vossenbessen zien er lekker uit, maar blauwe bosbessen smaken beter.
Ratten en muizen zijn het hoofdeten van een vos maar ze kunnen net zo goed van afval eten of eten dat werd buiten gezet voor straatkatten.” “Vossen die wennen aan mensen kunnen leiden tot gevaarlijke situaties.
Bel meteen de dierenambulance, maar raak het dier niet aan en kom niet te dichtbij. Je loopt de kans om gebeten te worden of een ziekte op te lopen. Vind je een dode vos, neem dan contact op met Spaarnelanden. Binnen maximaal 24 uur wordt het dier dan weggehaald.
De vos eet bijna alles en jaagt meestal 's nachts en in de schemering. Zijn prooien zijn kleine knaagdieren en konijn-achtige dieren. Bovendien worden ook weidevogels, eieren, regenwormen en insecten gegeten, evenals afgevallen fruit en bessen (vooral bramen), aas en afval.
Als je bezorgd bent over je familie als je op reis bent, dan is een vossen talisman bij uitstek geschikt om bij je dragen. De vos als totemdier staat dus voor eenheid, onopvallendheid en aanpassingsvermogen, intelligentie, observatie en snelheid van denken en handelen.
Vossen doen het op z'n hondjes en blijven - eveneens zoals honden - tot een half uur aan elkaar gekoppeld na het paren. Hun gezwollen geslachtsorganen maken het onmogelijk om van elkaar los te komen.
Wanneer kan ik de vos zien? Vossen jagen alleen, meestal 's nachts en in de schemering, maar in onverstoorde gebieden jaagt hij liever overdag. De vos is een opportunist: hij eet bijna alles. Hij kan hard rennen, tot zestig kilometer per uur, alhoewel zes tot dertien kilometer per uur zijn normale snelheid is.
Weleens een vos horen lachen? Deze dieren doen het echt, met name als ze het naar hun zin hebben.
Vos. De rode vos slaapt meestal zo'n 10 uur per dag; 's nacht jaagt hij of zij. In zijn territorium gebruikt hij verschillende vaste slaapplekken, soms wel 10.
Hij eet knaagdieren (in Vlaanderen vooral bruine ratten), vogels en wilde konijnen, insecten (kevers, sprinkhanen en rupsen), regenwormen, eieren, aas (verkeersslachtoffers) en afval. In de zomer en de herfst maken bosvruchten en valfruit (kersen, pruimen …) een belangrijk deel van het menu uit.
In fabels en verhalen wordt de vos reeds sinds de Oudheid steevast afgeschilderd als slim en sluw. Hij maakt gebruik van de zwakheden van anderen om ze te bedriegen en te misleiden en heeft daar over het algemeen veel succes mee. Hij wekt daarnaast bewondering door zijn slimheid en is meestal vrolijk en zorgeloos.
De moervos en de rekel paren in de winter. De moervos krijgt vijf, maar soms ook wel acht of tien jongen tegelijk. Die jongen heten welpen. Ze zijn bij de geboorte tien centimeter lang en ze wegen honderd gram.
De vos jaagt vooral op kleine zoogdieren zoals konijnen, knaagdieren en bruine ratten, maar ook eend- en hoenderachtigen staan weleens op het menu. Wanneer het op zijn pad komt, smult de vos ook van verkeersslachtoffers, eieren en zelfs afval.
Een vos kan gemakkelijk over een obstakel van anderhalve meter hoog springen. Sluit de bovenkant van de ren volledig af met een dak, een net of met traliewerk. Een andere mogelijkheid is om de bovenkant van de omheining naar buiten om te plooien onder een hoek van ongeveer 45°.
Voeren van wilde dieren is risicovol voor zowel mensen als dier. Vossen dragen ziekteverwekkers als vossenlintworm met zich mee en uit het buitenland zijn bijtincidenten tussen mens en vos bekend. In dergelijke situaties kunnen boswachters genoodzaakt zijn de vos te doden.
Het kabinet wil de jacht op de vos daarom heropenen. Daarvan is Mulder geen voorstander, maar als er al op grote schaal op vossen worden gejaagd, zal dat vlees nooit in de vitrine van de slager terechtkomen. Vos is absoluut geen consumentenvlees, aldus de onderzoeker.