Het geslachtsverschil bij eekhoorns is te zien aan de afstand tussen de anus en geslachtsopening. Deze afstand is bij mannetjes, met circa 1 cm, veel groter dan bij vrouwtjes. Er zijn geen andere verschillen in uiterlijke kenmerken tussen mannetjes en vrouwtjes.
De keutels van de eekhoorn zijn 4-6 mm dik en 5-8 mm lang.De keutels zijn kogelrond tot ovaal, zwartbruin tot zwart en vrij vast van samenstelling. De keutels zijn lastig te vinden, want eekhoorns laten ze willekeurig vanaf bomen vallen.
In gevangenschap kun je het wel zien, maar ook dan moet je een diertje heel dichtbij van de buikzijde zien. Pas dan zie je verschil. De afstand tussen de anus en geslachtsopening is bij mannetjes, met circa een centimeter, veel groter dan bij vrouwtjes. Kortom: ook dan is het goed kijken.
Vijanden. De vos, roofvogels en de boommarter zijn vijanden van de eekhoorn. Die zien hem als een lekker hapje, maar ook mensen zijn gevaarlijk voor eekhoorns. Eekhoorns kunnen snel oversteken.
Als de paartijd aanbreekt, zie je er weleens twee eekhoorns achter elkaar aan rennen en springen. Meestal zijn dat mannetjes. Waarschijnlijk om de hiërarchie vast te stellen. Dus kijk juist nu eens vaker naar boven, misschien zie je ze dan hoog in de bomen springen?
42) Raak eekhoorns nooit aan. Soms zijn ze zo vertrouwd dat ze even komen snuffelen. Dat is prima, maar probeer ze nooit te aaien hoe verleidelijk dit ook kan zijn. Het blijven wilde dieren die behoorlijk kunnen bijten en ze hebben vaak last van luizen.
Eekhoorns zijn ook erg slim en goed in het verzamelen van voedsel voor de winter. Toch heeft de eekhoorn, net als vogels, het steeds moeilijker met het vinden van genoeg te eten en onderdak.
Eekhoorns in nesten
Eekhoorns houden geen winterslaap, maar blijven druk in de weer met het terugvinden van hun in de herfst aangelegde voedselvoorraden … én een geschikt winternest. Eekhoorns verblijven in de wintermaanden het liefst in een nest in een boom(holte) of spelonk.
Eekhoorns zijn overdag actief en 's nachts slapen ze. In de ochtend en tegen zonsondergang gaan de eekhoorns op zoek naar voedsel. Niet alles wat ze vinden eten ze direct op. Met name in de herfst gaan ze op zoek naar voedsel en verstoppen het daarna in holtes van bomen of in de grond.
De eekhoorn voedt zich voornamelijk met boomzaden zoals eikels, noten en kegels van naaldbomen.Ook eten ze knoppen, bladeren, bessen paddestoelen, rupsen, vogeleieren en zelfs jonge vogels. De eekhoorn eet dagelijks vijf procent van zijn lichaamsgewicht aan voedsel.
Bij een vrouwtje zit de epigyne aan de onderkant van het achterlijf. Bij een mannetje zitten er twee verdikte pedipalpen aan de voorkant van de kop. Die lijken op twee “bokshandschoentjes” en zijn meestal duidelijk zichtbaar! Zie je dus twee verdikte en verharde structuren aan de kop, dan is het zeker een mannetje.
Bij honingbijen worden de meisjesbijen “werkbijen"of werksters”genoemd. De jongensbijen zijn “darren”. Een werkster wordt geboren uit een bevrucht eitje, terwijl een dar uit een onbevrucht eitje wordt geboren. In een bijenvolk zijn er maar liefst 100 keer meer werksters dan darren.
Gemiddeld wordt een eekhoorn in het wild drie tot zeven jaar oud, in gevangenschap kunnen eekhoorns wel 12 jaar worden.
Uitwerpselen. Uitwerpselen van de das zijn zwart, donkergroen, vast en worstvormig tot bruin, geel en dikvloeibaar en vormloos. Dit is afhankelijk van het gegeten voedsel. De das graaft kleine, 10 tot 15 cm diepe, putjes om zijn uitwerpselen in te deponeren.
De aankoopprijs voor een eekhoorn is ongeveer 40 euro. De dieren kan je meestal vinden bij enkele kwekers of sommige dierenwinkels. Voor een volière of zelfgebouwd verblijf van minimaal 80 x 50 x 120 cm betaal je minstens 100 euro. Het voedsel en de bodembedekking samen kosten maandelijks ongeveer 15 euro.
Door de kwetteren of te sjirpen met elkaar kunnen de eekhoorns onderling communiceren, maar ook de staart heeft een belangrijke functie in de communicatie tussen de eekhoorns. Bij gevaar blijven ze vaak stokstijf zitten of vluchten ze al zigzaggend de boom in.
De eekhoorn is een echte alles eter. Hoewel er soorten zijn die kritischer zijn op hun dieet zijn de meeste eekhoorns dat niet en eten ze alles dat enigszins verteerbaar is. Dit varieert van noten, zaden, fruit, vogel eieren, insecten, bloemen, knoppen, jonge twijgjes en zelf kadavers.
Richt jouw tuin in met een nestkast en bied in het najaar voeder aan in een voederhuis voor eekhoorns. Een buffet van zonnebloempitten, ongezouten pindanoten, walnoten, hazelnoten, fruit of een voedermix speciaal samengesteld voor deze dieren zullen ze zeker niet afslaan. Het helpt hen de winter goed door te komen.
Producten om eekhoorns te verjagen
Eekhoorns kunnen verjaagd worden met ultrasoon geluid. De ultrasoon verjager is een verjager die een geluid uitstoot die vervelend is voor eekhoorns, hierdoor zullen de eekhoorns niet meer in uw tuin komen. Door de hoge toon zult u dit geluid zelf niet horen.
Je hebt misschien weleens een eekhoorn voorbij zien rennen of in een boom zien klimmen. Eekhoorns lijken heel actief, maar dat zijn ze maar een paar uur per dag. Vooral in de ochtend en in de avond zijn ze actief, in de middag doen ze een middagslaapje. Deze knaagdieren kunnen wel 14 tot 15 uur per dag slapen.
De eekhoorn is in de zomer vooral actief zon 2 uur na zonsopgang en 2 uur voor zonsondergang. Daartussen slaapt de eekhoorn vaak of is hij bezig zijn nest te verbouwen. Meestal is de eekhoorn een uur of 2 druk met het zoeken van voedsel. De eekhoorns nemen veel tijd om hun vacht te verzorgen.
Eekhoorns nestelen graag in boomholtes, waarin ze goed beschermd zitten. De ingang moet maar 5 cm zijn om binnen te geraken, wat vaak het geval is bij oude spechtenholen. Bij gebrek hieraan bouwt de eekhoorn een bolvormig nest in een boom of grote struik, vaak ergens op een dikke tak tegen de stam aan.
De eekhoorn als spiritueel symbool
Over het algemeen staan ze symbool voor energie, speelsheid, voorbereiding en evenwicht. Hun vermogen om zowel op de grond als in de bomen te leven, geeft aan dat ze een brug kunnen slaan tussen het aardse en het hemelse, het materiële en het spirituele.
De Eekhoorn is een slim, listig en pijlsnel knaagdier.Als hij jong is, is hij vrolijk en dartel.Hij houdt ervan om geliefkoosd te worden.Hij is altijd bedrijvig en zich altijd bewust van zijn eigen kunnen.