In een grote groep zie je ze staan in het water. Wat op valt is dat ze allemaal op 1 poot staan, dit is niet omdat ze maar één poot hebben maar om energie te besparen. En wat valt? Op deze manier regelen ze hun lichaamstemperatuur en energiegebruik.
Waarom vogels één been optrekken tijdens het slapen, heeft waarschijnlijk alles te maken met warmte. Een vogelpoot heeft nauwelijks isolatie: het is letterlijk vel over been. Via die naakte poten verliezen ze dus heel wat warmte, zeker als één van die poten dan ook nog eens in het water staat.
Eén van de redenen is om warm te blijven, als ze een poot optrekken en die stoppen ze onder hun veren. Dan koelt ie natuurlijk niet af. Een andere redenen is dat als ze op één poot staan, dan staan ze eigenlijk perfect in evenwicht en hebben ze minder spierkracht nodig, wat hen dus minder energie kost.
Ze blijven lekker warm
Want flamingo's mogen dan in tropische gebieden leven, van de hele dag in het water staan, krijgen ze het snel koud. Door een poot op te trekken, kunnen ze hun temperatuur beter reguleren. De ene poot blijft lekker warm tegen het lichaam en de andere trotseert het koude water.
Ooievaars staan vaak op één poot, dit doen ze om de temperatuur te regelen. Als het erg koud is, verliezen ze namelijk veel warmte via hun lange poten. Om die warm te houden, steken ze 1 poot in hun veren weg.
Watervogels schuilen vaak in rietkragen, zeevogels blijven op zee. Bij windkracht tien (zware storm) blijven alle vogels aan de grond.
Vogelpoten werken daarentegen met een soort sluitmechanisme: buigspieren en pezen die over de hele lengte van de poten lopen, trekken de tenen meteen samen als de gevederde dieren neerhurken. Hoe dieper een vogel hurkt, hoe steviger de tak door de tenen omsloten wordt.
Zij zetten hun poot als het ware 'op slot'. Het gebogen deel is de enkel van de flamingo. Door de zwaartekracht blijven de dieren in deze positie staan. De flamingo's zijn sterren in het bewaren van hun evenwicht: zij slapen zelfs op één poot en verstoppen dan hun kop in de veren op hun borst.
Een vogel met maar één bruikbare poot – vergroeid, gebroken, ontbrekend – kan zich best redden, zoals we hier bij het vinkje zien. Maar het kost extra moeite om in balans te blijven of te landen. En alle extra inspanningen leiden opnieuw tot extra kwetsbaarheid en niet te vergeten verminderde snelheid.
De vogels sliepen gemiddeld 41 minuten per dag, in korte periodes. "Ze doen kleine dutjes van gemiddeld 12 seconden", zegt Niels Rattenborg. Tijdens deze dutjes blijft meestal één hersenhelft actief zodat de andere helft rust. Het actieve deel staat in contact met één oog.
Het vermoeden bestond al, maar nu is het ook bewezen: vogels kunnen slapen terwijl ze aan het vliegen zijn.
De meeste vogels slapen met hun kop naar achter gedraaid en onder de schouderveren gestoken. De zangvogels, waaronder ook de Amerikaanse sijzen vallen, staan in hun slaap op een poot. De andere poot is opgetrokken onder de veren van de onderbuik.
Een ander gevolg van het leven in een extreem klimaat is dat flamingo's soms hun enige drinkwater kunnen halen uit geisers, omdat die niet bevriezen. Dit betekent echter niet alleen dat hun kop, poten en lichaam bestand zijn tegen heel hoge temperaturen, maar ook dat ze vrijwel kokend water kunnen drinken.
Een vogel in een losse houding is meestal blij en comfortabel in het bijzijn van zijn baasje. Een vogel die zijn hoofd buigt naar zijn baasje, wil graag geaaid worden. Wanneer je vogel stijf zit met geplooide veren kan dit vaker duiden op ongemak of een onplezierige ervaring bij jouw vogel.
De vogels bepalen hun vertrek onder andere op basis van hoelang het licht is. Als het vroeg donker wordt weten ze dat de winter eraan komt en als het langer licht is, is het zomer. Dit in combinatie met het weer, geeft de trekvogels informatie.
Vogels fluiten in de vroege ochtend omdat zij elkaar wakker maken om samen te vertrekken, en avond is wanneer zij weer thuis samen komen om te gaan slapen.
Vogels vertonen niet dezelfde pijnsymptomen als bijvoorbeeld honden, katten of mensen. Zo schreeuwen ze nooit als pijnreactie en verstijven ze eerder dan dat ze zich verzetten. Het laten zien van zwakte kan in de natuur namelijk je doodvonnis betekenen. Ze ervaren pijn echter wel op dezelfde manier.
Ook liggen eenzaamheid en verveling snel op de loer, omdat het contact met een gezellig soortgenootje ontbreekt. Er zijn een aantal zaken die voor kunnen komen wanneer je vogel te eenzaam is: De vogel kan agressief worden. De vogel kan zijn veren gaan plukken.
Veel zeevogels kunnen dankzij hun relatief veilige levensstijl vrij oud worden (rond de 40). Grote vogels zoals zwanen en ganzen halen ook wel eens een jaar of 20. Maar kleinere vogels zijn vaak prooidier met alle risico's van dien. De oudste koolmees was 'slechts' 12 jaar.
De mens is de bekendste tweevoetige soort. Andere primaten met dezelfde voorouders als de mens, als de chimpansee, bonobo en gorilla bewegen zich slechts incidenteel voort op de achterste ledematen. Andere tweevoetige diersoorten zijn schubdierachtigen, vogels, kangoeroes, springhazen en notomys.
Wilde dieren zijn alle dieren die van nature in het wild voorkomen, behalve productiedieren, honden en katten.
We weten van vogels niet wat ze denken; ze tonen verschillend gedrag wanneer hun kuikens zijn doodgegaan. Veel vogels laten weinig verdriet blijken over een gestorven kuiken, ze beseffen het simpelweg niet of er is geen tijd voor; ze hebben tenslotte nog andere kuikens om op te voeden.
De meeste vogels slapen met hun kop naar achter gedraaid en onder de veren gestoken. Ze slapen vaak waar ze overdag ook zijn. Dat is op een tak verscholen tussen de bladeren, of zoals spechten, hangend aan een boomstam. Watervogels slapen meestal op het water, waar ze veilig zijn voor landroofdieren.
Tevreden vogels babbelen in zacht koerende, tjilpende tonen. Als het om interessante onderwerpen gaat, doen de soortgenoten luidkeels mee, zodat er echte discussies en soms zelfs conflicten ontstaan.