De Belastingdienst kijkt naar het land waar de overledene woonde, en niet naar het land waar de erfgenamen wonen. Woonde de erflater in Nederland, dan zijn de Nederlandse regels voor de erfbelasting van toepassing. Woont u dus in het buitenland, dan moet u in Nederland aangifte erfbelasting doen.
Wie betaalt de erfbelasting? De langstlevende ouder betaalt meestal de erfbelasting voor de kinderen. Dat vermindert dan de schuld van die ouder aan de kinderen.
De executeur is hoofdelijk aansprakelijk voor de aangifte erfbelasting. Dit kan vergaande gevolgen hebben voor de executeur. Bijvoorbeeld als er nog vermogen in het buitenland blijkt te zijn waar de executeur niet van op de hoogte is. Het is dus van belang dat de erfgenamen de executeur hiervan op de hoogte stellen.
Dat hangt af van het land waar de overledene woonde. Zo zijn er landen waar je nooit erfbelasting betaalt. Of heel weinig. We kunnen hier helaas niet per land uitleggen hoe dat zit, omdat overal andere regels gelden.
Woont u als Nederlander in het buitenland? Dan geldt bij de verdeling van uw erfenis het recht van het land waar u woont. Wilt u uw erfenis toch regelen via het Nederlandse recht? Dan moet u naar de notaris voor het maken van een rechtskeuze.
Ja, u moet erfbelasting betalen in Nederland. Dus als een inwoner van Nederland komt te overlijden dan zijn de Nederlandse regels voor de erfbelasting van toepassing. Wonen is daar waar u daadwerkelijk ingeschreven staat. Deze regels zijn ook van toepassing als de overledene minder dan tien jaar geleden is geëmigreerd.
U betaalt geen erfbelasting als de totale waarde van uw erfenis lager dan of gelijk is aan uw vrijstelling. Hoe hoog uw vrijstelling is, hangt af van uw relatie met de overledene.
Nederland behoort tot de top vijf van landen waar de successierechten voor kinderen en echtgenoten het hoogst zijn. Iets minder dan 20 procent van de erfenis gaat direct naar de overheid. Zweden voert met 30 procent de ranglijst aan. Spanje en Frankrijk zijn tweede en derde.
Is er een executeur, dan moet die de schulden betalen uit de nalatenschap;Is er geen executeur, dan zijn de erfgenamen samen verantwoordelijk voor het betalen van de schulden; Zorg dat eventuele legaten en wensen uit het codicil bij de juiste persoon terechtkomen.
Nee, bij de verdeling van een nalatenschap is in beginsel geen notaris nodig.
De aangifte erfbelasting is een specialistische aangifte en hoort in tegenstelling tot veel andere belastingaangiften thuis bij de notaris. De notaris kent alle mogelijkheden van het besparen van erfbelasting (voorheen successierecht genoemd) en heeft veel ervaring met het verzorgen van deze aangifte.
Uw aangifte erfbelasting moet bij ons binnen zijn vóór de datum die in de aangiftebrief staat. Deze datum ligt 8 maanden na de overlijdensdatum. Lukt dit niet? Dan kunt u uitstel aanvragen.
Doet u opzettelijk geen aangifte? Wij kunnen u een vergrijpboete opleggen als u opzettelijk geen aangifte doet, nadat u daarvoor bent uitgenodigd.
Voorbeelden van landen die geen inkomstenbelasting heffen zijn onder meer de Bahamas, de Kaaimaneilanden, Monaco, de Verenigde Arabische Emiraten en Vanuatu. Om in één van deze landen een verblijfsvergunning te krijgen is meestal een investering vereist die kan oplopen van honderdduizenden tot enkele miljoenen euro's.
Ook de kosten die voor de uitvaart worden gemaakt, horen tot de schulden van de nalatenschap. Een derde groep van schulden zijn bepaalde belastingschulden.Hieronder valt bijvoorbeeld de erfbelasting die erfgenamen moeten betalen.
Spaanse erfbelasting
De meeste landen heffen erfbelasting als u onroerend goed nalaat dat in dat land ligt. Ook als u niet in dat land woont. Spanje is daar geen uitzondering op. De Spaanse overheid heeft vrijstellingen en tarieven vastgesteld.
U kunt het betalen van erfbelasting bij het overlijden van de eerste van de beide echtgenoten bij een bepaald vermogen ook geheel voorkomen, door in een nieuw testament elkaar tot enig erfgenaam te benoemen. De langstlevende profiteert zo optimaal van de grote vrijstelling.
De tarieven in Duitsland zijn afhankelijk van tariefgroep (er zijn er 3) en hoogte van de verkrijging na aftrek van de vrijstelling. In de eerste tariefgroep (partner, kinderen, kleinkinderen, ouders en grootouders) loopt het tarief van 7% bij een bedrag tot € 75.000 tot 30% als je meer erft dan € 26.000.000.
Overlijdt een naaste in het buitenland, dan moet de keuze gemaakt worden tussen een uitvaart in het land van overlijden of een uitvaart in Nederland. Nederlanders die al jaren in het buitenland wonen willen soms graag begraven worden in dat land, maar vaak wordt het lichaam gerepatrieerd voor een uitvaart in Nederland.
Berekening van de belasting in Spanje
Het tarief is tussen de 7,65% en 34%. Op dit tarief zijn er echter ook reducties mogelijk. Deze reducties zijn afhankelijk van: Jouw relatie met de erfgenaam Erfgenamen in de rechte lijn hebben recht op een vermindering.