Soep kun je nog 2 dagen bewaren in de koelkast.
Heb je op dinsdag soep gemaakt, dan mag je het tot en met donderdag nog eten. Daarna gooi je de soep het beste weg, de kans op gevaarlijke bacteriën is dan namelijk een stuk groter.
Doe de koelkast meteen weer dicht nadat je er iets uit gehaald hebt. Veel boodschappen op te bergen? Zet dan de koelkast tijdelijk een standje hoger zodat alles snel weer afkoelt. Bederfelijk eten dat langer dan 2 uur buiten de koelkast is geweest, is niet meer te vertrouwen, ook al verhit je het daarna goed.
Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Eten dat nog niet is afgekoeld zorgt ervoor dat de temperatuur in de koelkast stijgt. Hierdoor wordt de kans op te veel bacteriën vergroot en gaat de kwaliteit van de andere producten in je koelkast achteruit. Laat je warme eten dus een half uurtje afkoelen op het aanrecht en zet het dan alsnog koud.
Laat restjes soep niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Als je soep wilt bewaren na bereiding, laat hem dan snel afkoelen (zet de pan bijvoorbeeld in een bak koud water of ijs) en zet deze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Soepen in een zak of blik uit de supermarkt hebben vaak een THT-datum op de verpakking vermeld staan. Dit betekend 'tenminste houdbaar tot', het is een soort adviesdatum. De soep kan na die datum nog goed zijn. Ruikt het nog goed en ziet het er niet gek uit, dan kunt u deze nog veilig eten.
Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
Als je soep hebt gemaakt en je weet dat je het binnen drie dagen opeet, kun je de soep het beste in de koelkast bewaren. Laat de soep eerst volledig afkoelen in de pan of in een bewaarbakje op kamertemperatuur. Dek de soep niet af, anders geef je bacteriën de kans om zich te ontwikkelen.
Het Voedingscentrum adviseert om bederfelijk voedsel na 2 uur buiten de koelkast niet meer te eten. Er kunnen bij kamertemperatuur gifstoffen vrijkomen. Het opwarmen van het eten doodt ziekmakers, maar de gifstoffen blijven aanwezig.
Beschrijf de etiketjes en klaar is kees, uuh… Flipje :-)! Jam met een normaal suikergehalte en verpakt in een schone pot is buiten de koelkast 6 tot 12 maanden houdbaar. Als de pot eenmaal is geopend, kun je de jam het beste in de koelkast bewaren.
Welke groente bewaar je buiten de koelkast? Vruchtgroenten zoals tomaat, paprika, komkommer, aubergine, courgette en avocado kun je beter buiten de koelkast bewaren. In de koelkast bederven ze sneller door de kou. Groente als komkommer en paprika zijn in de supermarkt vaak verpakt in plastic folie.
Goed afgekoelde soep kan je gemakkelijk 3 à 4 dagen in de koelkast bewaren. In de diepvries kan je soep 3 à 4 maanden bewaren.
Je kunt je soep meenemen in een potje dat in de microgolfoven mag. Zo heb je minder kans op morsen én je bespaart op de afwas. Geen microgolfoven op het werk, of lange wachtrijen bij dat ene toestel? Warm je soep dan 's ochtends vooraf thuis op en neem ze mee in een isolerende foodcontainer of thermos.
Je kan het best 2 a 3 dagen bewaren in de koelkast hoor. Kan echt geen kwaad.
Verschillende producten kunnen elkaar besmetten.Door je voedsel af te dekken zorg je ervoor dat bacteriën niet onderling over kunnen springen.” Ook condensdruppeltjes kunnen in het product vallen. En je voedsel kan uitdrogen, zegt Zwietering ,,Als het voedsel nog warm is komt er veel damp vrij.
Maar mocht je nog steeds iets over hebben van het opgewarmde restje, dan kun je dat beter weggooien. Verwarm het dus niet een 2de keer en vries het ook niet een 2de keer in. De kans is namelijk groter dat mogelijk aanwezige ziekmakende bacteriën dan uitgroeien tot aantallen waar je ziek van kunt worden.
Smaken krijgen langer de tijd
Het komt er kort gezegd op neer dat het door chemische processen komt. Nadat gerechten afkoelen ontstaan er bepaalde processen en daarnaast krijgen de ingrediënten langer de kans om dieper in het gerecht te dringen en de smaak zo te intensiveren.
Je kunt dus gerust soep maken op een onweerachtige dag, maar laat ze zo snel mogelijk afkoelen (giet ze over in een andere soeppot of kom die in een ijsbad staat, bijvoorbeeld) en bewaar ze daarna in de koelkast. Of, als er te veel is om binnen enkele dagen op te eten, kun je je soep ook invriezen.
Bacteriën door warm weer, niet door onweer
Maar aan onweer gaat warm weer vooraf. Door het warme weer kan de soep zuur worden, want dan kan de soep bederven", legt Lolkje de Vries van het Voedingscentrum uit.
Als je soep wilt bewaren na bereiding, laat hem dan snel afkoelen (zet de pan bijvoorbeeld in een bak koud water of ijs) en zet deze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
GESCHIKTE VERSHOUDBAKJES
Soep bewaren doe je het beste in goed afsluitbare vershoudbakjes in plaats van in een pan of blik. Bewaar je soep voor +/- 4 personen, kies dan een vershoudbak met een inhoud van minimaal 1 liter.
Terwijl in de verse soep 3 mg vitamine C per 100 g werd teruggevonden, zat er in de opgewarmde soep nog slechts 0,6 mg vitamine C per 100 g. Wanneer de soep dan nog eens wordt opgewarmd, en zo dus voor de derde keer wordt verhit, blijft er zelfs helemaal niets meer over van de vitamine C.