Kaviaar wordt ook wel het zwarte goud genoemd. Het zijn namelijk de onbevruchte eitjes van een vis, de steur. Deze eitjes zijn zwart maar brengen geld op als goud. De steur wordt bedreigd en juist daarom worden zijn eitjes, de kaviaar, nog schaarser en dus waardevoller en duurder om te eten.
Kaviaar - de onbevruchte eitjes van de steur - is een delicatesse en wordt ook wel het zwarte goud genoemd. Behalve dat het lekker is, is het gezond en bevat het Omega 3, eiwitten en vitaminen. Niet alle soorten steur geven eitjes die geschikt zijn voor consumptie.
De officiële naam is Strottarga Bianco en de prijs per kilo bedraagt een magere $113,630. Met deze prijs is dit bakje kaviaar officieel het meest dure eten ter wereld. De kaviaar is afkomstig van de Siberische Albino Sturgeon. Door de zeldzaamheid van deze vis ligt de prijs zo hoog.
wilt u echt gek doen? U kan natuurlijk ook kiezen voor een echte kaviaar. De prijzen zijn echter een stuk hoger. Varierend van €4500,- voor een Iraanse Sevruga tot een Almas kaviaar van € 45.000,-.
Wat gebeurt er daarna? Nadat de eitjes uit de steur zijn gehaald worden ze supersnel gewassen, gezeefd, gesorteerd op grootte en gezouten. Dat zouten is nodig om het rijpingsproces tegen te gaan. Hoe beter de kwaliteit van de kaviaar, hoe minder zout er aan wordt toegevoegd.
Doordat de vissen eerst moeten worden gedood voordat de eitjes eruit kan worden gehaald, is kaviaar niét vegetarisch. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de eieren van een kip. Je eet de kaviaar van de muis van hand, omdat dit het enige plekje op je lichaam is dat porie vrij is en dus smaakvrij.
Om alle aroma's van kaviaar optimaal te ervaren, is het niet nodig om veel meer dan een stukje brood of een blini met een beetje echte boter of zure room te serveren. Perfect met een glaasje witte wijn of champagne. Gebruik steeds een parelmoeren, houten of plastic lepeltje.
Iraanse kaviaar is bekend als "de beste ter wereld", en dankt dit aan de natuurlijke omgeving waar hij geoogst wordt: een exclusief en buitengewoon milieu : de waterkwaliteit van de Kaspische Zee, grenzend aan Iran, met een diepte tot 900 Meter en zeer zuiver. Het heeft de steur altijd naar deze contreien gelokt.
Deze kaviaar geeft de ultieme kaviaar ervaring en is bijna niet te onderscheiden van de vroegere wilde kaviaar. De smaak is zilt, romig, nootachtig en geeft een fantastisch mondgevoel. De Beluga kaviaar heeft een heerlijke smaak en het is de beste kaviaar van de hele wereld te noemen.
Wat is kaviaar nu eigenlijk precies? Kortgezegd zijn het de onbevruchte eitjes van de steur. De steur is een grote vis die voornamelijk voorkomt in de Kaspische Zee. Er zijn diverse soorten kaviaar, echter zijn de Beluga en Asetra kaviaar zonder twijfel het meest populair.
Deze imitatie kaviaar is kuit van de snotolf, soms ook lompvis genoemd, ze zijn een betaalbaar alternatief voor kaviaar. Het wordt als surrogaat gebruikt voor de echte kaviaar van de steur. Waarom men nu uitgerekend van lompkuit imitatiekaviaar maakt, ligt aan de grootte van de eitjes.
Afkomstig van de Beluga steur, geserveerd in een gouden blikje. Met een prijs van 45.000 euro per kilo is dit toch echt wel het duurste levensmiddel ter wereld! Al verkrijgbaar gelukkig vanaf 10 gram, prijs is op aanvraag!
