De meeste mensen zijn na corona snel weer beter. Soms houden mensen langer dan 6 weken klachten na corona. Die klachten kunnen veel invloed hebben op de dingen die u elke dag doet.
Na corona kunt u lang moe of benauwd zijn.U voelt zich niet fit.U kunt minder goed denken of onthouden.Of minder ruiken en proeven.
Wat precies de oorzaak is van moe blijven na corona, is onbekend. Wel is bekend dat mensen ook na ziek zijn door andere virussen dan corona nog lang moe kunnen blijven. Iedereen kan klachten krijgen en lang houden na corona. Waarschijnlijk is de kans om lang klachten te houden groter als u erg ziek was door corona.
Hierbij moet men denken aan aandacht- en geheugenproblemen, overprikkeling, gedragsverandering of extreme vermoeidheid. Als derde zijn er aanwijzingen dat het coronavirus een virale hersenontsteking kan veroorzaken. Dit komt doordat op de hersenen dezelfde receptoren zitten als op de longen (de ACE-receptor).
Vermoeidheid kan verschillende oorzaken hebben. Voorbeelden zijn: structureel te weinig slapen, te veel stress, bloedarmoede, schildklierproblemen, of een depressieve stoornis. Bijkomende symptomen van vermoeidheid kunnen zijn: vermoeide ogen, geheugenproblemen, een futloos gevoel en hoofdpijn.
Soms heb je (tijdelijk) meer slijm, bijvoorbeeld omdat je een luchtweginfectie hebt door een virus of een bacterie. De trilhaartjes kunnen de hoeveelheid slijm dan niet aan. Daardoor ga je hoesten. Door te hoesten maakt je lichaam je luchtpijp, keel en longen schoon.
De meest voorkomende oorzaak van een hoest is verkoudheid of een griepvirus. Deze vorm van hoest moet echter vrij snel verbeteren. Houdt de hoest aan, dan kan dit een indicatie zijn dat je last hebt van een bacteriële infectie. Dit is de meest voorkomende oorzaak van aanhoudend hoesten.
Nee, dat klopt niet. Paracetamol is een pijnstiller die nauwelijks effect heeft op andere medicijnen, dus ook niet op hoestprikkeldempende pillen.
Het is goed om naar de huisarts te gaan als één (of meer) van de volgende beweringen voor jou geldt: Je hoest (opeens) veel en vaak, en voelt je benauwd. Je hoest veel of vaak, en dit duurt langer dan 3 weken. Je hoest meer slijm op.
Waarom we moeten uitzieken
In iedere richtlijn of overheidsadvies over griep vind je het terug: neem rust en vermijd lichamelijke inspanning. 'Bedrust is niet strikt noodzakelijk, maar inspanning kan beter worden vermeden, meldt de standaard van het NHG.
Hypersomnia is een slaap-waak stoornis waarbij iemand last heeft van extreme slaperigheid, ondanks genoeg uren slaap. Bij insomnia is het tegenoverstelde aan de hand: dan is er sprake van slapeloosheid, en lukt het maar niet om te slapen. Teveel slapen en zich overmatig slaperig voelen komt vaak voor.
Uit onderzoek blijkt dat vermoeidheid de nummer één reden is waarom mensen niet (genoeg) sporten en bewegen (2). Ironisch genoeg wordt de oplossing voor vermoeidheid vaak gevonden in meer beweging (3, 4). Door regelmatig te sporten verbranden je cellen meer energie en wordt zuurstof verplaatst door het lichaam.
Een licht gevoel in het hoofd kan komen door bijvoorbeeld snel opstaan, heftige emoties, angst, stress of medicijnen. Sta langzaam op uit uw stoel of bed. Wordt u duizelig, ga dan zitten en doe uw hoofd tussen uw knieën. Of ga bewegen, bijvoorbeeld een paar keer op uw tenen staan.
Geriaters waarschuwen daarom om alert te zijn bij verwarring (delier) en valpartijen. Vaak gaat daaronder een infectie schuil, en dat kan dus ook Covid-19 zijn. Dat blijkt uit onderzoek bij achttien ouderen in het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) in Tilburg en één in het Radboudumc in Nijmegen.
paracetamol. Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend. Het is te gebruiken bij verschillende soorten pijn zoals, hoofdpijn, migraine, koorts, griep, verkoudheid, keelpijn, bijholteontsteking, middenoorontsteking, oorpijn door gehoorgangontsteking, artrose, spierpijn, gewrichtspijn en menstruatieklachten.
Vitamine B en C helpen bij vermoeidheid
De vitamines B2, B3, B5, B6, B11 (foliumzuur), B12 en C dragen bij aan extra energie bij vermoeidheid. B-vitamines zijn in de natuur te vinden in onder andere volkoren granen, bonen, linzen, biergist en bananen.
Jouw levensstijl kan invloed hebben op je energieniveau. Met een ongezonde levensstijl ben je sneller moe en kan je minder hebben. Minder alcohol drinken, goede voeding eten en goed slapen zorgen ervoor dat je meer energie hebt.
Dit betekent dat het goed door het lichaam wordt opgenomen en goed wordt verdragen door maag en darmen. Het heeft geen laxerend effect. Magnesium is goed voor de werking van de spieren, draagt bij tot de vermindering van vermoeidheid en moeheid en draagt bij aan geestelijke veerkracht.
Mag je douchen met koorts? Douchen is toegstaan bij koorts, maar neem geen koud bad of een koude douche. Je lichaam zal dan juist harder gaan proberen om je lichaamstemperatuur hoog te houden. Een koud bad of een koude douche werken dan averechts.
Met een warm deken op de bank rustig een boek lezen, mag ons zeker geen schuldgevoel geven. Door te rusten en zeker door extra te slapen, kan het lichaam het best genezen. Slapen bij ziekte versnelt het genezingsproces. Het helpt het lichaam om de zaak opnieuw onder controle te krijgen.
Rust nemen dus en niet trainen! Ook nadat je je weer beter voelt, heeft je lichaam een aantal dagen rust nodig om te herstellen. De basisregel die je het beste kunt hanteren luidt dat je na koorts tussen de 1-3 dagen rust moet houden, hetzij hele rustige training uitvoeren alvorens je weer intensiever gaat trainen.
Opgehoest slijm (sputum) kunt u gewoon doorslikken.Het slijm verdwijnt dan in de maag.Indien u dit vies vindt of indien u er misselijk van wordt kunt u het slijm ook uitspugen.