Turks Knoflooksaus (Ercimex- 500ml) Met knoflooksaus wordt hoofdzakelijk een variant op de koude saus mayonaise of yogonaise met knoflook als smaakbepaler bedoeld.
Knoflooksaus is al jaren een favoriet in de Nederlandse keuken. Hij is er eigenlijk niet meer uit weg te denken. Het is een dikke, romige saus die sterk naar knoflook smaakt. De basisbestanddelen zijn mayonaise, knoflook, peper en zout.
Proef de knoflooksaus en voeg steeds een paar druppeltjes citroensap toe tot de saus lekker fris begint te smaken. Je kan kiezen voor een knijpflesje maar vers citroensap is aan te raden. Je kan de zelfgemaakte knoflooksaus enkele dagen afgedekt bewaren in je koelkast.
Ben Cohen is een begrip in Amsterdam en niet zonder reden. De geboren Israëliër is namelijk de uitvinder van de knoflooksaus zoals wij die kennen en de reden dat wij massaal knoflooksaus op ons broodje shoarma eten!
Weg met die knoflookadem!
Gewoon rauw, fijngehakt, fijngeknepen of fijngewreven, met de platte kant van een mes en een beetje zout (voor extra wrijving).
Goed voor je bloeddruk
Uit een Australische meta-analyse uit 2019 blijkt dat rauwe knoflook ook goed is voor je bloeddruk: het werkt bloeddrukverlagend. En dat is weer goed voor je hart- en bloedvaten. Vooral bij mensen met hypertensie, dus een hoge bloeddruk, kan rauwe knoflook dus mogelijk een uitkomst bieden.
De heilzame eigenschappen komen het beste tot hun recht als je de knoflook rauw geperst eet. Eet knoflook het liefst in combinatie met een gezonde olie als olijfolie om de opname van de werkzame stoffen te bevorderen.
Knoflook (Allium sativum) is een bolgewas en broertje van de ui, bieslook, sjalot en prei. Oorspronkelijk was knoflook inheems in Centraal Azië, maar zijn faam als voedingsmiddel en medicinaal kruid verspreidde zich snel over de toen bekende wereld.
Als oorsprong van het gewas geven de boeken China op. Daar komt dan nog steeds, blijkt in supermarkten, onvoorstelbaar veel knoflook vandaan.
Aioli, uit het westelijk Middellandse Zeegebied. Toum, uit het oostelijk Middellandse Zeegebied. Tzatziki of cacık, uit het oostelijk Middellandse Zeegebied. Jiang Pao, Chinees.
Kun je saus invriezen? Je kunt saus prima invriezen zolang het niet te lang onverpakt op kamertemperatuur (of warmer) heeft gelegen. Daarnaast moet je verse saus (na bereiding) zo snel mogelijk luchtdicht verpakt achterin de diepvries leggen bij een constante temperatuur van minimaal -18°C.
Oliën, sauzen en smeervetten Tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Met name het verzadigde vet maakt mayonaise ongezond. Het valt op dat de andere witte sauzen, zoals knoflooksaus en joppiesaus, qua calorieën op de plekken twee en drie staan. Dit komt doordat ook hier een hoog vetpercentage in zit.
Maïzena kun je gebruiken voor het dikker maken van alle sauzen. Ook heldere sauzen. Je dient maïzena eerst op te lossen in een beetje koud water, alvorens het door de saus te mixen. Deze methode is de beste om de oorspronkelijke smaak van jouw ingrediënten te borgen.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
4 eetlepels mayonaise. 2 of 3 tenen knoflook. 1½ theelepel citroensap. 2 theelepels peterselie (vers - fijngesneden)
Duizenden jaren van handel en uitwisseling hebben de knoflook tot over een groot deel van de wereld gebracht. De knoflook kwam ook via Rusland tot in Duitsland. In de jaren vanaf 1950 kwamen er veel mensen in Nederland werken vanuit Turkije en Marokko. Deze gastarbeiders wilden hun geliefde knoflook graag in het eten.
In supermarkten verkopen ze vaak die kleine witgrijze bolletjes, met drie in een netje. Dat is vaak knoflook uit China, licht muf van smaak, met neiging tot uitdrogen. Als je de keuze hebt, kun je beter Spaanse of Franse knoflook nemen. De bollen zijn groter, de tenen sappiger en de smaak heerlijk rijk.
De smaak is minder sterk dan echte knoflook, een ideaal kruid dus voor mensen die van een milde smaak houden. Gebruik de jonge stelen met blaadjes op dezelfde manier als lente- of bosuitjes. Bij eiergerechten smaakt knoflookbieslook ook erg lekker. Of voeg het kruid toe aan salades.
Knoflook staat erom bekend dat het de functie van het immuunsysteem een oppepper geeft. Daarnaast kan knoflook een gunstig effect hebben op de bloeddruk en kan het helpen bij een gezond cholesterolgehalte. Knoflook bevat antioxidanten die kunnen helpen bij het voorkomen van Alzheimer en dementie.
Plaatselijke toepassing kan brandwonden veroorzaken: in de literatuur zijn enkele gevallen gerapporteerd. Knoflook (vooral verse) is giftig voor honden en (vooral) katten. In Rusland wordt knoflook ook wel 'penicilline voor de armen' genoemd. Knoflook wordt ook gebruikt als afrodisiacum.
“Bij sommige mensen kan knoflook ervoor zorgen dat de maagsappen geïrriteerd raken, waardoor zuurbranden ontstaat. Bij anderen kunnen het juist de darmen zijn die de scherpe knoflook moeilijk kunnen verwerken,” zegt slaapexpert Winni Hofman. En dat kan ervoor zorgen dat je onrustig slaapt, of zelfs wakker wordt.
Het eten van knoflook zorgt voor gezonde hart- en bloedvaten. Onderzoek aan de universiteit van Adelaide toont aan dat knoflook goed kan helpen bij een te hoge bloeddruk. Knoflook zorgt voor het ontspannen en vergroten van de bloedvaten in je lichaam.
Knoflook ondersteunt de leverenzymen die helpen je lichaam bij het ontgiftingsproces. Knoflook heeft ook een hoog gehalte aan allicine en selenium, twee natuurlijke stoffen die helpen bij leverreiniging.