De blauwvintonijn is de duurste vis ter wereld
Dat is niet zozeer vanwege de smaak, maar vooral omdat deze vis zo schaars is. Op een veiling werd voor 300 kilo van deze tonijn ooit 736.000 dollar betaald. Deze vis is populair als ingrediënt voor de sushi.
Het eten van de kaviaar moet eigenlijk zo puur mogelijk. Er wordt dan ook aangeraden een klein lepeltje op de muis van je gebalde vuist te leggen en dit langzaam tegen je gehemelte drukken met je tong. Op deze manier ontploffen de balletjes als het ware in je mond en ontstaat er een zeer bijzondere smaakexplosie.
Thema's. Vanaf de productiedag is kaviaar tot 10 maanden houdbaar. Enkel de 10 gr potjes zijn 6 maanden houdbaar. Kaviaar is een product dat een natuurlijke rijping ondergaat, waardoor je nooit kaviaar zal krijgen vanaf de productiedag.
Ook in de glaasjes moet de eenvoud blijven. Een ijskoude Wodka, een neutrale alcoholische drank is ideaal (zie de Wodkarubriek). Champagne (niet gesuikerd, zie onze Champagnerubriek) of droge witte wijn kan Wodka goed vervangen. Vermijd geparfumeerde wijn, hij concurreert met de kaviaar.
Er zijn drie soorten kaviaar, genoemd naar het soort steur. De Sevruga, de Ociëtra en de Beluga kaviaar.
Cavinoir® Vegan Classic Style is volledig vrij van vis-ingrediënten en geheel samengesteld uit plantaardige producten. Deze veganistische lijn doet qua eigenschappen niet onder voor echte kaviaar: elke parel barst open zoals die van viskuit.
Kaviaar, ook wel het zwarte goud genoemd, bestaat uit de onbevruchte eitjes van de steur en wordt beschouwd als een delicatesse. De naam "kaviaar" is afkomstig van het Perzische woord خاگآور (Khag-avar).
Een nieuw soort kaviaar uit Oostenrijk wordt genoemd als de duurste ter wereld. Een theelepeltje van de visseneitjes omringd met goud kost ruim 36.000 euro. Dit meldt Daily Mail. De kostbare kaviaar, genaamd Strottarga Bianco, is gemaakt van eitjes van de zeldzame albinosteur.
Hoe zeer we ook houden van kaviaar, als er íéts is wat het niet is, dan is het wel veganistisch. Voor kaviaar worden immers onbevruchte viseitjes van de steur gewonnen. Deze vis wordt niet alleen overbevist, de vis legt bovendien alles behalve jaarlijks eitjes.
De kaviaar, Vivace Caviar gedoopt, wordt geoogst nadat met een echo is gecheckt of de eitjes volgroeid zijn. Vervolgens wordt bij de steur een proteïne ingespoten die de 'bevalling' op gang brengt. Wat bij vissen inhoudt dat de eitjes loskomen van een membraan in de buikholte.
Leg de kaviaar op uw hand, en breng deze naar uw mond. Om de kaviaar optimaal te proeven, drukt u met uw tong de kaviaar tegen uw gehemelte aan! De eitjes barsten hierdoor open, en er vervult zich een ware smaakexplosie in uw mond.
Kaviaar verwijst enkel naar de onbevruchte eitjes van de steur. Wel zijn er alternatieven, hoewel die eigenlijk geen kaviaar genoemd mogen worden. De alternatieven komen onder andere van forel, de snotolf (ook wel, toepasselijk, lompvis genaamd) of Alaskaanse zalm.
Prima kandidaten kan u vinden in alle Sauvignon Blancs, zowel uit de Loire-vallei (Sancerre, Menetou Salon, Pouilly-Fumé, Quincy, Reuilly, Sauvignon de Touraine), als uit de Graves (Pessac-Léognan), Nieuw-Zeeland (Marlborough, Gisborne) of Zuid-Afrika (zoals Stellenbosch of Paarl).